Formule 1 je motoristická disciplína s bohatou historií, která se za posledních několik desetiletí neustále mění. Sezóna 2023 není výjimkou, a proto se podívejme na to, jak se v průběhu času formule vyvíjela, jaká nová pravidla nás čekají a kde se budou závody konat.

Historie formulí od roku 1950

Formule 1 začala v roce 1950, jako nový způsob prezentace motoristické technologie a jako příležitost pro výrobce automobilů, ukazovat své nejnovější výrobky. První závod se konal na Silverstone v Británii a zúčastnilo se ho celkem 21 jezdců.

Během prvních let Formule 1 byly vozy relativně jednoduché, ačkoliv stále technicky vyspělé a dokázaly dosáhnout rychlosti přes 300 km/h. V průběhu 60. a 70. let se vozy staly mnohem sofistikovanějšími, což vedlo k tomu, že se stal vítězem nejen talentovaný jezdec, ale také inženýr, který dokázal navrhnout nejlepší vůz.

V průběhu let se objevily mnohé inovace, jako například aerodynamické prvky, turbodmychadla a hybridní pohonné systémy. Tyto změny výrazně zlepšily výkon a rychlost vozů.

Tip! Zajímáte se o historii vozidel? Přečtěte si vše o vzniku automobilek různých značek.

formule 1 kde sledovat
Kde můžete sledovat F1? Třeba na Sport 1 HD a Sport 2 HD.

Nová pravidla pro sezónu 2023

Každá sezóna Formule 1 přináší nějaké nové pravidlo nebo úpravu pravidel, a sezóna 2023 není výjimkou. Letos se týká finančních stropů.

Důležitost finančních stropů ve Formuli 1 spočívá v tom, že zlepšují konkurenceschopnost a umožňují menším týmům bojovat s těmi většími. Když jsou rozpočty nafouklé, je těžké konkurovat týmům s většími finančními možnostmi.

Finanční stropy také snižují výdaje na vývoj a technologii, což umožňuje týmům soustředit se na samotné závodění a zlepšení výkonu vozu. V konečném důsledku to znamená, že Formule 1 bude méně závislá na velkých výrobcích a bude více o sportu a závodění samotném. Zavedení finančních stropů bylo tedy krokem správným směrem pro udržení konkurenceschopnosti a udržitelnosti F1 jako sportu.

formule 1 program
Formule 1 – program probíhá od 5. března do 26. listopadu 2023.

Sezóna 2023 Formule 1 – program

Sezóna 2023 Formule 1 nabídne fanouškům neuvěřitelných 23 závodů, které se uskuteční na pěti různých kontinentech. Od Bahrajnu až po Abu Dhabi, F1 slibuje poutavou a nezapomenutelnou jízdu.

A letos se můžeme těšit na novinku – Las Vegas, kde se pojede na úplně novém městském okruhu.

Americkým fanouškům se tak nabízí tři grand prix, včetně tradiční zastávky v Austinu a loňské novinky v Miami. Zároveň se ale musíme rozloučit s původně plánovanou zastávkou v Číně, která vypadla z rozpisu kvůli potížím s covidem. V kalendáři se ale objeví i Katar, který se vrací po předchozí pauze.

První závod sezóny odstartoval 5. března v Bahrajnu a celá sezóna bude trvat do 26. listopadu 2023, zakončena závodem v Abú Zabí.