Povinné ručení šetří řidičům peníze. To platí zejména o majitelích motocyklů – náklady na opravu motorek jsou vysoké. Proč ale platit celoroční povinné ručení, když na motorce jezdíme šest měsíců v roce? Tuto otázku řeší sezónní pojištění motocyklu. Jak se liší od krátkodobého pojištění a jaká jsou jeho specifika?

Povinnost smlouvy o povinném ručení nařizuje řidičům zákon č. 168/1999 Sb. Ten ukládá povinnost sjednání smlouvy o tomto pojištění na každé vozidlo zapsané do registru silničních vozidel po celou dobu jejich provozu.

Jak funguje sezónní pojištění motocyklu?

Jenže povinné ručení něco stojí – s výkonem motocyklu se navíc zvyšuje cena povinného ručení. Na motocyklu přitom jezdíme přibližně šest měsíců v roce, protože z důvodu nepříznivého počasí motorku parkujeme přes zimu v garáži.

💡
Problém motorkářů řeší sezónní pojištění motocyklu – speciální produkt, který pojišťovny nabízejí motorkářům a řidičům některých osobních vozidel.

Jak funguje sezónní pojištění motocyklu?

Pojišťovna nebo řidič stanoví období v roce, které považují za sezónu – například u Kooperativy je to od 1. dubna do 13. října. Platí se tedy pojištění jenom po tuto dobu? Ne, vyjde vás ale o něco levněji.

Jedná se tedy o pojištění na dobu neurčitou, které je ale levnější. Z hlediska pojišťovny se mění pouze sazba – limity, spoluúčast a další parametry pojištění zůstávají stejné a pojišťovna si je určuje sama.

Výhody a nevýhody sezónního pojištění

Co se stane, když vyjedete mimo sezónu? V tom je právě háček. Při pojistné události mimo sezonu výrazně narůstá spoluúčast, a to až na 90 procent.

💡
Jestliže řidiči neodolají jarnímu počasí a vyrazí o týden dříve, hrozí jim obrovské riziko v podobě vysokých nákladů v případě nehody.

Přesto má ale sezónní povinné ručení motocyklu svoje výhody. Jaké to jsou?

  • Neukončujete smlouvu, která platí na dobu neurčitou.
  • Nevracíte SPZ na odbor dopravy.
  • Nečekáte na úřadech.
  • Nemusíte uzavírat smlouvu znovu v případě jejího vypršení.
  • Neriskujte, že zapomenete na uzavření nového povinného ručení.
povinné ručení cena
Tip! Sezónní povinné ručení zatím jako Klik.cz nenabízíme. Ale můžeme vám pomoci najít výhodné povinné ručení na auto. Porovnejte si nabídky různých pojišťoven a najděte tu nejlepší pro váš vůz.

Sezonní nebo krátkodobé pojištění motocyklu?

Výhody sezónního pojištění motocyklu vyniknou o to více, když je srovnáme s krátkodobým pojištěním motorek. Někteří řidiči totiž v domnění, že ušetří peníze, uzavírají krátkodobé povinné ručení motocyklu na dobu určitou.

Jak to vypadá v praxi?

V březnu uzavřou řidiči motocyklů smlouvu na půl roku dopředu s platností do konce září. Po této době odevzdají motorku do depozitu, čímž se na ně nevztahuje povinnost platby povinného ručení. To ale zahrnuje cestu na úřad, odevzdání registrační značky vozidla a zrušení smlouvy.

Stejný proces je čeká na jaře

Na jaře musí uzavřít novou smlouvu, vyčekat si frontu na úřadě a požádat o vyjmutí z depozitu. Během této doby musí být vozidlo uloženo mimo silniční komunikaci – jednoduše řečeno nesmí řidiči vyjet ani na chodník.

Rozdíly mezi krátkodobým a sezónním pojištěním motocyklu se nabízejí samy od sebe. Sezónní pojištění vás zbaví administrativy a čekání na úřadech. Rozdíly nejsou tak výrazné ani v cenové hladině – u ceny povinného ručení srovnávače pojištění zvýhodňují dlouhodobé smlouvy.
pojištění motorky
Sezónní pojištění motorky vám ušetří mnoho času a zbytečných starostí.

Sjednání sezónního pojištění

Sezónní pojištění motocyklu má ještě jednu nevýhodu. Nabízí ho pouze omezený výběr pojišťoven. O tom, jaké pojišťovny tento produkt nabízejí, vás informují srovnávače povinného ručení.

Kooperativa

Pojišťovna Kooperativa stanovuje sezonu od 1. dubna do 13 října. Během této doby sezónní pojištění motocyklu pokrývá riziko havárie, odcizení, poškození živly a vandalismus. Mimo sezonu platí jen riziko odcizení, vandalismu a poškození živly.

💡
Kooperativa produkt nabízí pouze jako havarijní pojištění. Nejedná se o klasické povinné ručení. Havarijní pojištění motocyklu se ale v případě dražších strojů vyplatí.

Jinak vypadá sezónní havarijní pojištění od Kooperativy stejně jako klasické havarijko. Spoluúčast má několik úrovní podle procent a za jízdu bez nehod pojistku zlevníte až o polovinu. Plný rozsah platí také v případě asistenčních služeb.

ČPP

Česká podnikatelská pojišťovna nabízí sezónní pojištění motocyklu jako povinné ručení. Mimo sezonu ale vyžaduje odstavení mimo pozemní komunikace tedy do garáže nebo na zahradu. Výhodou je, že umožňuje sezónního pojištění osobních vozidel starších 20 let.

Období sezóny si majitelé vozidel určují sami. To je do jisté míry výhoda, na druhou stranu to ovlivňuje cenu. Konkrétní nabídku pojištění vám spočítá srovnávač pojištění.

Allianz

Jistou dobu nabízela sezónní pojištění motocyklu i Allianz. Dnes u ní tento produkt nenajdete. Řidiči ale nemusí litovat. Allianz si stanovovala poměrně přísné podmínky mimo sezónu – mezi ně patřila například spoluúčast až 90 procent při pojistné události mimo sezónu.

černá motorka
Sezónní pojištění motocyklu bohužel nenabízí všechny pojišťovny.

Kolik ušetří sezónní pojištění motocyklu?

Nakonec přichází to nejdůležitější. Cena povinného ručení na sezónu a to, zda se vyplatí. Zde nutno podotknout, že výpočet ceny povinného ručení je komplexní záležitost a máme o něm samostatný článek.

Majitelům dražších motocyklů se vyplatí sezónní havarijní pojištění. To sníží náklady na provoz a poskytuje řidičům ochranu v případě pojistné události.

Vyplatí se tedy sezónní povinné ručení? Říká se, že každá koruna dobrá. Nakonec tedy záleží na nabídkách, které pojišťovny předloží. A v takových případech platí, že nejlépe poradí srovnávač pojištění.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: