Cyklovýlety za hranicemi našich sousedů? Skvělý způsob jak prozkoumat přírodní i historické krásy a ještě udělat něco pro své zdraví. Poradíme vám, kam se vydat za aktivním odpočinkem.

Naplánujte si výlet na dvou kolech a přivezte si nezapomenutelné zážitky.

Cyklovýlet na Slovensko – 3 tipy, kam vyrazit

Na Slovensku najdete několik úchvatných cyklostezek, které vás provedou malebnou krajinou a přinesou vám nezapomenutelné zážitky z cyklistiky.

Belianská cyklostezka

Belianská cyklostezka je jednou z nejkrásnějších a nejoblíbenějších cyklotras na Slovensku. Vede podél úchvatných Tater, jednoho z nejkrásnějších pohoří ve střední Evropě. Začíná ve městě Poprad a pokračuje přes krásná malebná místa jako Veľká Lomnica, Tatranská Lomnica a Ždiar.

💡
Tato trasa je vhodná pro cyklisty všech úrovní pokročilosti a nabízí jedinečný zážitek z cyklistiky v jednom z nejkrásnějších koutů Slovenska.

Cyklostezka Podunajská nížina (z Bratislavy do Gabčíkova)

Tato cyklostezka začíná v hlavním městě Bratislavě a pokračuje podél Dunaje až do města Gabčíkovo. Trasa vede po rovině a je ideální pro rodiny s dětmi nebo pro začátečníky. Cestou si můžete vychutnat nádherné výhledy na řeku a okolní krajinu.

Cyklostezka Tatranská magistrála (Štrbské Pleso - Tatranská Lomnica)

Pro milovníky hor a horské cyklistiky je Tatranská magistrála tím pravým. Tato náročná trasa začíná u Štrbského Plesa a pokračuje Tatranskou kotlinou až do Tatranské Lomnice. Cyklisté se mohou těšit na úchvatné pohledy na Tatry a překrásnou přírodu.

nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás
Tip! S naším srovnávačem cestovního pojištění máte jistotu, že v případě pádu z kola nebo jiného nepříjemného incidentu budete mít pokryté náklady na léčbu.

Cyklovýlet do Rakouska – z Brna do Vídně a jiné

Rakousko je rájem pro milovníky cyklistiky a nabízí mnoho úchvatných cyklostezek, které vás zavedou do malebné přírody, historických měst a horských scenérií. Zde je několik tipů na nejlepší cyklostezky v Rakousku spolu s výchozími městy:

Tauernská cyklostezka Krimml - Salcburk

Tato trasa začíná v malebné vesnici Krimml, známé svými vodopády, a pokračuje přes Alpy do krásného Salcburku. Stezka vás povede přes úchvatné hory, kolem nádherných jezer. Užijete si čistou krásu přírody.

Cyklostezka kolem řeky Inn

Patří mezi nejkrásnější cyklostezky v Evropě a nabízí úchvatné cyklistické zážitky. Tato trasa začíná v malém rakouském městě Innsbruck, které je obklopeno krásnými Alpami. Odtud pokračuje podél řeky Inn až do německého města Pasova , kde se Inn vlévá do Dunaje. Pojedete malebnou alpskou přírodou, krásnými vesničkami a městy s bohatou historií.

💡
Tato stezka je ideální pro všechny typy pokročilosti - od rodin s dětmi po zkušené cyklisty.

Cyklostezka z Brna do Vídně

Cyklostezka z Brna do Vídně je oblíbenou trasou mezi cyklisty z obou zemí. Vede přes malebnou jižní Moravu a Weinviertel v Rakousku. Začíná v brněnském centru a pokračuje přes idylické vinařské oblasti a malebná města a vesnice.

💡
Cesta nabízí nejen krásné výhledy na krajinu, ale také možnost poznat bohatou regionální historii a kulturu.
havarijní pojištění
Tip! Na silnici vás může překvapit ledacos. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě značné. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění.

Cyklovýlet do Německa – 3 nejkrásnější stezky

Německo je známé svými krásnými cyklostezkami, které lákají milovníky cyklistiky z celého světa. Zde jsou tři nejkrásnější cyklostezky, které stojí za to zažít:

Cyklostezka údolím Porúří

Tato trasa vede podél řeky Rúr a nabízí malebné scenérie a industriální dědictví. Cyklisté projíždějí okouzlujícími historickými městy, parky a přírodními rezervacemi.

Mosela na kole

Tato cyklostezka vede podél malebné řeky Mosely, a její kouzlo spočívá v úchvatných vinicích a půvabných vinárnách. Cesta prochází historickými městy, jako je Koblenec a Trevír, a cyklisté mohou ochutnat nejlepší místní vína.

Labská stezka

Tato trasa sleduje řeku Labe a nabízí úchvatné výhledy do malebné krajiny. Cyklisté projedou historickými městy, jako jsou Drážďany a Hamburk, a mohou si vychutnat nádhernou přírodu v národním parku Saském Švýcarsku.

Cyklovýlet do Polska – podél řek i jezer

Polsko nabízí mnoho skvělých cyklotras, které vás provedou zajímavou krajinou, historickými městy a přírodními krásami. Zde jsou tři z nich:

Cyklostezka Odra-Nisa

Tato trasa vede podél řek Odra a Nisa a spojuje české a polské pohraničí. Cyklisté mohou objevovat úchvatnou krajinu, zříceniny hradů, malebné vesničky a historická města.

Cyklostezka Mazurská jezera

Tato trasa se nachází v krásné jezerní krajině. Cyklisté si užijí jezera a lesy, jakož i malebné mazurské vesnice, kterými budou projíždět. Cesta je ideální pro milovníky přírody a klidných výletů.

Krakovsko-čenstochovská cyklostezka

Tato trasa spojuje historické město Krakov s poutním místem Čenstochova. Cyklisté projíždějí krásnými polskými kopci a mohou navštívit známý klášter Jasná Hora.

opřené kolo o zábradlí

Příprava na dobrodružství: Co si zabalit a jak se připravit na cyklovýlet?

Příprava na cyklovýlet je klíčovým krokem pro úspěšné a bezproblémové dobrodružství. Před odjezdem si pečlivě zabalte vše, co budete potřebovat během cesty. Základní výbava zahrnuje:

  • cyklistickou helmu,
  • náhradní duše a pumpu,
  • nářadí na opravu kola,
  • ochranný opalovací krém,
  • dostatek vody a občerstvení.
Nezapomeňte také na pohodlné cyklistické oblečení a vhodnou obuv. Před samotným výletem si zkontrolujte stav kola a zvládnutelnost trasy.

Tip! Přečtěte si i náš článek "Kontrola auta před jízdou: Nejčastější chyby, kterých se dopouštíme"

Závěrečné tipy a doporučení: Jak si užít cyklovýlet za hranice naplno?

Abyste si mohli cyklovýlet plně užít a zároveň si zajistit bezpečnost, je důležité dodržovat několik klíčových tipů a doporučení.

  • Připravte se fyzicky a mentálně
  • Zvolte vhodnou trasu
  • Respektujte místní zákony a pravidla
  • Nezapomeňte na vhodné cestovní pojištění

Cyklovýlety za hranice nabízejí skvělé dobrodružství. Důkladná příprava a vhodná výbava jsou klíčové pro bezpečnost a pohodlí vašeho výletu. Pamatujte také na pojištění, které vás ochrání v případě nečekaných situací. Ať už vyrazíte na cyklostezku v kterékoliv sousední zemi, nezapomeňte si užít krásy okolní přírody, poznat místní kulturu a uchovat si nezapomenutelné vzpomínky.

Tip! Přečtěte si více cestovatelských článků: