Podívali jste se do technického průkazu nebo na SPZ svého auta a s hrůzou v očích jste zjistili, že máte propadlou STK? V tomto článku se dozvíte, jaká je pokuta za propadlou STK a také jakým způsobem se můžete této pokutě vyhnout.

Jaké typy technických kontrol existují?

Technická kontrola, známá pod zkratkou STK, je kontrolou motorového vozidla, která podléhá zákonem stanoveným podmínkám. Nejčastějším typem technické kontroly je pravidelná technická prohlídka a evidenční kontrola. Setkat se však můžete také například s opakovanou technickou kontrolou, technickou prohlídkou na žádost zákazníka nebo technickou prohlídkou před registrací vozidla.

Jak často se jezdí na STK?

V případě osobních automobilů do 3,5 tuny je povinná STK každé dva roky. Pokud jste si ale pořídili nový vůz, platí pro vás výjimka a STK můžete absolvovat až po 4 letech od první kontroly a následně na ni jezdit každé další dva roky.

Jaké lhůty platí pro ostatní druhy vozidel?
  • Autobusy: 1 rok
  • Vozidla taxislužeb, ambulance, hasičů a policie: 1 rok
  • Nákladní automobily nad 3,5 tuny: 1 rok
  • Přívěsy nad 3,5 tuny a návěsy: 1 rok
  • Brzděné přívěsy do 3,5 tuny: 2 roky
  • Nebrzděné přívěsy do 750 kg: 4 roky
  • Motocykly: 4 roky
  • Traktory a jejich přívěsy a návěsy: 4 roky
pokuta za jízdu bez stk

Jak STK probíhá?

Ideální je si pravidelnou technickou kontrolu zarezervovat dostatečně dopředu. Pokud si nejste jistí, že je automobil v pořádku, zajeďte s ním před kontrolou do servisu. S sebou si na STK vezměte malý technický průkaz, protokol o měření emisí v případě, že jste měření absolvovali před STK, a také protokol o předchozí prohlídce.

Od začátku roku 2024 nemusíte mít velký technický průkaz, informace se nově evidují pouze online a do budoucna malý i velký technický průkaz nahradí doklad už pouze jeden.

Kolik stojí technická kontrola v roce 2024?

Částka za technickou kontrolu není jednotná, takže se může lišit stanici od stanice a město od města. Obecně je ale možné říci, že se cena STK pohybuje okolo 1.200 až 1.700 Kč. Za evidenční kontrolu zaplatíte částku zhruba od 500 do 700 Kč. Cena za měření emisí (benzín) se pohybuje okolo 700 až 1.200 a cena za měření emisí (nafta) kolem 800 až 1.200 Kč.

povinné ručení cena
Tip! I přes aktuální stav českých vozovek musíte mít platné povinné ručení. Srovnejte si ceny pojištění automobilu a neplaťte ani korunu navíc.

Pokuta za propadlou STK: Jak se jí vyhnout?

Na technickou kontrolu byste se měli dostavit před datem, kdy vám aktuální STK končí. Někdy se ale prostě stane, že na technickou kontrolu zapomenete, ostatně nebudete rozhodně první, ani poslední.

💡
Vzhledem k tomu, že byste s autem bez STK neměli vůbec vyjíždět na silnici, správně by měla technická kontrola po termínu probíhat tak, že své vozidlo necháte odtáhnout na nejbližší stanici technické kontroly.

Odtažení auta je jediným správným postupem, nicméně většina řidičů na STK dojede autem bez STK, což je spojené s rizikem pokuty.

propadlá stk

Jak vysoká je pokuta za propadlou STK?

Za jízdu s propadlou STK hrozí pokuta ve výši 1.500 až 2.500 Kč. Možná si právě říkáte, že se nejedná o až tak vysokou částku. Je ale třeba říci, že tato pokuta na vás čeká pouze v případě, že je vozidlo technicky v pořádku a je způsobilé k provozu na pozemních komunikacích.

Pokud by tomu tak nebylo, pokuta by se pohybovala od 5.000 do 10.000 Kč a navíc by vám hrozil zákaz řízení od 6 do 12 měsíců.

Co se stane, když způsobíte nehodu s propadlou STK?

Pokuta není jediným rizikem, které vám hrozí, pokud budete jezdit s vozem s propadlou STK. Pokud byste způsobili nehodu, pojišťovna, u které máte sjednané povinné ručení nebo havarijní pojištění, by vám mohla odmítnout uhradit způsobenou škodu.

Pokuty za parkování: Jak na odvolání? | Klik.cz
Zaparkovali jste auto, vrátili jste se k němu a zjistili jste, že je na čelním skle výzva k zaplacení pokuty za parkování? Jak postupovat?

Pokuta za propadlou SPZ se pohybuje od 1.500 až 2.500 Kč v případě, že je vozidlo způsobilé k provozu na pozemních komunikacích a je technicky v pořádku. V případě, že není, je třeba počítat s pokutou od 5.000 do 10.000 Kč a také možným zákazem řízení od 6 do 12 měsíců. Jak postupovat, pokud zjistíte, že vám STK propadla? Vozidlo byste měli nechat odtáhnout na nejbližší stanici technické kontroly.