Od 15. do 20. srpna 2023 probíhal v rumunské vesnici Eibenthal festival Banát. Pro někoho legendární, pro někoho zcela neznámý kulturní festival, na který míří cestovatelé z České republiky. A jelikož se na našem blogu věnujeme reportážím ze zajímavých destinací, nemohli jsme tam chybět.

Vesnice Eibenthal (Tisové Údolí) se nachází v údolí jihozápadě Rumunska , přibližně 1,5 hodiny cesty od města Oršava. Originální akce se zde konala již po dvanácté.

Ve vesnici založené českými kolonisty dnes žije přibližně 300 převážně česky mluvících osob. Co do zapadlé dědiny bez signálu vede každoročně přes tisícovku návštěvníků?

Historie vesnice Eibenthal

Abychom pochopili motivaci návštěvníků k šestnáct hodin dlouhé cestě vlakem, je třeba znát historii této obce. Není ovšem třeba zabíhat do detailů. Kolem let 1860 sem přišlo 356 českých krajanů s příslibem daňových prázdnin a dalších výhod. Ti zde začali s budováním vesnice, která v nezměněné podobě přežívá dodnes.

💡
Většina těchto obyvatel pracovala v antracitových dolech – alespoň do roku 2006, kdy se doly zřítily a těžba se znovu neobnovila. Pro Eibenthal to znamenalo exodus. 
Obyvatelé ztratili práci a kvůli špatně dostupné pozici obce měli jen málo šancí získat zaměstnání v okolí.

Vlivem ukončení těžby postihla Eibenthal obrovská krize. S jejím zažehnáním začali v roce 2008 tři králové a nadšenci Štěpán Slaný, Tiberius Pospíšil a Jan Duben. Ti založili hospodu v českém stylu U Medvěda a začali s rozvojem turismu, jehož součástí je také festival Banát vzniklý v roce 2011.

Cesta na festival Banát

Přesuneme se do roku 2023 a na nádraží v pražských Holešovicích. Odsud vyráží přibližně 500 metrů dlouhý vlak plně naložený hudebními nástroji, zavazadly, cestovali, pivem a dalšími pochutinami.

Cesta na festival Banát je vše, jenom ne tradiční

Již zde se rozděluje zrno od plev a dochází k první zkoušce. Kdo nezvládne cestu, nezvládne festival Banát. Ve vlaku se kouří, pije, tančí a všude zní muzika. Rozhodně nepočítejte s klidnou cestou.

Festival Banát se nedá vyprávět, musí se zažít

Cesta je tělo na tělo a počítejte se všudypřítomným horkem. To sice svlažíte pivem, které ale po pár hodinách dosahuje nepříjemně vysokých teplot.

💡
S sebou si na festival Banát vezměte platný občanský průkaz nebo cestovní pas. Rumunsko je mimo Schengenský prostor a na hranicích Rumunska s Maďarskem vás čekají celní kontroly. Nezapomeňte ani na cestovní pojištění.
Tip! Porovnejte si nezávazně nabídku pojišťoven na jednom místě a zvolte si to nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás.
Tip! Stačí zadat do kalkulačky pro cestovní pojištění cíl cesty, od kdy do kdy tam budete a pár dalších údajů a během minutky máte jasno. Celou pojistku můžete vyřídit snadno online.
festival Banát Rumunsko

Vystupující na Banátu

Jakmile dorazíte na nádraží ve městě Oršova, přesunete se do autobusu směr Eibenthal. Jakmile dorazíte, pohltí vás festivalová atmosféra. Té dominují hudební a divadelní vystoupení , přednášky, stand-upy, slam poetry a náhodné pop-up akce.

Mezi letošní vystupující patřily tito interpreti:

  • PSH
  • Zrní
  • Ventolin
  • Terne Čhave
  • Josefina Dusk
  • Jump Into The Field
  • Nylon Jail a další.
Hudba a vystoupení na Banátu jsou poměrně alternativní a hodně jich patří mimo hlavní proud. O to více prostoru festival Banát poskytuje k objevování nových jmen na kulturní scéně.

Kontroverzní hygiena

Festival Banát rozhodně není pro čajíčky. Sprchujete se ve studené vodě a pokud nemáte to štěstí a nebydlíte u někoho z místních, čekají na vás suché toalety. Od příjezdu do odjezdu počítejte s poměrně drsným táborem. Velmi brzy si na něj ale zvyknete.

💡
Pozor si dejte na vodu. Nikdy nepijte vodu z řeky nebo kohoutků. Ostatně varují vás před tím všudypřítomné cedule. Voda není pitná! Na každém rohu ale narazíte na někoho, kdo vám prodá balenou vodu.

A co gastronomie?

Z horší stránky se přesuneme k té příjemnější. Podobně jako objevíte nové interprety, ochutnáte i zcela nová jídla. Festival Banát je především kulturní festival, pro mnohé se jedná ale také o festival street foodového jídla a pití.

Krajanské restaurace jsou otevřené od ranních do nočních hodin a podávají se zde místní speciality připravené přímo obyvatele vesnice. Zapomeňte na přepálené festivalové nudle. Eibenthálští si pro vás připraví lepší pochoutky:

  • tradiční nakyslá polévka ciorba,
  • hamburgeru podobná pljeskavica,
  • balkánské závitky sarmale.
V každém obydlí od rána pečou domácí koblihy a další dezerty. Pokud patříte mezi milovníky dobrého jídla, festival Banát je pro vás jako stvořený.

A jak je na tom pití? V posledních letech zde vybudovali pivovar Eibenthal. Českému pivaři ale příliš nezalichotí. Raději sáhněte po domácích vínech nebo pálence z višní, které místní prodávají na každém rohu. Nezapomínejte ale také na vodu.

atmosféra na festivalu Banát

Atmosféra na festivalu

Jak vypadá festival Banát z pohledu návštěvníka? Pokud jedete poprvé, vlak vás přiveze do zcela jiného světa. Eibenthálští představují jedinečnou kombinaci české a rumunské povahy a v tomto duchu se nese i festival.

Samotný festival provází atmosféra plná pospolitosti a radosti. Na jediné a dlouhé ulici vás zdraví místní i návštěvníci, se kterými sdílíte příjemné i nepříjemné zážitky.

Na místních je patrná především vděčnost

Festival Banát je pro mnohé jediný způsob obživy – zastavte se proto u jejich stánků a kupte si něco dobrého k snědku, nebo tričko s motivy festivalu.

Tím ale nechceme říct, že festival Banát je pro každého. Hygiena na hranici únosnosti, alternativní hudba a dlouhá cesta leckoho odradí a je to správně. Akce se nesnaží o to, aby byla pro každého.

Pokud ovšem patříte k těm, které lákají extrémní zážitky a nevadí vám trochu špíny a studené sprchy, festival Banát je pro vás jako dělaný. Předprodej vstupenek začíná každoročně na přelomu ledna a února. Máte tedy dost času si tento výlet, který se nedá popsat, ale zažít, promyslet.

Tip! Přečtěte si více cestovatelských článků: