Většinou nás zajímají rychlá auta. Co když se dnes zaměříme na opačnou stranu nabídky, a to na ty nejpomalejší vozy na trhu? Jelikož zatímco o nejrychlejších autech světa se píše denně, o těch „nejlínějších“ se člověk jen tak nedozví. Tak to pojďme napravit.

Automobilový průmysl se posouvá vpřed neuvěřitelným tempem a v podstatě každý rok se do dějin zapisují nové a nové rychlostní rekordy. Ať už jde o „maximálku“ či zrychlení, dnešní auta se dokáží dostat na dechberoucí hodnoty.

povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si ceny povinného ručení během chvilky a zbytečně nepřeplácejte na pojistném. Zdarma, nezávazně, online.

Například dosáhnout maximální rychlosti přes 400 kilometrů za hodinu není žádný problém a zrychlit pod 3 sekundy jakbysmet. To se ale bavíme o těch nejdražších a technicky nejvyspělejších automobilech na planetě. Pojďme se ale podívat na pět nejpomalejších modelů na českém trhu.

dacia

Dacia Sandero - 16,7 sekundy

Vezmeme to odzadu, a to pátým nejpomalejším autem, které si u nás můžete koupit. Je jím malý hatchback Dacia Sandero, jenž pod kapotou ukrývá litrový tříválec bez turba s označením SCe 65 o výkonu 49 kW.

Díky němu Rumun z 0 na 100 km/h zrychlí za 16,7 sekundy. Dech vám nevyrazí ani jeho maximální rychlost, která činí 158 kilometrů za hodinu. Nicméně Dacia Sandero zaujme jiným parametrem, a to nízkou cenovkou 296 400 korun.

mitsubishi

Mitsubishi Colt - 17,1 sekundy

Nedávno se mezi pětici nejpomalejších aut zařadilo Mitsubishi Colt. Nová generace legendárního hatchbacku vznikla ve spolupráci s automobilkou Renault a v podstatě jde o model Clio s logy Mitsubishi.

Ovšem na rozdíl od francouzského protějšku má Japonec v nabídce základní motorizaci 1.0 MPI. Jde o stejný atmosférický tříválec s výkonem 49 kW jako v případě Dacie. Nicméně Colt s ním má ještě horší zrychlení a na „stovku“ vystřelí během dlouhých 17,1 sekund.

kia

Kia Picanto - 17,8 sekundy

Ještě pomalejší je ale Kia Picanto. Korejské mini auto s cenovkou 300 tisíc korun je spíše taková nákupní taška do města, což se odráží i na jeho motoru. Pod přední kapotou ukrývá tříválcový litrový motor bez turba s výkonem 49 kW, který je spojený s pětistupňovou automatickou převodovkou.

Tato kombinace zajišťuje, že Kia jen tak nikoho nepředjede, a to ani na dálnici, jelikož Picanto může jet maximálně 156 kilometrů za hodinu a z 0 na 100 km/h zrychlí za 17,8 sekundy.

vw

Volkswagen Caddy - 17,9 sekundy

Žádný sprinter není ani Volkswagen Caddy, obzvlášť pak ve své osobní verzi. Německé rodinné MPV si můžete pořídit s řadou motorů, ovšem tím nejlínějším je základní dieselová motorizace s označením 2.0 TDI, která generuje 55 kW.

To není mnoho na vůz, který atakuje hmotnost 1,6 tuny. Špatný poměr výkonu a váhy znamená, že zrychlení a maximální rychlost u Caddy činí 17,9 sekundy a maximální rychlost je 157 kilometrů za hodinu.

renault

Renault Kangoo - 18,9 sekundy

No a vůbec nejpomalejším autem na českém trhu je Renault Kangoo. Přímý konkurent Volkswagenu Caddy je ještě pomalejší a „stovku“ zvládne za nervy drásajících 19 sekund.

A díky čemu je osobní dodávka tak pomalá? Kvůli pohonu, který obstarává slabá naftová jednapětka Blue dCi 75 s výkonem 55 kW, které dojde dech už při 151 kilometrech za hodinu. Pokud už jste tedy někdy na Renault Kangoo na silnici narazili, můžete mít jistotu, že vás určitě nepředjel.

💡
Víte, jaké je nejpomalejší auto na světě? Zkuste nám napsat váš tip do komentáře.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: