Českou republiku opanují ranní mrazíky. Přes den sníh roztaje, v noci zmrzne a ráno sledujeme přehlídku různých způsobů na rozmrazení vozu. Noční mrazíky ale neznamenají pouze zamrzlá okna. Mnohem více zdrží zamrzlé dveře u auta nebo zámky.

Proč zamrzají dveře u auta?

Příčiny zamrzlých dveří jsou nasnadě. Vlhkost se dostane mezi dveřní těsnění nebo do kovového ústrojí zámku, kde se změní v led. V důsledku toho dojde k slepení těsnění nebo zamrznutí zámku.

💡
Pokud ráno přijdete na parkoviště a zamrzlé dveře u auta neotevřete, zachovejte klid. V tomto případě více než jindy platí, že lomcování klíčem nebo dveřmi s sebou nesou více problémů.
zamrzlé dveře u auta, klíč nejde otočit
Jak na zamrzlé dveře u auta? Myslete na prevenci!

Nejdůležitější je prevence

Před zamrzlými dveřmi u auta existuje snadná ochrana. Mezi nejúčinnější patří parkování v teple. Pokud můžete, nechte auto přes noc v garáži i za cenu, že si ráno uděláte krátkou procházku. Co dál se hodí jako prevence?

1. Zakrývací plachta

Pomůže i zakrývací plachta, kterou večer přetáhnete přes střechu, dveře a zámky.

2. Silikonový olej

Zámkům i těsněním pomůžou i silikonové oleje. Ty přirozeně odpuzují vodu a vlhkost. Pokud čekáte mrazy, prostříkněte zámek přípravkem Silkal. Na dveřní těsnění pomáhá i tenká vrstva strojního (pokud nemáte, tak stolního) oleje.

3. Škrabka na sklo

Důležité je, abyste všechny tyto věci měly po ruce. To se týká například škrabky na sklo. Ta vám je pod silnou vrstvou ledu na zamrzlém autě k ničemu. Potřebné nářadí, rozmrazovač a další propriety noste v tašce. Nezaberou příliš místa a budou vám opravdu k užitku.

povinné ručení cena
Tip! Prevenci proti zamrznutí dveří u auta máte pod kontrolou, ale co cenu povinného ručení? Srovnejte si ceny pojištění automobilu jedním kliknutím.

Jak otevřít zamrzlé dveře u auta?

Co když ale dojde na nejhorší a vy ráno bezradně stojíte před zamrzlým autem? Otevření zamrzlých dveří od auta není nic složitého.

  • Vyzkoušejte druhé dveře – někteří řidiči propadají panice a neuvědomují si, že auto má ještě druhé dveře. Ze všeho nejprve vyzkoušejte všechny možné cesty. Jakmile se dostanete do auta, otočte klíčkem v zapalování a nechte auto ohřát.
  • Koncentrované teplo – to se týká hlavně případů, pokud máte po ruce zásuvku a dostatečně dlouhý napájecí kabel. Zaběhněte domů, vytáhněte z koupelny fén a mírným proudem tepla pomalu odmrazte zámek.
  • Odmražení vlastním dechem – jestliže nemáte po ruce vůbec nic, odmrazte dveře teplem vlastního dechu. Počítejte ale s tím, že vás čeká pozdní příchod do práce.
zmrzlý sníh na autě
Námraza na autě? Zkuste auto nastartovat, aby se ohřálo a led se rozpustil.

Neotočím klíčem v zámku, co teď?

Zamrzlé dveře u auta jsou jen jeden problém. Častým problémem je i zamrzlý zámek u auta. Přístup do kovového ústrojí je komplikovaný, tak co teď?

  • Chemický rozmrazovač zámků – nejsnazší a nejefektivnější varianta. Rozmrazovače zámků stojí pár desítek korun a fungují prakticky okamžitě. Při ranní krizi ho nastříkejte do zámku, chvíli počkejte a pomalu otočte klíčkem.
  • Nahřejte klíček – pokud máte po ruce zapalovač, nahřejte kovovou část klíčku a tu opatrně vložte do zámku. Na poprvé s klíčem pravděpodobně neotočíte, celý postup proto několikrát opakujte.
  • Povinné ručeníasistenční služby zahrnují pomoc v případě poruchy, záměny paliva nebo zabouchnutých klíčů. Pokud si nevíte rady, zavolejte na zákaznickou podporu pojišťovny. Asistenční služby ovšem využívejte jen v největší nouzi.
havarijní pojištění
Tip! Nenechávejte nic náhodě a buďte předvídaví. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění.

Co určitě nedělat?

Přehlídka neotřelých postupů nemusí dopadnout dobře. Když otevíráte zamrzlé dveře u auta, vyhněte se fyzické síle. Pokud otevíráte přimrzlé dveře, pravděpodobně poškodíte těsnění a interiér vozu vystavíte vlhkosti, chladu a dalším zhoršeným podmínkám.

Nepoužívejte na auto hrubou sílu

Zamrzlý zámek auta nepačte silou. Ústrojí vystavené dlouhodobým mrazům je křehké a riskujete tím jeho poškození. Zalomený klíč v zámku navíc nespravíte tak snadno jako zamrzlé dveře u auta. Raději tedy zvolte pomalejší postup, kterým si nepoškodíte vůz.

Pozor na horkou vodu, může poničit lak

Varujeme také před využitím horké vody. Kouřící rychlovarné konvice přitom ráno na parkovištích u paneláků potkáváme poměrně často. Horká voda ovšem poničí lak v okolí zámku a mimo to do celého ústrojí lijete další horkou vodu, která dříve či později opět zmrzne.

zamrzlá klika u auta
S námrazou na autě vám pomůže sprej Silkal.

WD-40 do každé rodiny

Existuje ještě jeden přípravek, o kterém jsme vám nepsali. Univerzální sprej a mazadlo WD-40 má netušené vlastnosti, které pomůžou i se zamrzlými dveřmi od auta.

💡
WD-40 zabraňuje korozi, odstraňuje skřípání a mimo to působí proti vlhkosti. Seženete ho navíc v různých baleních včetně 100ml tuby, která se vejde do kabelky nebo kapsy od kabátu. Ke spreji navíc dostanete úzký aplikátor, kterým proud mazadla nasměrujete přesně na místo určení.

Řešení proti korozi, vlhkosti i námraze

Mazadlo funguje preventivně i v případě zamrzlého zámku. Na povrchu po aplikaci vytvoří mikroskopickou ochrannou vrstvu oleje. Tím dojde k narušení a odstranění vlhkosti směrem ven. Vrstva mazadla má navíc antikorozní účinky a při aplikaci dochází k ošetření zámku.

Pravidla parkování v mrazech

Nefunkční zámek a zamrzlé dveře nejsou jediným problémem parkování v mrazech. Mezi komplikace patří přimrzlá ruční brzda nebo destičky. Při parkování v mrazech nezatahujte ruční brzdu a pokud parkujete v kopci, stůjte proti svahu, zařaďte zpátečku a kola stočte směrem od vozovky.

Jako značné riziko působí i vlhkost v interiéru. Při nastupování do auta si proto dobře očistěte boty. Sníh na botách jinak rozmrzne, zamlží okna a ve vlhkosti se daří i případným plísním.

Zamrzlé dveře u auta vás v ranní špičce trochu zdrží. Při jejich odmrazování ovšem zachovejte klid a řiďte se našimi radami. Pamatujte na to, že hrubé násilí nepomáhá a přináší s sebou mnohem horší problémy než pětiminutové zpoždění.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: