Pokud se vám porouchá auto v cizině, můžete se ocitnout v nepříjemné situaci. Jak zajistit odtah vozidla do České republiky? Kolik to bude stát? Pojistěte se na odtah vozidla ze zahraničí a ušetřete si starosti i peníze. Zjistěte více v našem článku.

Pojištění odtahu vozidla ze zahraničí: proč je důležité?

Pojištění odtahu vozidla ze zahraničí je důležité z toho důvodu, že jeho absence vám může dovolenou pěkně zkomplikovat. Budete např. muset:

  • hradit vysoké náklady za odtah vozu do České republiky nebo do nejbližšího servisu. Cena se může pohybovat v rozmezí od několika tisíc až do několika desítek tisíc korun v závislosti na vzdálenosti a konkrétní zemi.
  • řešit legislativní a administrativní záležitosti spojené s odtahem vozu v cizím jazyce.
  • zajistit si náhradní dopravu pro sebe a svou posádku do cílového místa pobytu nebo zpět do Česka. To může znamenat další náklady buď za pronájem vozu, letenky, jízdenky na vlak nebo autobus.

Odtah vozidla ze zahraničí v rámci povinného ručení nebo havarijního pojištění

Pokud máte sjednané povinné ručení nebo havarijní pojištění s asistenčními službami, můžete využít odtah vozu do České republiky nebo do nejbližšího servisu. V závislosti na pojišťovně a typu pojištění se mohou ale značně lišit limity a podmínky.

Proto je dobré si před cestou do zahraničí ověřit rozsah krytí a platnost pojištění v dané zemi. Některé pojišťovny nabízejí možnost připojistit si asistenční služby pro odtah vozidla ze zahraničí v rámci cestovního pojištění.
nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás
Tip! Cestovní pojištění je nezbytné pro každého, kdo plánuje vyrazit za hranice. Nejenže vás ochrání před nečekanými náklady na léčbu nebo ztrátu zavazadel, ale také vám zajistí pomoc v případě, že byste potřebovali odtáhnout vaše vozidlo ze zahraničí. Srovnáním cestovního pojištění si můžete najít tu nejvýhodnější variantu pro vaši cestu.
odtah auta ze zahraničí

Lze pojistit i přepravu posádky? V některých případech ano

V rámci pojištění odtahu vozidla ze zahraničí lze v některých případech přepravit domů i posádku vozu. To záleží na podmínkách a rozsahu krytí jednotlivých pojišťoven. Kromě samotného odtahu auta se může pojistné krytí vztahovat také:

  • na ubytování pro posádku ve stanoveném finančním limitu,
  • náhradní dopravu vlakem či autobusem ve stanoveném finančním limitu,
  • letenky, pokud je vzdálenost větší než stanovený počet km danou pojišťovnou,
  • pronájem náhradního vozidla.

Co je třeba k zajištění pojištění odtahu vozidla ze zahraničí?

  • Mít sjednané povinné ručení nebo havarijní pojištění s asistenčními službami, které zahrnují odtah vozidla ze zahraničí.
  • Zkontrolovat rozsah krytí a limit plnění pro odtah vozidla ze zahraničí u vaší pojišťovny. Limity se mohou výrazně lišit (mohou být v řádu desítek tisíc, i více než sto tisíc korun)
  • Zjistit platnost pojištění v dané zemi, kam se chystáte cestovat. Některé země vyžadují tzv. zelenou kartu, která je mezinárodním dokladem o povinném ručení.
havarijní pojištění
Tip! Ať už se jedná o srážku, poškození nebo odcizení vozidla, havarijní pojištění vám pomůže pokrýt náklady na opravu nebo náhradu. Pokud se vám něco stane v zahraničí, havarijní pojištění vám také zajistí odtah vozidla do České republiky. Srovnáním havarijního pojištění si můžete vybrat tu nejlepší možnost pro vaše vozidlo a vaši peněženku.
dovolená autem
Dovolená autem přináší svobodu, nese ale rizika v podobě poruchy či nehody.

Nevyhovuje vám výše limitů a rozsah krytí u vaší pojišťovny?

Můžete se připojistit u jiné pojišťovny nebo u specializovaného poskytovatele asistenčních služeb. Připojištění se obvykle sjednává na dobu určitou, např. na délku cesty či dovolené. Připojištění zvažte zejména v případech, kdy:

  • cestujete do vzdálené destinace,
  • cestujete do zahraničí často.

Pojištění odtahu vozidla v zahraničí je užitečným doplňkem cestovního pojištění. Pomůže vám vyřešit nepříjemné situace, které by mohly narušit vaši dovolenou. Při sjednávání pojištění odtahu vozidla v zahraničí je třeba dát pozor na výši limitu plnění, rozsah krytí, technický stav a údržbu vozidla a pravidla silničního provozu a povinné výbavy v jednotlivých zemích. Pokud si zvolíte vhodné pojištění odtahu vozidla v zahraničí, můžete si užít svou cestu bez starostí.

Tip! Přečtěte si více cestovatelských článků: