Jak probíhá technická kontrola vozidla? Proč je důležitá pro bezpečnost i životní prostředí? Jaké jsou nejčastější důvody, proč při ní vozidla selhávají? Přinášíme tipy pro její úspěšné absolvování.

Nově je provádění technické kontroly a měření emisí výhradně na jednom místě. Technická kontrola je v současné době náročnější, než tomu bylo v minulosti a trvá poněkud déle.

Jsou zavedena nová opatření, jako např. nutnost pořízení fotografií vozidla technikem.

Co zajistit před technickou kontrolou?

Před samotnou technickou kontrolou je důležité zajistit všechny potřebné dokumenty k vozidlu. Předložení povinných dokladů, jako je technický průkaz a doklad o sjednaném povinném ručení, je prvním krokem k úspěšnému absolvování kontroly. Dále je důležité mít vozidlo pečlivě vyčištěné jak zvenčí, tak uvnitř a zajistit dostatečné množství paliva.

Fyzická kontrola vozidla

Během fyzické kontroly technik prověří několik klíčových aspektů vozidla. To zahrnuje např. kontrolu brzdového systému, světel a signalizace, a také stav podvozku a tlumičů. Funkční brzdový systém a osvětlení jsou zásadní pro bezpečnou jízdu, zatímco stabilní podvozek pomáhá udržovat kontrolu nad vozidlem.

srovnání povinného ručení
Tip! Bez platného povinného ručení nesmíte usednout za volant. Nechte si poradit a vyberte si nejlevnější povinné ručení. Porovnejte si nabídky online.
měření emisí u technické kontroly

Měření emisí

Následujícím krokem je měření emisí. Technik provede analýzu výfukových plynů a zkontroluje, zda vozidlo nepřekračuje stanovené emisní limity. Tato kontrola je klíčová pro ochranu životního prostředí a zajištění, že vozidlo neprodukuje nadměrné množství škodlivých látek.

Do kdy platí technická kontrola?

Tuto informaci zjistíte na červené nálepce, která je umístěna na vaší SPZ. Přesné datum pak naleznete ve velkém technickém průkazu.

💡
Nezapomeňte, že platnost technické kontroly končí přesně ke dni uvedenému v průkazu. Lidé si často myslí, že technická kontrola platí do konce měsíce uvedeného na červené nálepce.
Jak dlouho platí evidenční kontrola? | Klik.cz
Evidenční kontrola, přepis vozidla a vše okolo provozu auta.

Jak často na technickou?

  • Každoročně si na technickou kontrolu zajedete, pokud vlastníte např. nákladní vozidlo nad 3.500 kg, autobus či řídíte vozidlo s právem přednosti v jízdě.
  • Jednou za dva roky se technická kontrola týká osobních automobilů, nákladních automobilů do 3.500 kg a brzděných přívěsů.
  • Každé 4 roky si nechte zkontrolovat motocykl či, traktor.
U nového vozu stačí absolvovat technickou prohlídku po čtyřech letech.

Jaká je cena technické kontroly?

Cena se odvíjí od typu vozidla a většinou se vlezete do rozmezí 1.200 Kč až 1.700 Kč. Za měření emisí pak zaplatíte od 800 Kč do 1.200 Kč.

cena technické kontroly

Co když zjistím, že je technická kontrola po termínu?

Je-li platnost vaší technické kontroly propadlá, mějte na paměti, že riskujete pokutu až do výše 2.500 Kč (pokud je vozidlo způsobilé provozu). Co nejdříve si technickou kontrolu zajistěte, pokud se chcete vyhnout případné pokutě, nechte vozidlo na stanici STK odtáhnout.

Co když způsobím dopravní nehodu a nemám platnou technickou kontrolu?

Pokud vozidlo s propadlou technickou kontrolou způsobí dopravní nehodu, můžete se dostat do velkých problémů. Vaše pojišťovna, u které máte sjednané povinné ručení, po vás totiž může pojistné plnění vymáhat. Tím se můžete dostat do vážných finančních problémů.

Proč je technická kontrola důležitá?

Technická kontrola má několik důležitých funkcí:

  • Bezpečnost na silnicích a ochrana životního prostředí: Pravidelná kontrola pomáhá zajistit, že vozidla na silnicích jsou bezpečná a nemají negativní dopad na životní prostředí.
  • Prodloužení životnosti vozidla: Kontrola umožňuje odhalit opotřebení a potenciální problémy, což může prodloužit životnost vozidla a snížit náklady na opravy.
havarijní pojištění
Tip! Nečekejte, až vás auto zradí uprostřed cesty. Investujte do klidné mysli a bezpečné jízdy. Porovnejte si ceny havarijního pojištění jednoduše online.

Nejčastější důvody, proč auto neprojde technickou kontrolou

Nyní se podíváme na nejčastější důvody, proč vozidla neprojdou technickou kontrolou:

Závady brzdového systému

Opotřebené brzdové destičky, poruchy brzdových hadic a zvýšená vůle na brzdovém pedálu mohou vést k nezpůsobilosti vozidla.

Jaká brzdová kapalina je nejlepší pro vaše auto? | Klik.cz
Brzdová kapalina: Jedná se o klíčový prvek pro bezpečnost vašeho vozidla. Na trhu se můžete setkat s různými značkami a typy brzdových kapalin.

Poruchy světel a signalizace

Výpadky světel, nepravidelné blikání směrovky a poruchy v elektronických systémech mohou způsobit problémy během kontroly.

Korozní poškození podvozku

Rez na podvozku a mechanické poškození rámu mohou vést k tomu, že technickou kontrolou neprojdete.

Překročení emisních limitů a filtr pevných částic

Starý katalyzátor, poruchy v systému pro čištění výfukových plynů a překročení emisních limitů mohou být taktéž důvodem selhání při kontrole.

Nedostatečná údržba motoru, únik provozních kapalin či příliš hlučný výfuk

Únik provozních kapalin a příliš hlučný výfuk mohou být důvodem, proč si technickou kontrolu budete muset zopakovat.

Nevyhovující pneumatiky: Máte správný rozměr pneumatik a dostatečný vzorek?

Nezapomeňte na to, že je třeba mít pneumatiky v souladu s údaji ve velkém technickém průkazu a mít dostatečný vzorek na pneumatikách.

Jaká je minimální hloubka dezénu pneumatik v zimě? | Klik.cz
Za nedodržení minimální hloubky dezénu zimních pneumatik hrozí pokuta až 10.000 Kč a zákaz řízení.

Zatmavení předních bočních oken a skla čelního

Zatmavení oken a skel nad míru stanovenou v předpisech může být při technické kontrole také problémem.

Co se stane, když neprojdu technikou kontrolou?

Vozidlo musí projít opakovanou technickou prohlídkou na stanici STK, která prohlídku naposledy prováděla. Kontrolovat se budou znovu jen ty závady, které byly při poslední kontrole zjištěny.

Lhůta pro opakovanou technickou kontrolu je 30 dní.

Tento článek vám poskytl přehled o tom, jak probíhá technická kontrola vozidla a proč je důležitá. Zaměřili jsme se na nejčastější důvody, proč vozidla při této kontrole selhávají. Pravidelná technická kontrola pomáhá udržet silnice bezpečnější a chrání životní prostředí před zbytečnými emisemi. Je také klíčovou součástí udržitelného a dlouhodobého provozu vozidla.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: