Plánujete si pojistit byt? Podíváme se na to, jaký je rozdíl mezi pojištěním nemovitosti a domácnosti, a také jaký rozdíl spočívá v pojištění bytu v osobním vlastnictví a pojištění bytu v nájmu.

Svůj byt nebo dům má aktuálně pojištěný více než polovina Čechů. Lidé si totiž uvědomují, že je důležité chránit svůj majetek před neočekávanými událostmi, a vyhnout se tak vysokým výdajům.

Pojistit nemovitost nebo domácnost?

Pod pojmem pojištění bytu je možné si představit hned dva odlišné pojistné produkty, a sice pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti. Odborníci radí si vždy sjednat jak pojištění nemovitosti, tak i pojištění domácnosti. Neplatí totiž častý mylný předpoklad, že s pojištěním nemovitosti je automaticky pojištěná i domácnost. Jaký je tedy mezi těmito pojistnými produkty rozdíl?

  • Pojištění nemovitosti: Pojištění nemovitosti je možné sjednat nejen na byt nebo dům, ale také na rekreační objekty, garáž, sklep nebo třeba kůlnu. Pojištění kryje škody na stavebních součástech – okapy, okna, dveře, oplocení apod.
  • Pojištění domácnosti: Pojištění domácnosti se vztahuje jak na domácí zařízení (elektronika, nábytek…), tak i na vnitřní stavební součásti (vestavěné skříně, kuchyňská linka…) a osobní věci členů domácnosti (šperky, sportovní potřeby…).
pojištění nemovitosti
Tip! U pojištění nemovitosti mohou být u pojišťoven velké rozdíly, jak v ceně, tak i v pojistných podmínkách. Zahrnuje např. i asistenční služby či pojištění odpovědnosti? Porovnejte si nabídky během chvilky a budete mít jasno, která je ta nejlepší právě pro vás.

Tip! Dobře si prostudujte pojistnou smlouvu

Při objasňování toho, co spadá pod pojištění domácnosti a pojištění nemovitosti odborníci rádi používají tuto pomůcku:

"Pokud byste pomyslně obrátili byt vzhůru nohama, vše co by vypadlo, by se týkalo pojištění domácnosti a to, co by zbylo, pojištění nemovitosti. "

Někdy je to ale sporné a jednotlivé položky se můžou u konkrétních pojišťoven lišit (např. kuchyňská linka, vestavěné spotřebiče apod.), proto je vždy dobré si důkladně prostudovat smlouvu.

Pojištění bytu v osobním vlastnictví

Pokud máte byt v osobním vlastnictví, doporučujeme si sjednat pojištění nemovitosti i pojištění domácnosti. V případě, že plánujete byt pronajímat, měli byste si minimálně sjednat pojištění nemovitosti a na pojištění domácnosti se domluvit s nájemníkem.

💡
Nezapomeňte si přečíst i náš další článek o riziku podpojištění.
pojištění bytu v nájmu
Jak na pojištění bytu v nájmu? Přečtěte si naše tipy.

Pojištění bytu v podnájmu

Svůj majetek můžete samozřejmě chránit, nejen pokud máte byt v osobním vlastnictví, ale také v případě, že bydlíte v podnájmu. Jak je to u podnájmu s pojištěním nemovitosti a domácnosti a proč uvažovat i o pojištění odpovědnosti?

Pojištění nemovitosti

Pokud máte byt v pronájmu, dobrou zprávou pro vás je, že se vás netýká pojištění nemovitosti, to totiž zřizuje majitel nemovitosti.

Pojištění domácnosti

Pojištění domácnosti může sjednat pronajímatel i nájemce. V případě, že je vybavení bytu majetkem majitele nemovitosti, bude ho zařizovat on. Pokud jsou movité věci vaše, záleží na vás, jestli se rozhodnete pojistku sjednat, a své věci tak chránit.

Samozřejmě může nastat i situace, kdy je část věcí vašich a část majitele bytu, zde záleží na domluvě obou stran. Majitel nemovitosti po vás může zřízení pojištění domácnosti vyžadovat, toto stanovisko by mělo být uvedené v nájemní smlouvě.
pojištění domácnosti
Tip! Pro všechny případy je dobré mít uzavřené pojištění domácnosti. Na štěstí raději nespoléhejte. Porovnejte se nabídky pojišťoven jedním klikem.

Pojištění odpovědnosti

Pronajímatel po nájemníkovi může požadovat i pojištění odpovědnosti, tzv. pojistku na blbost. To slouží k náhradě škod způsobených pojistníkem třetím stranám. Toto pojištění se sice nevztahuje na situace, kdy způsobíte škody na vybavení v pronajatém bytě, ale může se vám hodit třeba ve chvíli, kdy vytopíte byt sousedovi apod.

co potřebuji k pojištění bytu
Co potřebuji k pojištění bytu? Údaje o bytu, majiteli a vybavení.

Pojištění v družstevním bytě

Pojištění bytu v osobním vlastnictví a v podnájmu už jsme si přiblížili, jak je to s pojištěním družstevního bytu? Vzhledem k tomu, že jsou družstevní byty majetkem družstva, mělo by se o pojištění nemovitosti postarat právě družstvo, je však dobré se zajímat o to, jestli má družstvo pojistku opravdu sjednanou.

Sami byste si měli sjednat pojištění domácnosti.

Pojištění bytu v osobním vlastnictví a v pronájmu se liší v tom, koho se toto pojištění týká. Je třeba rozlišovat pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti. U bytů v osobním vlastnictví doporučujeme sjednat oba tyto produkty. U bytů v podnájmu pojištění nemovitosti sjednává majitel bytu, kdo sjedná pojištění domácnosti, to záleží na domluvě.