Společnost Klik.cz má za sebou už 12. rok působnosti na českém trhu. Rok 2022 byl v mnoha oblastech bouřlivý, výsledky společnosti však dopadly nad očekávání. Ceny pojištění obecně rostly, týkalo se to však primárně pojištění domácností a nemovitostí.

Na rok 2022 nebude mnoho z nás vzpomínat v dobrém. Pro společnost Klik.cz se ovšem jednalo o rekordní rok v mnoha oblastech. Celkové prodeje společnosti vzrostly meziročně o 12 %. Růst byl způsoben několika faktory.

Cena povinného ručení se výrazně nezvýšila

Za prvé došlo k výraznému zvýšení počtu zákazníků, kteří si k povinnému ručení sjednávají i havarijní pojištění. Z tohoto důvodu vzrostla průměrná cena pojištění automobilu o 3 %. Jedná se však o komplexní pojištění vozu.

Cena povinného ručení, jako samostatného produktu, se zatím výrazněji nezvýšila.

Pojištění nemovitosti zdražilo o více než 20 %

Hůře dopadlo pojištění domácnosti a nemovitosti, které zaznamenalo nárůst cen v průměru o více než 20 %. Předpokládá se, že se ceny tohoto typu pojištění v roce 2023 vyšplhají ještě výše.

Děje se tak z důvodu zvyšujících se úrokových sazeb a obtížnějšímu uzavírání nových hypoték, popřípadě jejich refinancování. Není tedy divu, že zájem o koupi nemovitosti klesá.

Zájem o cestovní pojištění vzrostl o 73 %

Rok 2022 přinesl také vlnu zájmu o cestovní pojištění, kdy po covidově hubených letech vzrostl počet cestovních pojistek o 73 %. Zejména v letních měsících bylo obnovení standardního způsobu života - a tedy i cestování, velmi znatelné.

💡
Začátek roku 2022 jsme odstartovali kompletní změnou designu našich webových stránek Klik.cz a jsme moc rádi, že se tato změna pozitivně odrazila i na našich výsledcích. Počet pojistek, které si naši zákazníci uzavřeli sami online, se meziročně v případě pojištění automobilů zvýšil o 48 %.

Jaké výsledky očekáváme v roce 2023?

V roce 2023 předpokládáme nadále růst cen pojištění. V případě pojištění vozidel, kde se změny v loňském roce prozatím neprojevily, očekáváme zvyšování cen v intervalu 5-10 %. Nadále počítáme se zvyšováním cen pojištění domácnosti a nemovitosti. Makroekonomické vlivy by měly v příštím roce promluvit i do cestovního pojištění.

Tip! Už jste viděli naši novou reklamu pro rok 2023?

Zde také stojí za zmínku, že samotní cestovatelé jsou při výběru cestovního pojištění mnohem obezřetnější než v minulosti a aktivně si zřizují dražší pojištění s vyšším krytím.

"Všem našim zákazníkům děkujeme za podporu a těšíme se spolu s vámi na rok 2023, který snad přinese tolik potřebný klid jak v našich osobních životech, tak i z globálního pohledu."