V souvislosti se zimou a vyjížďkami do hor si řada řidičů pořizuje sněhové řetězy. Na základě čeho sněhové řetězy vybrat, kdy máte povinnost mít je nasazené a jak je nasadit? A jaké typy sněhových řetězů existují?

Jak vybrat sněhové řetězy?

Výběr sněhových řetězů by se měl vždy odvíjet od několika parametrů. V první řadě je třeba vybírat s ohledem na typ vozidla a pneumatik. Při koupi řetězů je totiž třeba vzít v potaz velikost kol, setkáte se však i s univerzálními sněhovými řetězy, které se velikosti kola přizpůsobí.

💡
V potaz byste měli vzít i to, jak často budete sněhové řetězy využívat a v jakých podmínkách. Vybírat můžete podle vlastních preferencí z různých typů řetězů vyrobených z odlišných materiálů. Výrobci nabízejí také několik způsobů nasazování řetězů.
nasazení sněhových řetězů
Jaký typ sněhových řetězů je ten pravý pro vaše auto? Čtěte dál...

Jaké typy sněhových řetězů existují?

Jak už jsme nastínili, existuje hned několik typů sněhových řetězů, které se liší materiálem, z něhož jsou vyrobeny. Pojďme si je tedy přiblížit.

1. Ocelové sněhové řetězy

Klasikou mezi sněhovými řetězy jsou ocelové řetězy, které jsou nejznámějším a nejpoužívanějším typem sněhových řetězů. Jejich výhodou je, že jsou spolehlivé i v hlubokém sněhu a vyznačují se dlouhou životností. Používat byste je ale měli jen v nutných úsecích a na mokré silnici je sundat.

A jejich nevýhoda? Zejména poměrně náročné nasazování, někteří výrobci ale tuto nevýhodu řeší tím, že nabízejí rychloupínací sněhové řetězy nebo automatické sněhové řetězy neboli samonasazovací sněhové řetězy.

Cena: cca 1.000 až 4.000 Kč

2. Textilní sněhové řetězy

Ocelové řetězy jsou nenahraditelné v hlubokém sněhu, textilní neboli látkové řetězy jsou zase velmi nápomocné na ledovém povrchu, představit si je můžete jako látkový obal, který nasadíte na pneumatiku. Výhodou je jejich snadné nasazení jedním pohybem.

Cena: cca 1.000 až 3.000 Kč

3. Sněhové řetězy ve spreji

Tekuté řetězy ve spreji, které se nastříkají na pneumatiku, nejsou řetězy v pravém slova smyslu, ale spíše způsobem, jak zlepšit jízdní vlastnosti kol ve sněhu nebo na ledu. Vzhledem k tomu, že sněhové řetězy ve spreji fungují jen několik stovek metrů nebo kilometrů, doporučují se pouze jako nouzové řešení.

Cena: cca 150 až 200 Kč

4. Plastové řetězy

Plastové sněhové řetězy nejsou určeny přímo k jízdě na sněhu nebo na ledu, ale zejména k vyproštění zapadlého automobilu. Plastové řetězy mají podobu univerzálních, nastavitelných plastových pásků, které jsou jednorázové a po přejetí kritického úseku se vyhodí.

Cena: cca 200 Kč

havarijní pojištění
Tip! Na silnici vás v zimě může překvapit sníh nebo ledovka. Dopravní nehody jsou v tomto období poměrně časté a škody na autě značné. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění.
muž nese řetězy na auto
Kde koupit sněhové řetězy? Na benzinkách v oblasti hor nebo na internetu.

Jak nasadit sněhové řetězy?

Aby sněhové řetězy plnily svou funkci, je třeba je správně nasadit. Nasazování řetězů se pochopitelně liší podle toho, o jaký typ řetězů se jedná. Vždy byste se proto měli řídit podle pokynů výrobce a před tím, než se vydáte na cestu, nasazování řetězů si natrénovat. Standardní postup u ocelových řetězů je následující:

  • Ocelové řetězy se obvykle nasazují na hnací kola nebo řiditelná kola.
  • Před tím, než řetěz nasadíte, ujistěte se, že není překroucený.
  • Řetěz zasuňte za kolo a oba konce ocelového lanka protáhněte k sobě (tip: při nasazování mějte rukavice).
  • Poté lanka zvedněte nad dezén a spojte je.
  • Háčky spojte boční řetěz a srovnejte ho.
povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si ceny povinného ručení během chvilky a zbytečně nepřeplácejte na pojistném. Zdarma, nezávazně, online.
žena zametá sníh z auta
Silné sněžení nás naštěstí v Česku netrápí často, i tak je dobré se na zimu připravit.

Kdy máte povinnost používat sněhové řetězy?

Sněhové řetězy sice nejsou součástí povinné výbavy vozidla, ale jejich použití je povinné v případě, že je na silnici umístěna modrá značka s pneumatikou s řetězy (značka C5a).

💡
Pokud byste si v takovémto úseku sněhové řetězy nenasadili, hrozila by vám pokuta až 2.000 Kč blokově nebo až 2.500 Kč ve správním řízení.

Sněhové řetězy jsou v České republice v některých úsecích označených modrou značkou s pneumatikou se sněžnými řetězy povinné. Existují čtyři základní typy řetězů, a sice ocelové, látkové a plastové řetězy a řetězy ve spreji. Nejpoužívanější jsou ocelové řetězy, které mohou být rychloupínací i samonasazovací.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: