Je jedním z vašich klíčových parametrů při výběru automobilu spotřeba nafty nebo benzínu? Pokud chcete za provoz auta, co se pohonných hmot týče, platit co nejméně, neměly by vaší pozornosti uniknout auta s nízkou spotřebou. Pojďte se s námi podívat na vozy, které potěší vaši peněženku.

Škoda Fabia 1.2 TDI: 3,4 litru na 100 kilometrů

Jen málokteré auto je v našich končinách tak známé jako Škoda Fabia, často nazývané také jako Fabka. Jedná se o malý osobní automobil, který je jedním z nejrozšířenějších vozů na českých silnicích. První generace Fabie byla představena už v roce 1999 a stala se nástupkyní automobilu Škoda Felicia.

povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si ceny povinného ručení během chvilky a zbytečně nepřeplácejte na pojistném. Zdarma, nezávazně, online.

Seat Ibiza 1.2 TDI: 3,4 litru na 100 km

Seat Ibiza s délkou cca 4 metry a šířkou 1,98 metrů patří k menším modelům značek Seat. Svou karoserií se tento vůz řadí do kategorie hatchback. Seat Ibiza se vyrábí ve čtyřech různých motorizacích.

Peugeot 3008: 3,8 litru na 100 kilometrů

Peugeot 3008 známá francouzská automobilka představila v roce 2008. Jedná se o pětidvéřový hatchback, který je spojením kategorií SUV a MPV. Tento vůz se pravidelně umísťuje v žebříčku nejprodávanějších středně velkých SUV v České republice, velmi oblíbený je však i za hranicemi.

Ford B-Max: 4 litry na 100 kilometrů

Model B-Max americká automobilka Ford vyrábí od roku 2012. Tento vůz má podobu pětidveřového mini MPV, které už bylo v době příchodu na trh nejúspornějším automobilem své třídy.

Renault Clio Grandtour 1.5 dCi: 4 litry na 100 km

Automobil Renault Clio Grandtour je prodlouženou variantou oblíbeného modelu Renault Clio. V současné době má modelová řada Renault Clio pět generací, ve třetí generaci byla rozšířena právě o kombi Clio Grandtour.

top auta s nízkou spotřebou

Auta s nízkou spotřebou + správný styl jízdy = velká úspora

Existuje několik způsobů, jak snížit spotřebu vozidla. Jízdní styl a také taktika a strategie jízdy totiž do značné míry ovlivňující reálnou spotřebu paliva. Jak tedy správně jezdit, aby vás každá cesta vyšla co možná nejlevněji?

  • Jezděte plynule: Prvním pravidlem nízké spotřeby je plynulá jízda. Vyhněte se prudkému brzdění a zrychlujte citlivě. Jezděte tak, abyste místo prudkého brzdění pouze sundali nohu z plynu a do kolony nebo na červenou dojeli pouze setrvačností.
  • Snižte rychlost: Věděli jste, že snížení rychlosti auta na dálnici o pouhých 10 km/h je spojeno s úsporou paliva v řádu několika desetin litrů na sto kilometrů? Nejvíce paliva totiž vozidlo spotřebovává na překonání odporu vzduchu.
Co jsou samoobslužné benzínové pumpy? | Klik.cz
Co byste řekli na možnost tankovat pohonné hmoty sami bez přítomnosti jakéhokoliv personálu? Tuto možnost nabízejí samoobslužné benzínové pumpy?
  • Řaďte ​​ve správný čas: K úsporné jízdě patří i včasné a správné řazení rychlostních stupňů. Při opožděném řazení motor pracuje ve vyšších otáčkách, což jde ruku v ruce s vyšší spotřebou paliva.
  • Plánujte cestu: Pokud chcete dosáhnout co nejnižší spotřeby, cesty dobře plánujte s ohledem na výškový profil trasy i denní dobu, ve kterou se chystáte vydat na cestu.
  • Pomozte si tempomatem: Tempomat je receptem na to, jak si zpříjemnit cestu na dlouhé vzdálenosti. Nejenže dokáže udržet stanovenou rychlost, ale zabraňuje také šlapání na plynový pedál, a tím vyšší spotřebě.
  • Optimální tlak v pneumatikách: Na spotřebu auta má do značné míry vliv i tlak v pneumatikách. Tlak v pneumatikách může udělat ve spotřebě rozdíl i 20 procent. Neměl by být ani nízký, ale ani příliš vysoký.

Jedním z cílů většiny automobilek je v současné době nabídnout lidem bezpečné a komfortní automobily s nízkou spotřebou. Auta s nízkou spotřebou jsou totiž mezi lidmi, i vzhledem k vysokým cenám pohonných hmot, velmi vyhledávaná.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: