Přinášíme vám tipy na to, jak najít levné bydlení v Praze, Brně a v dalších velkých českých městech.

Dnešní doba je bohužel spojena nejen s extrémně vysokými cenami energií, ale také rekordními cenami pronájmu. Chcete bydlet v některém z velkých českých měst, ale nechcete dát za nájem většinu své výplaty?

Průměrná cena pronájmu za m2

Abychom vám usnadnili orientaci v tom, jak se pohybuje cena pronájmu ve velkých českých městech, připravili jsme pro vás přehlednou tabulku. V té najdete průměrnou cenu za metr čtvereční v dubnu 2023 a také přepočet na pronájem bytu o velikosti 70 metrů čtverečních.

Město Cena za m2 Cena za byt o velikosti 70 m2
Praha 397 Kč 27.790 Kč
Brno 335 Kč 23.450 Kč
Olomouc 239 Kč 16.730 Kč
Ostrava 206 Kč 14.420 Kč
Hradec králové 236 Kč 16.520 Kč
České Budějovice 224 Kč 15.680 Kč
Jihlava 244 Kč 17.080 Kč
Zlín 265 Kč 18.550 Kč
Plzeň 224 Kč 15.680 Kč
levné bydlení Praha
Sháníte levné bydlení v Praze? Máme pro vás tipy, jak na to.

Jak najít levné bydlení v Praze?

Chcete se stěhovat do hlavního města a potřebujete sehnat levné bydlení? Připravili jsme si pro vás několik tipů, které vám mohou usnadnit nalezení cenově dostupného bytu k pronájmu.

Ceny jednotlivých pražských lokalit se výrazně liší

Na cenu pronájmu a ostatně i prodeje bytu v Praze má vliv nejen jeho velikost nebo jeho stav, ale také lokalita, ve které se nachází. Obvykle platí, že čím dále od centra se byt nachází, tím je jeho cena nižší.

💡
K nejdražším pražským lokalitám patří Praha 1 a Praha 2, naopak k nejlevnějším pražským lokalitám patří Praha 6, 9 a 10.

Nižší ceny nabízejí lokality za Prahou a na jejím okraji

Za bydlení v Praze můžete ušetřit i tisíce korun v případě, že se rozhodnete hledat byt na okraji Prahy nebo za Prahou. Některé tyto lokality jsou navíc spojeny se skvělým dopravním spojením, jedná se například o Černý Most, Hostivař nebo Hostivice.

Porozhlédněte se ve facebookových skupinách

Byt k pronájmu nemusíte hledat jenom na webových stránkách realitek, ale také ve facebookových skupinách a stránkách, kde mnohdy najdete byty k pronájmu za velmi příznivou cenu. Stránek na Facebooku, které jsou spojené s nabídkou pronájmu bytů v hlavním městě, je celá řada, například Pronájem bytu Praha, Pronájem Praha, Pronájem bytu bez realit a bez provize Praha a okolí apod.

pojištění domácnosti
Tip! Jste čerstvě přestěhovaní do nového bytu? Nezapomeňte na pojištění domácnosti. To vám pomůže ušetřit peníze na opravách nebo nákupu nového vybavení. Pojištění domácnosti vám také nabídne řadu dalších služeb, jako jsou asistenční služba nebo právní pomoc.
levné bydlení pro matky s dětmi
Hledáte levné bydlení pro matky s dětmi, pro mladé nebo seniory v Brně? Čtěte dál... 

Jak najít levné bydlení v Brně?

Kromě Prahy je i Brno městem spojeným s velmi vysokými cenami pronájmů. I v Brně ale můžete najít levné bydlení. Jak? Postupujte podobně jako u bydlení v Praze. Opět se můžete zaměřit na levnější lokality, jako jsou například některé části Králova Pole nebo Žabovřesk. I při hledání bydlení v Brně můžete zkusit facebookové stránky (Pronájem bytů Brno, Pronájem bytů Brno cz, Pronájem bytů a domů Brno a okolí apod.).

levné byty přímo od vlastníka
Levné byty přímo od vlastníka najdete na stránkách bezrealitky.cz

Tipy, jak najít levné bydlení i v dalších městech

Chcete najít levné bydlení v některém z dalších velkých měst? Vyzkoušet můžete i tyto tři tipy.

Požádejte o pronájem obecního bytu

V řadě českých měst, ke kterým patří například Brno, Ostrava nebo Olomouc, si mohou lidé zažádat o pronájem v obecním bytě. Nespornou výhodou je, že jsou pronájmy v obecních bytech levnější než v těch soukromých, na druhou stranu je o ně ale obrovský zájem, takže není lehké se k nim dostat.

Žádost o obecní byt se podává na úřadě příslušné městské čtvrti.

Uvažujte nad spolubydlením

Pokud víte, že sami byt ve velkém městě neutáhnete, může být vhodnou alternativou spolubydlení. Kde spolubydlící najít? Například na webových stránkách espolubydleni.cz.

Berte v potaz nejen cenu nájmu, ale i cenu energií

Kolikrát můžete paradoxně ušetřit i tím, že si místo levnějšího starého bytu spojeného s vysokými cenami energií pronajmete nízkoenergetický moderní byt.

srovnání elektřiny
Tip! Chcete ušetřit na elektřině? Zjistěte, kteří dodavatelé nabízejí nejvýhodnější ceny ve vašem kraji. Stačí zadat pár údajů a získat nezávaznou nabídku. Vyzkoušejte náš srovnávač dodavatelů elektřiny zdarma!

Najít v současné době levné bydlení ve velkých městech v Česku není bohužel úplně snadné vzhledem k tomu, že v posledních letech ceny pronájmu bytů napříč republikou vzrostly. Kromě volby menšího bytu se můžete porozhlédnout v lokalitách vzdálenějších od centra velkých měst, hledat ve facebookových skupinách či stránkách, anebo zkusit zažádat o obecní byt.