Dobrý výhled z auta působí jako prvek pasivní bezpečnosti. Směs sněhu se solí zašpiní okno za několik minut jízdy a obyčejné setření stěrači nestačí. Od toho je tu zimní směs do ostřikovačů. Jak ředit nemrznoucí směs do ostřikovačů a jak si vyberete tu nejlepší pro váš vůz?

Špinavé čelní sklo představuje problém zejména na dálnicích. Pár minut jízdy za kamionem a jedete poslepu. Zimní směs do ostřikovačů vás tohoto problému zbaví jedním zapnutím páčky stěračů.

Typy kapalin do ostřikovačů

Existují dva typy kapalin do ostřikovačů. V teplých měsících do auta lijeme letní směs. Ta obsahuje destilovanou vodu a alkohol zajišťující odstranění hmyzu, pylů a prachu. Do směsi se přidávají i saponáty a parfémované látky přebíjející pach alkoholu.

Nás zajímá nemrznoucí směs do ostřikovačů. Zimní kapalina obsahuje více alkoholu, který ovlivňuje tuhnutí kapaliny. Ta v nádržce a hadičkách nezamrzne a vytvoří na čelním skle ochranný film zabraňující zamrznutí skla při rychlé jízdě.

💡
Letní a zimní směsi do ostřikovačů nemíchejte! Vzhledem k tvaru nádržky nedojde k úplnému promíchání a na dně zůstane nenaředěná letní směs. Zimní kapalina navíc ztratí některé ze svých vlastností. Nejvhodnější způsob je kompletní výměna, o té ale někdy příště.
kapalina do ostřikovače
Jaká kapalina patří do ostřikovače? Záleží na ročním období.

Složení nemrznoucí směsi do ostřikovačů

Z čeho se zimní kapalina do ostřikovačů skládá? Základem je destilovaná voda smíchaná s některým ze tří druhů alkoholu.

Teplota zamrzání metylalkoholu

Koncentrace Bod tuhnutí
10 % -7 °C
30 % -15 °C
50 % -55 °C

Nejlevnější je metylalkohol. Vyznačuje se nejnižší teplotou zamrzání, jeho nevýhody tuto vlastnost ale převyšují. Metylalkohol je extrémně jedovatý a rozpouští těsnění, lišty stěračů a naleptává povrch světlometů.

Teplota zamrzání etylalkoholu

Koncentrace Bod tuhnutí
10 % -6 °C
30 % -20 °C
50 % -38 °C

Nejběžnější složkou zimní směsi do ostřikovačů je etylalkohol. Kromě toho, že je součástí alkoholických nápojů, vykazuje i nejlepší vlastnosti při čištění skel v zimě. Jeho bod tuhnutí je sice vyšší než u metylalkoholu, na druhou stranu vás vám neponičí součástky vozu.

Teplota zamrzání isopropylalkoholu

Koncentrace Bod tuhnutí
10 % -4 °C
30 % -17 °C
50 % -21 °C

Poslední z přídavných alkoholů je isopropylalkohol. Je snadno dostupný, ale jedná se o nejdražší alkohol ze tří zmíněných. Látka se využívá i jako čistič a odmašťovadlo. Směsi s isopropylalkoholem jsou poměrně drahé, čistý alkohol ale využijete při domácí výrobě směsi.

povinné ručení na auto
Tip! Už jste si tento rok ověřili ceny povinného ručení? Porovnejte je online v naší kalkulačce a ihned zjistíte, jestli zbytečně nepřeplácíte na pojistném.
nemrznoucí směs do ostřikovačů
Jakou nemrznoucí směs do ostřikovačů koupit? Dívejte se na složení.

Jak vybrat zimní směs do ostřikovačů?

Ještě než si povíme, jak ředit nemrznoucí směs do ostřikovačů, poradíme vám s výběrem. Při nákupu zohledněte tyto faktory.

