Na dovolenou každoročně jezdí více než 80 % Čechů. Plánujete si i vy letos dopřát zasloužený odpočinek, ale ještě nevíte, do které země se vydat? Naším cestovatelským tipem je Monako – země, která má rozhodně co nabídnout a potěší jak milovníky luxusu, tak i ty, kteří nedají dopustit na sledování závodů Formule 1 nebo touží po adrenalinu v trošku jiné formě – hazardu.

Co byste měli vědět o Monaku?

Monako možná nepatří k nejvyhledávanějším destinacím českých turistů, ale rozhodně se řadí k zemím, které si zaslouží pozornost. Monako, které leží na středomořském pobřeží francouzské riviéry a jeho jediným sousedem je Francie, je druhým nejmenším městským státem hned po Vatikánu.

💡
Tomu odpovídá i jeho maličká rozloha, která je pouhopouhých 2,02 km2. A počet obyvatel? Jen 37.800. Na území Monackého knížectví se platí eury a oficiálním jazykem země je francouzština.
 Monako dovolená
Monako – dovolená v této destinaci je zárukou luxusu.

Luxusní dovolená? V Monaku je zaručená

Zajímavým faktem spojeným s Monakem bezesporu je, že jeden ze tří lidí, kteří v Monaku žijí, je milionář. Na Monako tak připadá 12 261 milionářů na čtvereční míli. Velký počet bohatých obyvatel napovídá, že se jedná o zemi, které rozhodně není luxus cizí.

Dokazují to např. čtvrť Monte Carlo, luxusní jachty, které kotví v přístavu, nebo špičkové restaurace, jež slibují opravdový gastronomický zážitek.
Tip! Porovnejte si nezávazně nabídku pojišťoven na jednom místě a zvolte si to nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás.
Tip! Monako je luxusní destinace plná dobrodružství a zábavy. Ale i tam se může něco pokazit a zničit vám dovolenou. Proto je důležité mít kvalitní cestovní pojištění, které vám zajistí klid a pohodu. Porovnejte si nabídky pojišťoven a vyberte tu nejlepší pro vás.

Monte Carlo – jedno z nejslavnějších kasin na světě

V souvislosti s luxusem jsme zmínili Monte Carlo. Pod tímto názvem se ukrývá jednak jedna ze čtyř částí městského státu Monako a jednak jedno z nejvyhledávanějších kasin vůbec.

To doporučujeme navštívit nejen v případě, že chcete vyzkoušet své štěstí v některé z her, ale také pokud si chcete prohlédnout dechberoucí interiér monumentální budovy kasina z roku 1865.

💡
Aktuální cena vstupného do kasina je 17 euro.
 formule 1 Monako
Jestliže jste fanoušci rychlých aut a formulí, jistě znáte Velkou cenu Monaka.

Monako a závody Formule 1

Monako se také proslavilo závodem Formule 1 konaným na okruhu Circuit de Monaco známým jako Velká cena Monaka. Tento slavný závod, na který se sjíždějí milovníci Formule 1 z celého světa, se každoročně koná koncem května, a to už od roku 1929, takže má v Monaku opravdu bohatou tradici.

Co ještě stojí v Monaku za vidění?

Máme pro vás připravených ještě několik tipů na místa, která byste při návštěvě Monaka rozhodně neměli vynechat:

  • Knížecí palác Place de Palais, který se nachází ve čtvrti Monaco Ville.
  • Oceánografické muzeum, jehož dominantou je akvárium, ve kterém žije několik set druhů ryb ze všech moří světa.
  • Japonské zahrady, které jsou učiněnou oázou klidu.
  • Hlavní monacký přístav Monte Carlo.
  • Písčitá pláž lemovaná čistým mořem Larvotto.
  • Botanická zahrada s úžasnou vyhlídkou na Monako Jardin Exotique.

5 zajímavosti o Monaku

Jak už jsme nastínili, Monako je zemí, jež vás zanechá v naprostém údivu. Na závěr jsme si pro vás připravili několik zajímavostí, které ještě podporují skutečnost, že se jedná o opravdu výjimečnou zemi.

  1. I když se Monako proslavilo svými kasiny, původní obyvatelé Monaka mají do kasin vstup zakázaný.
  2. Monako je považované za jednu z nejbezpečnějších zemí světa. Jedním z důvodů je skutečnost, že zde na hlavu připadá nejvíce policistů na světě, konkrétně se jedná o jednoho policistu na 73 obyvatel.
  3. Monako je jednou z nejhustěji obydlených zemí světa a svou rozlohou je menší než slavný Central Park v New Yorku.
  4. V Monaku žijí obyvatelé déle než kdekoliv jinde na světě. Monako má totiž nejvyšší průměrnou délku života, a sice 85,8 let. Čemu za to vděčí? Pravděpodobně spojení stravy pestré na čerstvé ingredience, dostatku zeleniny a ovoce, vynikajícího přístupu ke kvalitní zdravotní péči a velkého zůstatku na bankovním účtu.
  5. Pokud byste si chtěli v Monaku pořídit nemovitost, potřebovali byste našetřit opravdu velkou sumu peněz. Průměrná cena nemovitostí v Monaku je dvojnásobkem cen nemovitostí v New Yorku. Za byt o velikosti 90 m2 zaplatíte okolo jednoho milionu dolarů. Pokud byste si chtěli byt v Monaku pronajmout, museli byste prokázat, že máte na bankovním účtu minimálně 500.000 eur.

Proč letos do svého cestovatelského plánu zařadit Monako – jednu z nejmenších zemí světa sousedící s Francií? Důvodů je celá řada, ať už se jedná o všudypřítomný luxus, slavná kasina, krásné okolí nebo závody Formule 1.

Tip! Přečtěte si více cestovatelských článků: