Co byste řekli na možnost natankovat pohonné hmoty sami bez přítomnosti jakéhokoliv personálu? Tuto možnost nabízejí samoobslužné benzínové pumpy, které jsou také nazývány tankomaty.

Jaké výhody jsou s čerpacími stanicemi pohonných hmot bez obsluhy spojené a jak tankomaty fungují?

Síť tankomatů se v Česku neustále rozšiřuje

První bezobslužná benzínová pumpa byla v České republice otevřená už v roce 2007, konkrétně v Průhonicích u Prahy. Postupem času samoobslužných benzínových pump přibývalo a v současné době je provozuje hned několik společností, jako je například společnost Benzina. Ta také v roce 2023 v Praze otevřela vůbec první samoobslužnou čerpací stanici na vodík.

Přesný počet samoobslužných benzínových pump není zcela známý. Je to tím, že řada z tankomatů je neveřejných a jsou instalované v areálech různých firem, kde jsou k dispozici pouze zaměstnancům.

Samoobslužné benzínové pumpy a jejich výhody

Takzvané tankomaty jsou spojené s několika výhodami. Jakými?

  • Dostupnost 24/7: Samoobslužné stanice jsou navrženy tak, aby byly schopné provozu bez obsluhy 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Natankovat tak zde můžete kdykoliv.
  • Úspora času: Vzhledem k tomu, že v samoobslužných čerpacích stanicích není personál, není třeba na placení čekat v řadě, čímž je možné natankovat velmi rychle.
  • Úspora peněz: Obrovskou přidanou hodnotou řady bezobslužných čerpacích stanic je nižší cena pohonných hmot než na klasických benzínkách s obsluhou. Provozovatelé mohou zákazníkům nabídnout nižší cenu vzhledem k tomu, že jsou samoobslužné benzínové pumpy spojené s výrazným poklesem provozních nákladů.
stále častější samoobslužné benzínové pumpy

Jak samoobslužné benzínové pumpy fungují?

Celý proces tankování a platby za pohonné hmoty je velmi snadný, intuitivní a bezpečný.

  • Poté, co zaparkujete u stojanu, vyberete na platebním terminálu částku, za kterou chcete natankovat.
  • Pokud budete platit kartou, zvolená částka bude nejdříve autorizovaná. Jakmile dojde ke kladnému ověření zůstatku na účtu, bude povolené natankování pohonných hmot.
  • Ve chvíli, kdy dojde k dosažení nastaveného finančního limitu, tankování se automatiky ukončí.
  • Z bankovního účtu vám bude odečtená pouze skutečně vynaložená částka.
  • Na závěr tankomat automaticky vytiskne daňový doklad. A je natankováno.
5 nejúspornějších benzinových aut na trhu | Klik.cz
Mnoho řidičů si auto vybírá podle spotřeby paliva. Každý ušetřený litr pohonné hmoty se počítá. Jaké je aktuálně to nejúspornější auto na trhu?
snadné samoobslužné tankování

Tipy, jak ušetřit na pohonných hmotách

Nyní už víte, že jednou z možností, jak ušetřit na pohonných hmotách, je tankování na samoobslužných benzínových pumpách, které často lákají právě na nižší ceny pohonných hmot. Jaké další možnosti máte, pokud chcete šetřit svou peněženku?

povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si ceny povinného ručení během chvilky a zbytečně nepřeplácejte na pojistném. Zdarma, nezávazně, online.

Informujte se o cenách pohonných hmot prostřednictvím chytrých aplikací

Aktuálně je k dispozici několik mobilních aplikací, které vám poskytnou informace o cenách pohonných hmot na čerpacích stanicích v okolí:

  • Pro operační systém Android je určená například aplikace Pumpdroid
  • Pro systém iOS aplikace iPumpuj.

Uvažujte o pořízení tankovací karty

Tankovací karty jsou velmi oblíbené mezi firmami, zažádat o ně mohou však také fyzické osoby. Tankovací karty jsou často spojené nejen se slevami na pohonné hmoty, ale také například na občerstvení apod.

Vsaďte na plynulou jízdou

Na pohonných hmotách můžete samozřejmě ušetřit také stylem jízdy. Klíčem k úspoře peněz je plynulá jízda, motor by měl ideálně pracovat v minimálních otáčkách. Během jízdy byste měli předvídat a vyhnout byste se měli náhlému brždění. Vliv na spotřebu má také volba pneumatik a jejich správné nahuštění.

Samoobslužné benzínové pumpy jsou spojené s možností natankovat kdykoliv, rychle a mnohdy také s úsporou peněz. Obsluha tankomatů je velmi jednoduchá a intuitivní. Vyzkoušejte tento způsob tankování i vy.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: