Jaký způsob financování nového vozu se vyplatí nejvíce? Kromě vlastní kapsy se nabízí půjčka na auto, leasing a další. Možností je řada a kupující vyzná jen stěží. Pojďme si je představit podrobněji.

Sektor spotřebitelských úvěrů a půjček je plný právnických kliček. Není divu, že zákazníci dávají přednost nákupu levnějšího vozu z druhé ruky a úhradě z vlastní kapsy.

Způsoby financování nového vozu

Představa zákazníků o tom, že nakráčejí k dealerovi a prostě si koupí auto, nemůže být vzdálenější pravdě. Nákup vozu začíná ještě před výběrem. Spotřebitelé během něj zvažují spoustu faktorů a jedním z nich jsou možnosti financování.

1) Půjčka na auto

Jednou z variant je spotřebitelský úvěr. Zde se setkáme se dvěma variantami – účelový a neúčelový úvěr. První z nich je striktně vázaný pouze na pořízení nového vozu. Jinými slovy klient z úvěru neuhradí nic jiného – například zabezpečení garáže.

Neúčelový spotřebitelský úvěr je benevolentnější. Klient si od banky půjčí peníze a ta neřeší jejich využití. U neúčelových úvěrů banky ovšem nabízejí méně výhodné podmínky. Na druhou stranu ale nemusí kupující ručit novým vozem.

výhodné půjčky na auto

Výhody a nevýhody účelového úvěru

VýhodyNevýhody
Majitelem auta jste ihnedJe třeba ručit vozem
Levnější než leasing a nebankovní společnostiObvykle horší podmínky
Auto lze kdykoliv prodat a splatit půjčkuZ peněz nelze hradit nic jiného

2) Finanční leasing

Jak se liší leasing a půjčka na auto? Tak zní obvyklá otázka klientů, kteří přemýšlejí nad možnostmi financování nového vozu.

Nad leasingem se dlouho vznášel mrak draze půjčených peněz. Situace se ale mění k lepšímu.

Při nákupu na leasing vůz patří leasingové společnosti, spotřebitel ale odpovídá za provoz vozidla a z vlastní kapsy hradí opravy a servisní prohlídky. Majitelem vozidla se stane až po poslední splátce. Splátky ovšem zahrnují výhodné povinné ručení a havarijní pojištění.

povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si povinné ručení během chvilky. Zjistěte, kde ho mají nejlevnější a jaké asistenční služby zahrnuje. Zdarma, nezávazně, online.

3) Operativní leasing

Pronájem vozu na určitou dobu dlouho využívaly pouze firmy. Dnes leasingové společnosti nabízejí operák také běžným zákazníkům. Po uplynutí předem smluvené doby nabídne společnost spotřebiteli možnost odkupu auta za výhodnější cenu, případně mu starší vůz vymění za nové auto.

4) Financování z vlastní kapsy

Jestliže má kupující dostatek peněz na financování z vlastních zdrojů, jedná se o nejlepší řešení. Jen málokdo ovšem myslí na ponechání dostatečně velké finanční rezervy.

Nezřídka se tak stává, že řidiči koupí nové auto, ale následně si berou půjčku na novou pračku. A Murphyho zákony fungují s železnou jistotou.

5) Příbuzní a známí

Další populární možnosti financování nového vozu je půjčka na auto od příbuzných a známých. Zde je třeba velké opatrnosti. Pořádek dělá přátele a oběma stranám doporučujeme sepsání dokumentu, který stvrdí podmínky úvěru.

Kupní smlouva na auto 2023 – vzor ke stažení | Klik.cz
Chystáte se na nákup automobilu z druhé ruky?

Nebankovní půjčka na auto

Doby divokého západu, kdy byla nebankovní půjčka spojená s lichvou, jsou dávno pryč. Nebankovní půjčka na auto se vyplácí, když není spotřebitel pro banky bonitní. Společnosti z tohoto sektoru jsou navíc flexibilnější a nemají tak přísné podmínky.

leasing nebo půjčka na auto?

Vyplatí se více půjčka nebo leasing?

Spotřebitelé považují leasing za dražší možnost financování. Další vadou na kráse je také fakt, že auto patří do poslední splátky leasingové společnosti, oni za něj ale přesto ručí.

Je třeba si ovšem uvědomit, že leasingová splátka zahrnuje zákonné pojištění auta a havarijní pojištění.
💡
V případě nového vozu dělá povinné ručení a havarijní pojištění i desítky tisíc ročně. Leasingové společnosti nabízejí výhodnější podmínky pojištění a díky tomu spotřebitel na leasingu ušetří i při vyšší splátce.

Co se vyplatí více – leasing nebo spotřebitelská půjčka na auto? Záleží na konkrétní nabídce. Při srovnání spotřebitelům pomůže úvěrová kalkulačka, která srovná jednotlivé parametry a prozradí, kde se skrývá nejvýhodnější půjčka na auto.

půjčky
Tip! Jestliže vám schází finance nákup nového auta, porovnejte si půjčky jedním klikem a najděte tu s nejlepším úrokem.

Jak si pořídit výhodně auto na splátky?

Půjčka na auto se nijak neliší od běžného spotřebitelského úvěru. Vyberete si vhodný produkt, složíte akontaci a následně splácíte. Ručit můžete vozem nebo jiným majetkem. Nejvýhodnější půjčka na auto se ale skládá z řady rozhodnutí.

  • Finanční rozpočet – kolik na auto máte? Před rozhodnutím si rozmyslete, kolik jste schopni měsíčně splácet a kolik peněz zaplatíte při akontaci. S plánováním rozpočtu pomůže porovnání nabídek.
  • Srovnání nabídek – čím více, tím lépe. Nejvýhodnější půjčka na auto často není ta nejlevnější. Půjčka na auto kalkulačka ukáže více nabídek od nezávislých bankovních i nebankovních společností.
  • Vlastní kapitál – aneb kolik peněz může spotřebitel poskytnout. Platí, že čím více vlastních zdrojů, tím levnější půjčka.
  • RPSN – jedno z nejdůležitějších srovnávacích kritérií. Roční procentní sazba nákladů indikuje, o kolik spotřebitel ročně přeplatí včetně všech poplatků. Údaj se považuje za přesnější měřítko než úroková sazba.
  • Půjčka u autorizovaného prodejce – někteří spotřebitelé mají pocit, že půjčka u dealera se nevyplácí. Autorizovaný prodejce ale často nabídne další bonusy jako pojištění nebo levnější pozáruční servis. I to je třeba započítat do nákladů.

Z džungle spotřebitelských úvěrů a právnických definicí spotřebitele snadno vyvede online srovnávač půjček. Připomínáme ovšem, že nejlevnější půjčka nemusí být nejvýhodnější. Přejeme šťastnou ruku při výběru.