Zarytí fanoušci šmíru a oleje vedou nekonečné diskuze na téma, zde je lepší rozvodový řemen nebo rozvodový řetěz. Zbytek řidičů má jen matné povědomí o tom, jak se tyto součástky liší a k čemu v autě slouží.

S pojmem rozvodový mechanismus se nejčastěji setkáme při koupi ojetého vozu. Jejich výměna patří k prvním úkonům, které po nákupu uděláme. Řada řidičů je ale dělá automaticky na doporučení autoservisu bez toho, aby věděli proč.

Funkce rozvodů v autě

Rozvodová soustava synchronizuje klikovou a vačkovou hřídel s ventily. Díky jejímu správnému fungování dochází ke správnému přívodu vzduchu a odvodu výfukových plynů z motoru. Tím se zajišťuje plynulý chod motoru a jeho dlouhá životnost.

Dovolená a pojištění odtahu vozidla ze zahraničí | Klik.cz
Pokud se vám porouchá auto v cizině, můžete se ocitnout v nepříjemné situaci. Jak zajistit odtah vozidla do ČR?

Nedostatečná péče o řemen i řetěz může mít fatální následky. Při dlouhodobém zanedbání dochází k poškození klíčových částí motoru vozidla, které dříve či později povedou k jeho definitivnímu zničení.

Rozvody se skládají z těchto částí:

  • rozvodový řetěz nebo rozvodový řemen,
  • jedna nebo dvě vačkové hřídele,
  • sací ventily,
  • výfukové ventily,
  • vahadla a zdvihátka,
  • napínák řemenu nebo řetězu,
  • vodící kladky,
  • snímač polohy klikové hřídele,
  • snímač polohy vačkové hřídele,
  • komponenty nutné ke správnému časování motoru (přesuvník vačkové hřídele).

Pro pochopení toho, jak fungují rozvody, není třeba znalost všech jejich částí. Přesto je ale dobré znát hlavní rozdíly mezi klíčovými součástkami. My si posvítíme na to, jak se liší rozvodový řemen a rozvodový řetěz.

odtahová služba

Rozvodový řemen

Pružný gumový pás se využívá při synchronizaci motoru. Přenáší sílu z klikové hřídele na vačkovou, která ovládá pohyb ventilů. Samotný řemen je vyrobený ze směsi s aramidovými vlákny – ten většina z nás zná pod obchodním názvem kevlar.

Rozvodový řemen je odolný vůči poškození. V jeho prospěch ale hraje především nižší cena. Tu kompenzuje nutnost častější výměny. Interval výměny se pohybuje od 60.000 do 120.000 km v závislosti na modelu vozidla a stylu jízdy. Přesný údaj uvádí výrobce v manuálu k vozidlu.

Existují také speciální krátké řemeny, které vydrží až 200.000 km. Řemen pohání jenom jednu vačku, která je s další spojena kratším řemenem nebo pevným převodem.

Náhradní vozidlo po dobu opravy: Jak to funguje? | Klik.cz
Je váš automobil nepojízdný, ať už z důvodu poruchy nebo toho, že vás někdo naboural? Víte, zda máte od pojišťovny nárok na náhradní vozidlo?

Maximální věk rozvodů je spekulativní. Výrobci obvykle uvádějí 4 až 8 let. Faktem ovšem zůstává, že dříve na jeden rozvodový řemen najedete maximální počet kilometrů, než abyste ho měnili z důvodu stáří.

Při kontrole řemenu se provádí vizuální a zvuková diagnostika. Nežádoucí jsou jakékoliv odřeniny, škrábance, projevy rezavění a potrhání. Kontroluje se také správné napnutí řemene.

Rozvodový řetěz

Druhý způsob synchronizace částí motoru je rozvodový řetěz. Ten se skládá z kovových článků spojených do řetězu. Funkce řetězu je stejná jako u řemenu. Liší se pouze způsob zpracování a parametry součástky.

Cílem vývoje rozvodového řetězu bylo vytvoření bezúdržbové jednotky. Na první řetězy najeli řidiči 200.000 až 300.000 km a následně vozidlo vyměnili za nové. V jejich neprospěch ale hrála vyšší cena, a proto se na trhu objevily levné řetězy s nízkým nájezdem.

Tím se ovšem ztratila jejich výhoda oproti řemenu. Levný rozvodový řetěz má kratší životnost než rozvodový řemen, přičemž jeho výměna stojí několikanásobně více peněz.

Při údržbě se kromě stavu kontroluje i správné mazání. Rozvodový řetěz se pohybuje v olejové lázni, čímž se snižuje tření mezi jednotlivými články. O napnutí řetězu se stará mechanický nebo hydraulický napínák.

povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si povinné ručení během chvilky. Zjistěte, kde ho mají nejlevnější a jaké asistenční služby zahrnuje. Zdarma, nezávazně, online.

Kolik stojí výměna rozvodů?

Zaměříme-li se na rozvody, pro spotřebitele je nejvýraznějším rozdílem cena výměny. Jak píšeme výše – řetězy se mění jen zřídka. Obvykle vydrží po celou životnost vozidla a pokud se mění, tak s celým motorem.

Cenu výměny řemenového rozvodu určuje několik faktorů:

  • značka a model vozidla,
  • náklady na práci,
  • cena náhradních dílů.
Samotný rozvodový řemen stojí pár stovek. Kvalitní autoservis ale mění celou soustavu včetně vodní pumpy, vodící a napínací kladky, nemrznoucí směsi a dalších komponent. Cena se pak v případě náročné výměny vyšplhá i přes 10.000 Kč.
rozvodový řemen nebo rozvodový řetěz

Příznaky poškozených rozvodů

Jak poznáte vadný rozvodový řemen nebo rozvodový řetěz? Pokud pravidelně nekontrolujete stav a napnutí (což nedělá většina řidičů), závada se projeví na zvuku motoru. Typický je tikavý zvuk po nastartování, který indikuje vadné ventily.

Mezi příznaky opotřebovaného řemenu patří ztráta výkonu a zvýšení spotřeby paliva. Roztažený rozvodový řemen na některých ozubených kolech přeskakuje. Tím dojde k chybnému časování ventilů a ztrátě efektivity fungování motoru.

Na vadné rozvody upozorňuje také únik kapaliny kolem krytu. Samotná kapalina snižuje životnost a zvyšuje riziko prokluzu. Zároveň upozorňuje na závadu v dalších částech vozidla. V takovém případě dochází k výměně kapalinou zasaženého řemene.

havarijní pojištění
Tip! Kromě povinného ručení si můžete porovnat ceny i u havarijního pojištění. Dopravní nehody či poruchy na autě se mohou vyšplhat do desetitisíců. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo.

Který způsob je lepší?

Existuje odpověď na otázku, zda je lepší rozvodový řetěz nebo rozvodový řemen? Pokud ano, najdeme ji jenom stěží. Typ určuje výrobce již ve fázi vývoje motoru a spotřebitel ho neovlivní.

Jistě, příznivci jednoho či druhého systému vykládají o tom, jak se ten či onen vyplatí více. Typ rozvodů ale spotřebitel řeší jako jednu z posledních možností, pokud vůbec. Ze zkušenosti totiž víme, že řada z nich si s otázkou na typ rozvodu neví rady.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: