Spěcháte domů nebo do práce a nejkratší cesta vede skrze silnici označenou kulatou červeno-bílou dopravní značku, která zakazuje vjezd osobních automobilů? V tom případě doporučujeme mít raději drobné zpoždění a takto označené cestě se vyhnout obloukem. Proč? Za porušení zákazu vjezdu hrozí vysoké pokuty.

Zákazové dopravní značky

Zákazové dopravní značky poznáte poměrně jednoduše. Jsou kulaté a jsou červeno-bílé. Zákazových dopravních značek je hned několik. Pojďme si je tedy ve zkratce představit:

  • Zákaz vjezdu všech vozidel v obou směrech (bílá značka s červeným okrajem): Pokud uvidíte tuto značku, víte, že je zde zakázaný vjezd všech vozidel v obou směrech.
  • Zákaz vjezdu všech vozidel (červená značka s bílým pruhem): Do míst označených touto značkou mají vozidla zakázaný vjezd. Značka označuje jednosměrné silnice, takže tudy mohou projet vozidla z opačného směru.
  • Zákaz vjezdu jízdních kol (bílá značka s červeným okrajem a černým kolem): Tato značka signalizuje zákaz vjezdu cyklistům.
Dopravní nehoda: Jak se jí v zimě vyhnout? | Klik.cz
Dopravní nehoda je jedním z největších strašáků řidičů.
  • Zákaz vjezdu vyznačených vozidel (bílá značka s červeným okrajem rozdělená na tři části s motivem vozidel, která na cestu nesmí, např. osobní automobily, nákladní automobily apod.): Do míst označených touto značkou nesmí vjet vozidla vyobrazená na dopravní značce.
  • Zákaz vjezdu všech motorových vozidel: (bílá značka s červeným okrajem rozdělená na půl s motivem automobilu a motorky: Pokud je cesta označená touto značkou, nesmí na cestu vjet vozidla poháněná motorem, cyklisté na cestu však vjet mohou.
  • Zákaz vstupu chodců (bílá značka s červeným okrajem a motivem chodce): Pokud je cesta označená touto značkou, mají na ni všichni chodci vstup zakázaný.
povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si povinné ručení během chvilky. Zjistěte, kde ho mají nejlevnější a jaké asistenční služby zahrnuje. Zdarma, nezávazně, online.
  • Zákaz odbočení vpravo (bílá značka s červeným okrajem s červeně přeškrtnutou černou šipkou směřovanou vpravo): Tato značka řidičům zakazuje odbočit vpravo.
  • Zákaz odbočení vlevo (bílá značka s červeným okrajem s červeně přeškrtnutou černou šipkou směřovanou vlevo): Tato značka řidičům zakazuje odbočit vlevo.
  • Zákaz otáčení (bílá značka s červeným okrajem s červeně přeškrtnutou černou šipkou směřovanou dolů): Značka řidičům zakazuje otočit vozidlo do protisměru.
porušení zákazu vjezdu pokuty

Pokuty za porušení zákazu vjezdu

Dobrou zprávou je, že vjezd do zákazu vjezdu se řadí do kategorie nebodových přestupků, takže se vám nezapíšou do karty řidiče žádné „trestné" body. Počítat ale musíte s peněžitou pokutou. V jaké výši?

Zatímco ještě před rokem byla bloková pokuta v maximální výši 2.000 Kč a ve správním řízení maximálně 2.500 Kč, nově není možné pokutu vyřešit na místě.

Jedná se o středně závažný přestupek, který se nově řeší pouze ve správním řízení a je spojený s pokutou od 7.000 do 25.000 Kč. Kromě toho nově hrozí i zákaz řízení od 4 do 6 měsíců.

Na jaké další značky si dát zvýšený pozor?

Zákazové dopravní značky rozhodně nejsou jediným značením na silnici, které se nevyplatí ignorovat. Velký pozor si dejte, pokud uvidíte značku označující železniční přejezd.

💡
Za vjezd na železniční přejezd přes zákaz totiž hrozí bloková pokuta 4.500 až 5.500 Kč a ve správním řízení pokuta 7.000 až 25.000 Kč, hrozí také ztráta 6 bodů a zákaz řízení na 1 až 6 měsíců.

Za porušení zákazu zastavení nebo stání počítejte s blokovou pokutou do 1.500 Kč a pokutou ve správním řízení 2.000 až 5.000 Kč.

porušení zákazu vjezdu co hrozí

Výše pokut v roce 2024 za nejčastější dopravní přestupky

K nejčastějším přestupkům, které jsou spojeny s vyššími pokutami než v předešlém roce, patří následující:

V roce 2024 došlo k výraznému zvýšení pokut za dopravní přestupky. Toto zvýšení se dotklo i neuposlechnutí zákazu nebo příkazu směru jízdy. Za porušení zákazu vjezdu nově hrozí pokuta ve správním řízení ve výši až 25.000 Kč a zákaz řízení od 4 do 6 měsíců.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: