Plánujete během vánočních svátků navštívit rodinu nebo se chystáte na zimní dovolenou v horách a na cesty vyrážíte autem? Poradíme vám, co vše si do auta zabalit, pokud vás čeká delší cesta autem a také na co si dát během jízdy pozor.

Co nesmí chybět v zimě v autě před delší cestou?

Základem každé cesty autem, a to nejen v zimě, ale ve všech ročních obdobích, je samozřejmě povinná výbava. Součástí povinné výbavy pro rok 2023 je trojúhelník, autolékárnička, reflexní vesta, náhradní kolo nebo sada na opravu pneumatik, klíč na kola a hever. Co dalšího si v zimě přibalit do auta?

Škrabka na led a smetáček

Taky se vám už někdy stalo, že jste přišli k autu, které bylo celé obalené sněhem? Osvědčeným způsobem, jak se vrstvy sněhu a ledu zbavit, je škrabka na led a smetáček. Očistit auto od sněhu je důležité hned ze dvou důvodů. Prvním důvodem je to, že máte ze zákona povinnost jet s autem s dobrým výhledem, v opačném případě vám hrozí pokuta.

Druhým, zcela zásadním, důvodem je pochopitelně bezpečnost během jízdy.

Pomoci může i rozmrazovací sprej

Kromě škrabky na led můžete na odstranění ledu použít i rozmrazovací sprej, který můžete nastříkat jak na skla, tak i na kliky, zámky dveří a těsnění kolem dveří a oken.

Sněhové řetězy a skládací lopata

Pokud se chystáte do horských oblastí, určitě se vyplatí mít v kufru připravené sněhové řetězy. Nejenže vás zachrání v případě, že zapadnete v místech, kde je měkký čerstvý sníh, ale bez sněhových řetězů nemůžete ani vjíždět do oblastí, jež jsou označené dopravní značkou přikazující nasazení sněhových řetězů. Při odklízení sněhu oceníte také skládací lopatu.

Jak správně nasadit sněhové řetězy a kdy je využít? | Klik.cz
Na základě čeho sněhové řetězy vybrat, kdy máte povinnost mít je nasazené a jak je nasadit?
cesta autem na hory

Startovací kabely

Podobnou situaci zažilo nespočet řidičů. V mrazivém ránu chtěli nastartovat, ale auto ani neškytlo.

Baterka, která není v dobrém stavu, totiž může, obzvláště v těch největších mrazech, odejít doslova ze dne na den.

Auto můžete mít problém nastartovat také ve chvíli, kdy jste auto nějakou dobu nepoužívali nebo jste zapomněli vypnout světla. Pokud autobaterie nebude k nastartování motoru stačit, budou se vám hodit startovací kabely.

Jak nastartovat auto v zimě? Jednoduchý trik | Klik.cz
Jak nastartovat auto v zimě? 5 tipů, jak nastartovat auto v zimě

Čelovka a deka

Když se řekne praktičtí pomocníci na cesty autem v zimě, většina z nás si vybaví právě výše zmíněnou škrabku na led, sněhové řetězy nebo startovací kabely. Obrovským přínosem však může být i čelovka a hřejivá deka, případně i termoska s teplým čajem. V zimě se stmívá už po čtvrté hodině a v případě, že budete muset například vyměnit pneumatiku, bez světla to půjde jen stěží.

Za teplou deku a termosku s čajem budete zase vděční v případě, že se zastaví motor a budete muset čekat na pomoc bez topení v autě.
havarijní pojištění
Tip! Na silnici vás může překvapit ledacos. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě značné. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění.
cesta autem s dětmi

Základem cestování v zimě jsou zimní pneumatiky

Cestování v zimě autem se pochopitelně neobejde bez zimních pneumatik. Aby vám zimní pneumatiky sloužily přesně tak, jak mají, měly by mít minimální hloubku dezénu 4 mm, měly by být staré nejvýše 4 roky a měli byste je mít na všech čtyřech kolech. Za nepřezutí letních pneumatik na zimní hrozí pokuta až 2.000 Kč na místě.

Jak připravit auto na zimu?

Nyní už víte, co vše byste měli v zimě vozit v autě, pojďme si ještě nastínit, jak auto na zimu správně připravit. Kromě přezutí na zimní pneumatiky zkontrolujte stav stěračů, osvětlení a baterie. Baterii můžete zkontrolovat pomocí voltmetru, který by měl ukazovat minimálně 12,5 V. Nezapomeňte také doplnit chladicí kapalinu.

Kontrola auta před jízdou: Nejčastější chyby | Klik.cz
Kontrola auta před jízdou je důležitý bezpečnostní prvek. Díky prohlídce odhalíme korozi, unikající kapaliny i sjeté gumy. V čem děláme chyby?

Jak řídit v zimě bez nehod?

Věděli jste, že podle statistik je riziko dopravních nehod v zimě 15krát vyšší než v jiných obdobích roku? Jak tedy jezdit co nejbezpečněji?

Před jízdou vždy z vozidla odstraňte sníh a led, udržujte si dostatečný odstup mezi vozidly a počítejte s možností náledí, především v lesních úsecích, na mostech a ve vyjetých podélných stopách.

Delší cesta autem v zimě by měla být vždy spojená s dostatečnou přípravou. Před tím, než vyjedete za rodinou nebo na zimní dovolenou, zkontrolujte technický stav vozidla a nezapomeňte si do auta přibalit škrabku na led a smetáček, zimní řetězy, startovací kabely a čelovku s dekou.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: