Vánoční svátky jsou za dveřmi. Jistě všichni znáte píseň „Vánoce, vánoce přicházejí". Jak je z textu této písně patrné, vánoce mohou být nejen svátky klidu a míru, ale svátky různých nehod a nepříjemností. Jak jim předejít? Co dělat, pokud k nim už dojde?

Jak si užít klidné vánoční svátky a předejít nehodám a katastrofám?

Vánoce jsou časem radosti a oslav. Stačí okamžik a mohou se změnit v čas stresu a nehod. Abychom si mohli užít klidné a radostné vánoční svátky a předešli nechtěným událostem, je důležité plánovat a dbát na bezpečnostní opatření. Zaměřte se na prevenci nehod.

Vánoční plánovač: Cesta k dokonalým svátkům | Klik.cz
Vánoční čas je obdobím plným magie a tradic. Bohužel se ale může stát, že touha po dokonalých Vánocích nám přeroste přes hlavu.

Dopravní nehody během Vánoc: Rychlá jízda a alkohol

Během vánočního období se mnoho lidí vydává na cesty, a to často za špatných povětrnostních podmínek. Kombinace rychlé jízdy a konzumace alkoholu může být fatální. Chcete-li zabránit dopravním nehodám, plánujte svou cestu s dostatečnou časovou rezervou. Ujistěte se, že váš automobil je v dobrém stavu a, co je nejdůležitější, neřiďte pod vlivem alkoholu.

zapálená prskavka a požár

Jak zabránit vánočním požárům? Pozor nejen na prskavky!

Sváteční dekorace a příprava jídla jsou neoddělitelnou součástí Vánoc. Bohužel, nesprávné zacházení s prskavkami, vznícený olej při smažení kapra, zapomenuté zapálené svíčky, spálené cukroví a s tím spojená vyhořelá trouba mohou způsobit vánoční požáry.

Ujistěte se, že máte vždy po ruce hasicí přístroj. Pečlivě sledujte, co se děje ve vaší kuchyni a kolem vánočního stromečku.

Jak uhasit vznícený olej?

  • Vypněte zdroj tepla.
  • Nepoužívejte vodu, ale hasicí přístroj nebo pokryjte pánev poklicí.
  • V případě nekontrolovatelného plamene opusťte místo a volejte hasiče.

Pozor na světelné dekorace

Světelné dekorace jsou krásným prvkem vánoční výzdoby, ale mohou také představovat riziko.

Vyhýbejte se zapojování příliš mnoha elektrických zařízení do jedné zásuvky.

Ujistěte se, že používáte certifikované světelné řetězy, které jsou v dobrém stavu, a pravidelně kontrolujte případné poškození.

Bezpečná manipulace s vánoční pyrotechnikou

Vánoční pyrotechnika přidává do sváteční atmosféry magii a pohádkový nádech. Tyto zářící zážitky jsou oblíbeným doplňkem mnoha vánočních oslav. Nicméně se s jejich použitím pojí i určitá rizika.

Neopatrné zacházení s pyrotechnikou může způsobit vážné nehody, popáleniny nebo požáry. Je důležité, abychom se touto krásnou tradicí bavili s ohledem na bezpečnost, dodržovali předpisy a chránili své zdraví a majetek.
Silvestrovská noc a riziko vandalismu | Klik.cz
Vandalismus představuje významné riziko hlavně při parkování na veřejných prostranstvích ve větších městech. Riziko se zvyšuje na Silvestra!
vánoční svátky a otrava jídlem

Vánoční svátky si užijte ve zdraví: Otravy jídlem a alkoholem

Není nic horšího než strávit Vánoce na pohotovosti či v nemocnici. Vánoce jsou svátky jídla a pití a nezřídka dojde k otravě jídlem, či alkoholem. Abyste se vyhnuli této nepříjemné situaci, pečlivě manipulujte s potravinami a sledujte jejich správnou skladovací teplotu.

💡
Pokud pijete alkohol, mějte míru a pamatujte, že alkohol a řízení automobilu nejdou dohromady.

Klid o vánočních svátcích si můžete pojistit

Během vánočního období se naše domovy stávají místem radosti, ale také se zvyšuje riziko poškození majetku a zranění. Abychom mohli slavit svátky s klidným srdcem, měli bychom zvážit pojištění majetku a úrazové pojištění. To nám poskytne finanční jistotu a ochranu v případě nečekaných událostí.

pojištění domácnosti
Tip! Nejen pro tyto případy je dobré mít uzavřené pojištění domácnosti. Na štěstí raději nespoléhejte. Porovnejte se nabídky pojišťoven jedním klikem.

5 nejhorších katastrof o vánočních svátcích

  • Uvíznutá ryba v krku
  • Vznícený olej při smažení vánočního kapra
  • Popáleniny od horkých pekáčů
  • Hořící vánoční výzdoba
  • Koliky a žlučníkové záchvaty z přemíry jídla a pití

Vánoční svátky jsou časem radosti s rodinou a přáteli. Abychom si je mohli užít plnými doušky, je důležité myslet na bezpečnost a prevenci nehod. Věnováním pozornosti jednoduchým opatřením můžeme zabezpečit, že budeme slavit veselé Vánoce bez jakýchkoli nepříjemných překvapení. Přejeme vám klidné a bezpečné vánoční svátky plné radosti a lásky!

Tip! Přečtěte si více článků o domácnosti: