Řízení s propadlým řidičským průkazem může mít různé následky, včetně finančních, které mohou výrazně ovlivnit váš každodenní život.

V následujícím článku se podrobněji zaměříme na tyto důsledky a informace, které potřebujete vědět, abyste se vyhnuli problémům. Rovněž se budeme věnovat tomu, jaké kroky můžete podniknout pro obnovení svého řidičského průkazu a jak předejít opakování tohoto problému v budoucnu.

Řízení s propadlým řidičákem: Kolik vás to bude stát?

Řidičský průkaz platí deset let. Je tedy snadné zapomenout na jeho výměnu. Pokuta za řízení s propadlým řidičským průkazem může dosáhnout až 2.000 Kč na místě nebo až 2.500 Kč v rámci správního řízení.

Požádat o výměnu řidičského průkazu musíte také, pokud jste uzavřeli manželství a změnili jméno. Naopak při stěhování již změnu hlásit nemusíte. Zůstává vám řidičský průkaz stávající.
pokuta za propadlý řidičák

Propadlý řidičský průkaz vám může zkomplikovat život

Propadlý řidičský průkaz vám může zkomplikovat život v několika ohledech. Ztratíte schopnost legálně řídit vozidlo. To může omezit vaši mobilitu a pohodlí při cestování. Budete muset hledat alternativní způsoby dopravy. Nebude to zajisté tak pohodlné, jako komfort vlastního vozu.

Kromě toho může mít propadlý řidičský průkaz negativní dopad na vaši pracovní činnost, zejména pokud je pro vaši pracovní pozici nezbytné řídit.

Pokud se rozhodnete s propadlým řidičákem až do vyřízení nového řídit, nebo si toho nevšimnete hned, hrozí vám finanční zátěž spojená s pokutami.

Jak dlouho může být propadlý řidičák?

Propadlý řidičský průkaz můžete mít třeba několik let. Pokud neřídíte, nebo vás nezastaví silniční kontrola, nemusíte si to vlastně vůbec uvědomit.

Co na propadlý řidičák říkají pojišťovny?

Samotná neplatnost řidičského průkazu není důvodem pro to, aby pojišťovna viníka nehody neplnila z pojistky viníka. Při vyřizování pojistné události se tedy nepotýkáte s dodatečnými komplikacemi v souvislosti s propadlým řidičským průkazem. Pojištění bude v plném rozsahu platit, pokud máte platné povinné ručení, případně havarijní pojištění.

Jak si nejrychleji propadlý řidičák obnovit?

Žádost o obnovení řidičského průkazu lze podat ve standardní dvacetidenní lhůtě, ale máte také možnost využít zrychlenou lhůtu, která činí pouze pět pracovních dnů.

Tato zrychlená možnost je k dispozici za správní poplatek ve výši 700 Kč.

Proces obnovení řidičského průkazu je relativně jednoduchý, a to i díky možnosti elektronického podání žádosti.

💡
Stačí se přihlásit do Portálu občana a vyplnit potřebné údaje. Po dokončení procesu obdržíte oznámení, že si můžete nový řidičák vyzvednout na příslušném obecním úřadě s rozšířenou působností.
vyřízení nového řidičáku

Jak tomuto problému předejít v budoucnu?

Aby bylo možné předejít problému s propadlým řidičským průkazem v budoucnu, je důležité zavést si efektivní systém sledování platnosti a obnovy průkazu. Zde je několik tipů, jak na to:

Sledování platnosti: Zapište si datum platnosti svého řidičského průkazu do kalendáře, diáře nebo elektronického plánovače. Tím si připomenete, kdy se blíží termín obnovy.

O nový řidičák můžete žádat už 90 dní před jeho propadnutím.

Checklist na konci roku: Na konci každého roku si udělejte kontrolní seznam (checklist) s důležitými událostmi a povinnostmi na nadcházející rok. Zahrňte do něj i kontrolu platnosti řidičského průkazu.

Nastavení upomínek: Využijte moderní technologie a nastavte si upomínky v kalendáři nebo na svém chytrém telefonu. Tyto upomínky vás budou automaticky informovat o blížícím se termínu obnovy průkazu.

Propadlý řidičský průkaz může přinést nepříjemnosti a komplikace, kterým lze však snadno předejít důsledným sledováním termínů jeho obnovy.
Máte nezaplacené povinné ručení? Hrozí vám pokuta! | Klik.cz
Podle dat pojišťoven se pohybuje na silnicích zhruba 200 tisíc řidičů, které mají nezaplacené povinné ručení.

S moderními technologiemi a jednoduchými opatřeními, jako je zápis do kalendáře, diáře nebo nastavení upomínek, můžete minimalizovat riziko propadnutí průkazu a udržet si tak svou řidičskou nezávislost.

Pokud však k propadnutí řidičského průkazu již došlo, není důvod k zoufání. Postup obnovení je relativně jednoduchý a díky dostupným informacím a elektronickým službám lze tento proces zvládnout efektivně a rychle.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: