Najeté kilometry jsou jedním z klíčových parametrů při určování ceny ojetého vozu. Čím více kilometrů, tím větší šance poškození některých částí vozu a skrytých vad. Kontrola tachometru je proto při nákupu ojetiny klíčová. Jak poznáte stočený tachometr?

Laické oko odhalí stočený tachometr jen těžko. Podvodníci dělají vše proto, aby nepoctivě omlazený vůz zapřeli co nejlépe. Stačí pár tipů na to, jak poznat stočený tachometr a v hlavě se rozsvítí varovný vykřičník.

Proč podvodníci stáčejí tachometry?

Auto s nižším nájezdem se prodá za více peněz. Leckdy si k tomu ale prodejce pomáhá nedovolenými praktikami.

Způsoby stočení tachometru jsou různé. Moderní technologie jdou v tomto podvodníkům na ruku. Dříve bylo zapotřebí mechanického stočení, které trvalo i několik hodin.

Dnes stačí notebook se správným kabelem a nepoctivý obchodník omladí vůz za pár minut.
kontrola tachometru, zda není stočený

Kontrola tachometru svépomocí

Jak poznat stočený tachometr laickýma očima? Použijte selský rozum. Uměle stočené kilometry nekorespondují s technickým, ani vizuálním stavem vozu.

Každé vozidlo má svoje vady, které se po čase projeví. Ty se týkají motoru i opotřebení interiéru. Zvedněte kapotu a pořádně si prohlédněte motor. Sedí vše, jak má?

Opotřebené rozvody, chladící soustava a další se projeví až v rámci vyšších tisíců najetých kilometrů.
Chladicí kapalina: Co se stane, když v autě dojde? | Klik.cz
Nedostatek chladicí kapaliny zkracuje životnost motoru. Co se stane s motorem při nedostatku kapaliny v chladicím okruhu?

Kontrola tachometru a interiér vozidla

Kontrola tachometru se týká i interiéru. Zaměřte se na opotřebení volantu, páček a spínačů. Detailní vyčištění vozu nepoctiví prodejci obvykle zanedbávají a opotřebené ovládací prvky vás upozorní na stočené kilometry.

Velmi důležitým faktorem je také sedačka řidiče. 
Právě zde se často láme chleba. Sedačky vozu se navrhují tak, aby vydržely co nejdéle. Potrhané bočnice a vnitřní polstrování indikují nájezd minimálně 250.000 km. Tvrdí vám prodejce něco jiného? Dejte od nákupu ruce pryč.

Nezávislý odborník pomůže s kontrolou tachometru

Kontrola tachometru závisí na detailech. Zkušení obchodníci si dávají věci do souvislostí a snáze odhalí stočené kilometry. Proto se při nákupu ojetiny vyplatí mít po ruce nezávislého odborníka, který se s podobnými vadami setkává pravidelně.

srovnání povinného ručení
Tip! Než si sjednáte povinné ručení, využijte srovnávač, abyste našli tu nejlepší nabídku pro vaše potřeby. Ušetřete čas i peníze a získejte jistotu, že je vaše pojistka cenově výhodná.
kontrola tachometru jde i online

Kontrola tachometru online

Kromě vizuální kontroly existují systémy, které prověří najeté kilometry online. Obvykle vám k tomu stačí VIN kód vozidla, ten najdete v malém a velkém technickém průkazu a na zelené kartě.

VIN kód se nachází také na čelním skle, typovém štítku vozidla a v motorovém prostoru.
  • Kontrolatachometru.cz – oficiální nástroj ministerstva dopravy zdarma ověří historii vozu od prvního přihlášení v České republice. Najdete zde stav tachometru při každé technické kontrole včetně seznamu uvedených závad na vozidle.
  • CEBIA – ověření kilometrů online umožňuje také česká společnost CEBIA. Nástroj je zpoplatněný cenou 599 Kč za ověření, kromě stočených kilometrů ale ukáže záznamy o odcizení vozidla, historii poškození a další užitečné informace.
  • SOVA – Sdružení na ochranu vlastníků automobilů vyhledává vozy s podezřením na stočené kilometry. Do formuláře vyplňte VIN, značku a model vozu a jestliže se vozidlo objeví v databázi, opatrnost je na místě.

Stočené kilometry online odhalí různé internetové nástroje. Při jejich výběru si ale dejte pozor na jejich důvěryhodnost. Některé pracují se zastaralými databázemi a kontrola tachometru v jejich podání je tak spíše tahání peněz z nic netušících spotřebitelů.

Zdravý úsudek a selský rozum

Velkou roli při výběru nového vozidla hraje šestý smysl. Ten si zkušení obchodníci pěstují po celý život a patří k jejich ceněnému know-how. Handlíř se stovkou nákupů ví,  jak poznat stočený tachometr na první pohled.

💡
Jak poznat stočený tachometr selským rozumem? Jestliže vám prodejce nabízí pětiletý diesel s 30.000 km na tachometru, pravděpodobně se jedná o stočené kilometry. Většina majitelů dieselových motorů tuto hodnotu otočí za rok.

Výjimky se samozřejmě najdou. Proto se vyplatí mít v záloze odborníka. Online systémy i profi poradci sice něco stojí. V poměru k ceně ojetého vozidla se ale jedná o zanedbatelnou částku, která stvrdí vaše rozhodnutí. Auto nekupujete každý den.

Nejlepší ojeté auto do 100 000 Kč: Značky a modely | Klik.cz
Český trh s ojetinami je plný skvělých aut, které se dají sehnat za rozumné peníze. Nejlepší volbou jsou japonské a tuzemské modely.

Jaká vozidla mají stočené kilometry nejčastěji?

Společnost Car Vertical, která se věnuje prověřování historie vozidel, pravidelně vydává statistiky týkající se obchodu s ojetinami. Na základě jejich dat vyplývá, že podvodníci některé vozy přetáčejí raději než jiné.

Nejčastější vozy se stočenými kilometry

  • BMW 7 Series
  • BMW X5
  • BMW 5 Series
  • BMW 3 Series
  • BMW X3
  • BMW 1 Series
  • Audi A6
První příčky s přehledem obsadila německá automobilka BMW. Kdybychom se ale podívali dále, tak do první patnáctky se dostane i v Čechách oblíbené modely Škoda Superb, Škoda Octavia a koncernový VW Passat.

Co se týče roku výroby, jde o vozy střední třídy staršího data výroby. Nejoblíbenější bavoráky podvodníci stáčejí 10 až 15 let od roku výroby. U starších vozů už riskují odhalení v důsledku většího opotřebení.

Nejčastější roky výroby u stočených vozů

tabulka

Každé desáté auto má problém

Pečlivá kontrola tachometru při nákupu ojetiny ušetří peníze i starosti v budoucnosti. Podle odborníků jsou stočené kilometry problém u každého 10. auta. To je dost velké číslo na to, abyste věnovali kontrole tachometru pozornost. Tím, kdo vše nakonec odnese, je koncový zákazník – tedy vy. Na první pohled výhodná koupě se po pár měsících projeví jako černá díra na peníze.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: