Dopravní přestupky mohou v některých případech vést nejen k finanční pokutě, ale také ke ztrátě bodů a v těch nejzávažnějších případech také k okamžitému zabavení řidičského průkazu. Zajímá vás, v jakých situacích můžete přijít o papíry? Pak se začtěte do našeho článku.

Kdy vám může policie na místě zadržet řidičský průkaz?

Na místě může řidičský průkaz zadržet Policie ČR v případech přesně stanovených zákonem. Jedná se o situace, kdy je řidič podezřelý ze závažných dopravních přestupků, jež ohrožují bezpečnost na silnici. K těmto situacím patří například následující:

  • řidič má pozitivní orientační test na drogy,
  • řidič řídil pod vlivem alkoholu,
  • řidič se odmítl podrobit testu na alkohol nebo na drogy,
  • řidič se odmítl podrobit odběru biologického materiálu,
  • řidič má platný zákaz řízení,
  • řidič nevlastní příslušnou skupinu řidičského oprávnění.
Jak probíhá silniční kontrola? Jaké doklady mít? | Klik.cz
Silniční kontrola je kontrolní mechanismus, kterým se ověřuje stav vozidla, platnost řidičského oprávnění, a zda je řidič pod vlivem alkoholu.
jak se vyhnout zabavení řidičského průkazu

Jaký je postup při zadržení řidičáku na místě?

Pokud dojde k okamžitému zadržení řidičského průkazu, policie vám na místě vystaví potvrzení o zadržení. Následně vám příslušný městský úřad nebo magistrát zašle oznámení o zahájení řízení o zadržení řidičského průkazu.

V tuto chvíli můžete využít zákonné možnosti pro okamžité navrácení řidičského průkazu, který byl zadržený.

V jakých případech vám může policie odebrat řidičský průkaz?

Kromě toho, že vám může policie řidičský průkaz zadržet, může vám ho také odebrat. Jaký je mezi těmito pojmy rozdíl? Zadržení řidičského průkazu je otázkou několika dní, pokud vám však policie řidičák odebere, jedná se o podstatě delší dobu v řádů měsíců, nebo dokonce i let. Policie řidičský průkaz odebírá, pokud se jedná a závažné dopravní přestupky a trestné činy, například tyto:

  • řidič řídil pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek (do 1 promile 6 měsíců až 1 rok, nad 1 promile až 10 let),
  • řidič řídil auto bez SPZ nebo s nečitelnou SPZ,
  • řidič zavinil nehodu a nenahlásil ji,
  • řidič způsobil ublížení na zdraví nebo zavinil obecné ohrožení.
jak dostat zabavený řidičský průkaz zpět

Zabavení řidičského průkazu po dosažení 12 bodů

Principem systému bodového hodnocení je získávání takzvaných „trestných bodů" za dopravní nehody a přestupky. V případě, že řidič nasbírá všech 12 bodů, dojde k okamžitému odebrání řidičského průkazu.

Zpravidla vám přijde oznámení s rozhodnutím, že máte řidičský průkaz odevzdat. Pokud byste řidičský průkaz neodevzdali, pozbyl by platnosti. Jakým způsobem můžete zjistit svůj aktuální počet bodů? Možnosti máte tři:

  • online na Portálu občana,
  • na kterémkoliv registru řidičů,
  • na jakékoliv pobočce CzechPointu.

Zadržení českého řidičského průkazu v zahraničí

Řidičský průkaz vám samozřejmě mohou zadržet nejen v České republice, ale také za hranicemi. Pokud k tomu dojde, je nutné počkat do chvíle, než bude řidičský průkaz zaslaný z daného státu do ČR. Řidičák bude zaslaný na příslušný obecní úřad s rozšířenou působností, kde si ho můžete vyzvednout.

Zjistili jste, že máte propadlý řidičák? | Klik.cz
Řízení s propadlým řidičským průkazem může mít různé následky, včetně finančních, které mohou výrazně ovlivnit váš každodenní život.

Co hrozí v případě řízení bez řidičského průkazu?

V případě, že řidič sedne za volant poté, co mu byl zabavený řidičský průkaz, v rámci bodového systému mu budou přičteny další 4 body. Vzhledem k tomu, že takovýto přestupek není možné řešit udělením příkazu na místě, na řidiče čeká správní řízení, kde hrozí pokuta 25.000 až 50.000 Kč.

A to není všechno. Za spáchání tohoto přestupku se udílí i zákaz řízení motorových vozidel, a to v délce 1 až 2 let.

Existuje několik situací, během kterých může dojít k okamžitému zabavení řidičského průkazu Policií ČR. Kromě toho může dojít i k odebrání řidičského průkazu, které znamená, že vám bude řidičský průkaz odebraný na několik měsíců, v případě závažných dopravních nehod nebo přestupků i několik let.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: