Vzhledem k aktuálnímu snížení úrokových sazeb čím dál tím více lidí uvažuje o pořízení vlastního bydlení. Chcete si pořídit vlastní bydlení i vy a narazili jste na družstevní byt na prodej za dobrou cenu? Poradíme vám, jak postupovat v případě koupě družstevního bytu financovaného hypotékou a přiblížíme vám také jeho nevýhody.

Co znamená družstevní byt?

Hned v úvodu si pojďme objasnit, co to ten družstevní byt vlastně je. Zásadní rozdíl mezi družstevním bytem a bytem v osobním vlastnictví spočívá v tom, že se v případě družstevního bytu stanete pouze nájemci bytu, a ne jeho vlastníky.

Vlastníkem celého domu, ve kterém se byt nachází, je družstvo s vlastnickým právem.

Dalo by se říci, že vlastnění družstevního bytu stojí na pomezí mezi bytem v osobním vlastnictví a nájmem bytu. Majitelé družstevního bytu mají oproti vlastníkům bytu méně práv, ale více oproti nájemcům.

jak financovat družstevní byt

Hypotéka na družstevní byt

Chcete si vzít úvěr na družstevní byt? Vzhledem k tomu, že v případě koupě družstevního bytu získáváte pouze podíl v bytovém družstvu, nemůžete za hypotéku ručit kupovanou nemovitostí.

Úvěr však můžete získat v případě, že budete ručit jinou nemovitostí, například bytem nebo domem v osobním vlastnictví. Další možností, jak družstevní byt financovat, je sjednání úvěru ze stavebního spoření nebo překlenovací úvěr, který zajištění ručením nebo zástavou nevyžaduje.

pojištění nemovitosti
Tip! U pojištění nemovitosti mohou být u pojišťoven velké rozdíly, jak v ceně, tak i v pojistných podmínkách. Zjistěte si, zda máte sjednanou dobrou pojistku na dům či byt.

Převod družstevního bytu do osobního vlastnictví

Od roku 2021 je převedení družstevního bytu do osobního vlastnictví závislé na stanovách družstva a tento převod musí být schválený členskou schůzí. Pokud tedy byt kupujete s vidinou toho, že ho časem převedete do osobního vlastnictví, doporučujeme si důkladně prostudovat stanovy.

Pojištění bytu v osobním vlastnictví a v podnájmu | Klik.cz
Plánujete si pojistit byt? Jaký rozdíl spočívá v pojištění bytu v osobním vlastnictví a pojištění bytu v podnájmu?

Družstevní byt: Dědictví

Častou otázkou spojenou s vlastnictvím družstevního bytu je, co se s bytem děje po smrti majitele.

V první řadě je třeba říci, že dědictví družstevního bytu jako takové neexistuje, dědí se totiž pouze družstevní podíl.

Po smrti vlastníka družstevního bytu se zjišťuje, kdo družstevní podíl dědí a proběhne klasické dědické řízení. Nejsnadnější situace nastává v případě, že existuje pouze jeden dědic družstevního podílu. Ten se stane novým vlastníkem družstevního podílu.

Co když ale existuje více dědiců? Řada družstev spoluvlastnictví družstevního podílu vylučuje, takže se mezi sebou musí dědicové domluvit na dalším postupu.

družstevní byt na hypotéku

Proč nekupovat družstevní byt?

Klíčovou výhodou pořízení družstevního bytu je bezesporu jeho nižší pořizovací cena. Počítat byste ale měli také s řadou nevýhod, které se k družstevnímu bytu vážou. O jaké nevýhody se jedná?

  • Nejste majitelem bytu: Majitelem bytu je družstvo a vy se stáváte členem družstva a namísto samotného bytu si kupujete družstevní podíl spojený s právem nájmu bytu.
  • Riziko vyloučení z družstva: Ve výjimečných případech můžete o družstevní byt přijít bez náhrady, například pokud opětovně hrubě porušíte povinnosti vyplývající z nájmu.
  • Stanovy družstva: Na změnu stanov družstva je vždy nutných 100 % hlasů, sami tedy nemáte možnost změnit zaběhnuté stanovy.
  • Komplikovanější hypotéka: Jak už jsme zmínili výše, v případě, že si budete chtít vzít hypotéku na družstevní byt, budete muset ručit jinou nemovitostí.
  • Zásahy musí schválit družstvo: Pokud budete chtít byt rekonstruovat nebo například zasklít balkón, musí vám družstvo tyto zásahy schválit.
Koberce, dřevěné podlahy nebo dlažba? | Klik.cz
Při rozhodování o vhodném povrchu podlahy pro váš domov se otevírá celá řada otázek a úvah. Koberce, dřevěné podlahy nebo dlažba?

Družstevní byt je spojený jak s výhodami, tak i s nevýhodami. Pokud nemáte možnost družstevní byt financovat z vlastních uspořených peněz, můžete si na něj vzít hypotéku, je však třeba za byt ručit další nemovitostí. Další možností je úvěr ze stavebního spoření nebo překlenovací úvěr.