  • Složení – jaký alkohol se v nemrznoucí směsi nachází? Jak jsme zmínili, vyhněte se nemrznoucí směsi do ostřikovačů s alkoholem. Jedovatý metanol se do těla dostane dýchacími cestami a přes kůži, takže jeho využitím ohrožujete i okolí. Nejlépe fungují nemrznoucí směsi s methanolem. Za směsi s isopropylalkoholem si připlatíte.
  • Cena – ano, o tu jde především. Směsi pořídíte na čerpacích stanicích, v supermarketu nebo v autorizovaném servisu. Cenově se liší podle značky. Na čerpacích stanicích vyjdou nejdráž. Vyhněte se ale podezřele levným směsím.
💡
Jaká je tedy nejvýhodnější zimní směs do ostřikovačů? My doporučujeme nákup v autorizovaném servisu. Poměr cena / výkon je u těchto směsí nejlepší a servis vám prodá kapalinu přímo pro váš vůz.

To ale neznamená, že zimní směs do ostřikovačů z čerpací stanice se nevyplatí. Když jedete po dálnici a potřebujete nutně umýt sklo, stejně vám nic jiného nezbývá.

auto na zasněžené silnici
V zimním období je zapotřebí kapalina do ostřikovačů, která jen tak nezamrzne.

Jak ředit nemrznoucí směs do ostřikovačů?

Zimní směs do ostřikovačů pořídíte buď namíchanou a rovnou ji nalijete do nádržky pod kapotou, nebo jako koncentrát. Ten nejčastěji prodávají dražší značky a vyplatí se více.

Směs do ostřikovačů míchejte jen s destilovanou vodou

Nejprve si ale povíme, čím ředit nemrznoucí směs do ostřikovačů. Vždy ji míchejte pouze s destilovanou vodou. Jedná se o vodu, která prošla destilací a vypařily se z ní všechny minerální látky. Voda z kohoutku tyto látky obsahuje a zanáší hadičky a trysky ostřikovačů.

Díky naředění kapaliny ušetříte!

Díky ředění vás směs vyjde levněji. Do auta sice můžete nalít čistý koncentrát, bod tuhnutí se ale v tu chvíli pohybuje až přes padesát stupňů pod nulou a takové zimy u nás nepanují.

💡
Mezi nejčastější poměry ředění patří 1:1 nebo 2:1. Na jeden díl destilované vody tak dáváte stejné nebo dvojnásobné množství nemrznoucí směsi. Vše ale záleží na tom, jaký poměr doporučuje výrobce nemrznoucí kapaliny do ostřikovačů.

Při nákupu se ptejte nejen na to, jak ředit nemrznoucí směs do ostřikovačů, ale také na to, jaká je bod tuhnutí koncentrátu nebo směsi. Výrobce by pak měl na nádobě uvádět poměry ředění destilovanou vodou a dosažený stupeň tuhnutí.

havarijní pojištění
Tip! Na silnici vás v zimě může překvapit sníh nebo ledovka. Dopravní nehody jsou v tomto období poměrně časté a škody na autě značné. Spočítejte si nezávazně, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění.

Nemrznoucí směs do ostřikovačů si vyrobíte doma

A nakonec návod na výrobu zimní směsi do ostřikovačů. K výrobě potřebujete základní suroviny, ze kterých se nemrznoucí směs do ostřikovačů vyrábí:

  • destilovanou vodu,
  • isopropylalkohol (seženete v lékárně, drogerii nebo prodejně barev),
  • esenciální olej na vůni.

Na jeden díl isopropylalkoholu přidejte deset dílů destilované vody a promíchejte. Nakonec do směsi přilijte pár kapek oleje. S ním to ale nepřehánějte – olejová vrstva vytvoří nepříjemný film na čelním skle.

Zimní kapalinu doléváme i několikrát za zimu. Proto je dobré vědět, jak ředit nemrznoucí směs do ostřikovačů. Při nákupu a ředění si přečtěte instrukce od výrobce. Jedině ten ví, jaký poměr je pro jeho výrobek ideální.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: