O co se většina z nás zajímá jako první, když si chce sjednat půjčku? Asi nám dáte za pravdu, že o výši úrokové sazby. Co všechno výši úrokové sazby ovlivňuje? Jak na výpočet úrokové sazby? A jaká bude výše měsíční splátky v případě, že si půjčíte 3,3 miliony korun ve chvíli, kdy bude úroková sazba 2 % nebo 6 %?

Co je to úroková sazba?

Hned v úvodu si pojďme objasnit, co to ta úroková sazba je. Úroková sazba uvádí, o kolik procent se za určitý čas navýší vypůjčená částka.

Jinými slovy je úroková sazba cena, kterou zaplatíte bance nebo nebankovní společnosti za vypůjčení peněz.
Úroková sazba se vyjadřuje v procentech. Řekněme, že byste si na rok při roční úrokové sazbě 6 procent půjčili od banky nebo nebankovní společnosti 100.000 Kč. Za vypůjčené peníze byste na úrocích za rok zaplatili 6.000 Kč.
Vývoj úrokových sazeb hypoték 2023 | Klik.cz
Úrokové sazby v současné době dosahují rekordní výše. Jaký bude vývoj úrokových sazeb hypoték v roce 2023 a existuje naděje, že výrazně klesnou?

Na co se při výběru půjčky zaměřit kromě úrokové sazby?

Při výběru poskytovatele půjčky myslete na to, že byste se neměli řídit jen a pouze výší úrokové sazby.

Sledovat byste měli také ukazatel RPSN neboli roční procentní sazbu nákladů.
Proč? RPSN zahrnuje kromě výše úrokové sazby také veškeré poplatky, které jsou s půjčkou spojené, například v podobě poplatků za vyřízení půjčky, za výpisy z půjčky, za výběr finančních prostředků apod.
nejlepší půjčka
Tip! Neztrácejte čas hledáním ideální půjčky na internetu. S naším srovnávačem poznáte tu pravou během okamžiku. Porovnejte si půjčky jedním klikem a najděte tu s nejlepším úrokem.
co ovlivňuje výpočet úrokové sazby

Co ovlivňuje výši úrokové sazby?

Na výši úroková sazby se podílí hned několik faktorů. Hlavním aspektem je základní úroková sazba stanovená Českou národní bankou, která je k listopadu 2023 na 7 procentech.

💡
Výši úrokové sazby ovlivňuje i to, jaký typ úvěru si s bankou sjednáte, jak dlouhou dobu splatnosti u půjčky zvolíte, jak dlouhá bude doba fixace úrokové sazby, v jakém poměru bude výše úvěru k ceně nemovitosti (LTV hypotéky) a také do jaké míry jste podle banky bonitní.

Jak vypočítat úrok z půjčky?

Díky výpočtu úroku z půjčky zjistíte, kolik za půjčené peníze v konečném výsledku zaplatíte. K výpočtu úrokových sazeb můžete využít různé kalkulačky, které jsou dostupné online. Výpočet úroků však není nijak složitý, takže se můžete do výpočtu pustit i sami tím, že dosadíte tři parametry do jednoduchého vzorce. Jaké údaje budete při výpočtu potřebovat?

  1. Jistina (částka, kterou jste si od banky nebo nebankovní společnosti půjčili)
  2. Sazba (roční úrok stanovený bankou nebo nebankovní společností)
  3. Doba splatnosti (doba, na kterou jste si peníze půjčili)

Pro výpočet úroku použijte tento vzorec:

Úrok = (jistina x sazba x čas) / 100
💡
Použijte vzorec pro výpočet úroku – všechny parametry vynásobte a nakonec je vydělte stem. Pokud byste si například brali 2,5 milionů korun s úrokovou sazbou 6,9 % na 5 let, vypadal by výpočet takto: (2.500.000 x 6,9 x 5)/100. Výsledkem je částka 862.500 Kč, kterou za pět let na půjčce přeplatíte.
jak na výpočet úrokové sazby

Výpočet úrokové sazby: Jak se bude lišit splátka při různých úrokových sazbách?

Abyste získali ještě lepší představu o tom, jak výše úrokové sazby ovlivňuje měsíční splátky, podíváme se na výpočet úrokové sazby v praktických příkladech.

Podle nejnovějších statistik si Češi v průměru berou hypotéku ve výši 3,3 miliony korun, maximální délka splatnosti hypotéky je u většiny bank 30 let.
Vzor smlouvy o půjčce: Co by v ní nemělo chybět? | Klik.cz
V tomto článku najdete odkaz na vzor smlouvy o půjčce i všechny důležité informace, které byste měli o smlouvě o půjčce vědět.

Budeme tedy kalkulovat s těmito parametry a podíváme se, jak by vypadala měsíční splátka u hypotéky ve výši 3,3 milionu korun na 30 let při úrokové sazbě 2, 3, 6 a 8 %.

  • Úroková sazba 2 %: měsíční splátka 12.197 Kč (z toho úrok 3.031 Kč, úrok za hypotéku celkem 1.091.079 Kč)
  • Úroková sazba 3 %: měsíční splátka 13.913 Kč (z toho úrok 4.746 Kč, úrok za hypotéku celkem 1.708.656 Kč)
  • Úroková sazba 6 %: měsíční splátka 19.785 Kč (z toho úrok 10.619 Kč, úrok za hypotéku celkem 3.822.660 Kč)
  • Úroková sazba 8 %: měsíční splátka 24.214 Kč (z toho úrok 15.048 Kč, úrok za hypotéku celkem 5.417.123 Kč)

Snad jsme vám udělali jasněji v tom, jak se počítá úroková sazba, která je bezesporu jedním z nejdůležitějších parametrů při výběru půjčky. Pokud chcete jednoduše srovnat jednotlivé nabídky poskytovatelů půjček a vybrat si tu nejvýhodnější, doporučujeme využít internetový srovnávač.