Období Vánoc a oslavy Nového roku jsou pro řadu lidí tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tento čas má bezesporu nezaměnitelnou atmosférou a je spojený s mnoha krásnými zážitky a následnými vzpomínkami. Zároveň se ale jedná o dobu spojenou s rizikem nehod, které způsobí petardy, náledí, či jiné okolnosti.

Petardy, zejména ty podomácku vyrobené!

Když se řekne Silvestr a nehody, řadě lidí se jako první vybaví petardy, které mohou způsobit vážná zranění, a to obzvláště ty podomácku vyrobené. Pyrotechnické výrobky totiž mnohdy při hoření dosahují velmi vysokých teplot a často mají i schopnost tříštit předměty.

K nejčastějším úrazům spojeným s používáním pyrotechniky patří popáleniny, především v oblasti hlavy, krku nebo nohou či rukou. Kromě toho, že může pyrotechnika vést k úrazům, může také poškodit majetek.

Jak se chránit?

V případě, že na Silvestra plánujete odpalovat petardy nebo ohňostrojedodržujte několik pravidel:

  • Před manipulací s pyrotechnickými výrobky se vyhněte alkoholu.
  • Vždy postupujte podle pokynů výrobce.
  • Nikdy se nepouštějte do domácí výroby petard ani podomácku pyrotechniku nijak neupravujte.
  • Pyrotechnické výrobky uchovávejte mimo dosah dětí.
  • Pyrotechniku odpalujte pouze v otevřeném prostranství.
  • Po zapálení pyrotechnického výrobku ustupte do dostatečné vzdálenosti.
  • Myslete na to, že v řadě měst je používání pyrotechniky zakázáno.
petardy a riziko úrazů

TIP: Chraňte také svůj majetek

Jak už jsme naznačili výše, pyrotechnika může způsobit i škody na majetku. Petardy odpalované na ulicích mohou například poškodit vaše auto nebo vám rozbít okno.

Jak chránit svůj majetek? Tím že si sjednáte pojištění nemovitosti, domácnosti a havarijní pojištění.
pojištění nemovitosti
Tip! U pojištění nemovitosti mohou být u pojišťoven velké rozdíly, jak v ceně, tak i v pojistných podmínkách. Zjistěte si, zda máte sjednanou dobrou pojistku na dům či byt. Pozor si dejte i na podpojištění.

Konec roku přináší vyšší riziko požáru

Pravděpodobně vás ani nepřekvapí, že jsou oslavy Silvestra a ostatně i oslavy Vánoc spojené se zvýšeným rizikem požárů. Požáry nemusí způsobit jen pyrotechnika, ale také například hořící svíčky v domácnosti nebo světýlka na vánočních stromcích.

podomácku vyrobené petardy

Jak se chránit?

Prevencí proti požáru během Vánoc a na Silvestra je opatrnost. Svíčky nikdy nenechávejte hořet bez dozoru a vypínejte také světýlka na vánočním stromečku, pokud nebudete v místnosti. Jak už jsme zmínili, s pyrotechnikou vždy manipulujte pouze ve volném prostranství. I před finančními problémy způsobenými požárem vás může ochránit pojištění domácnosti a nemovitosti.

Vánoční světla a bezpečnost: Pozor na požáry! | Klik.cz
Vánoční světla jsou nepochybně nádhernou dekorací, bohužel jsou však spojena s rizikem požáru. Jak svůj domov chránit před nehodou?

Náledí vás může také pěkně potrápit

Ve chvíli, kdy začnou namrzat chodníky a silnice, záchranáři každoročně zasahují u stovek zraněných lidí, jejichž pády nejčastěji vedou ke zlomeninám rukou či nohou. Pokud úraz povede k dlouhodobé pracovní neschopnosti, jeho následkem mohou být kromě bolesti i finanční komplikace.

Jak se chránit?

Prevencí proti pádům na náledí je zvýšená opatrnost. Pokud však přeci jen k pádu dojde, měli byste vědět, že máte právo na odškodnění.

Zákon přímo říká, že nárok na odškodnění máte, pokud dojde ke škodě v důsledku zanedbání péče o komunikace. Náhradu újmy vám musí vyplatit vlastník chodníku, ve většině případů se jedná o obec. Nicméně vymáhání odškodného bývá často zdlouhavé.

I vysoký hluk z petard může ublížit

Věděli jste, že síla zvuku některých petard může dosahovat až 120 decibelů, což je hladina srovnatelná s hlukem startujícího letadla? Není výjimkou, že záchranáři na Silvestra vyjíždějí k lidem, kterým petardy způsobily trvalé poškození sluchu.

💡
Nadměrný hluk během novoročních oslav přináší ještě jedno riziko, a tím je riziko pokousání od vystresovaných zvířat.

Jak se chránit?

Abyste předešli poškození sluchu, které může v nejhorším případě vést až k jeho ztrátě, vždy se držte v dostatečné vzdálenosti od zdroje hluku. Před nadměrným hlukem chraňte i své domácí mazlíčky. Pokud víte, že u nich hluk způsobuje stres, poraďte se s veterinářem, který vám doporučí zklidňující přípravky.

životní pojištění
Tip! Nikdy nevíte, co vás může potkat, a proto je lepší být připraven na všechny možné situace. Životní pojištění vám zajistí finanční pomoc v případě vážné nemoci, úrazu, invalidity nebo smrti.

K nehodám během vánočního a povánočního období mohou vést petardy, nehlídané svíčky, nadměrný hluk i náledí. Před těmito a dalšími nehodami vás může ochránit pojištění nemovitosti a domácnosti, havarijní pojištění nebo úrazové pojištění.

Tip! Přečtěte si více článků o domácnosti: