Dospěli jste k závěru, že by vás oprava vašeho automobilu přišla příliš draho a že ho nemá smysl ani prodávat? V tom případě se nabízí ekologická likvidace vozu a následné odhlášení vozu z registru silničních vozidel. Jak zlikvidovat auto, aby vše proběhlo hladce? A kolik za likvidaci vozu zaplatíte?

Jak zlikvidovat auto legální cestou krok za krokem?

Připravili jsme si pro vás přehledný návod, jak automobil ekologicky zlikvidovat.

Krok 1: S autem na autovrakoviště

Vaše první kroky by měly mířit na autovrakoviště. Vzhledem k tomu, že je autovrak považovaný za nebezpečný odpad (obsahuje různé chemické sloučeniny, kyseliny apod.), je zákonem stanovené, že automobil je možné předat pouze provozovatelům speciálního zařízení autorizovaného pro likvidaci vozidla. Seznam těchto míst zpracovává Ministerstvo životního prostředí ČR.

jak zlikvidovat auto

Krok 2: Vystavení protokolu o ekologické likvidaci vozidla

Poté, co odevzdáte autovrak a předložíte potřebné dokumenty, v autorizovaném autovrakovišti vám vystaví Potvrzení o převzetí autovraku do zařízení ke sběru autovraků neboli protokol o ekologické likvidaci vozidla.

Tento dokument je nezbytný pro odhlášení vozidla z registru silničních vozidel.
povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si ceny povinného ručení během chvilky a zbytečně nepřeplácejte na pojistném. Zdarma, nezávazně, online.

Krok 3: Návštěva úřadu

V tomto kroku je třeba navštívit obecní úřad s rozšířenou působností, dodat Protokol o ekologické likvidaci vozidla a vyplnit Žádost o vyřazení silničního vozidla z provozu a zápis zániku silničního vozidla. Předložit budete muset také doklad totožnosti, technický průkaz a registrační značky.

Krok 4: Zrušení povinného ručení

Při likvidaci autovraku byste rozhodně neměli zapomenout oznámit své pojišťovně, že je vozidlo vyřazené z provozu. Povinné ručení zaniká dnem vyřazení vozidla z provozu.

likvidace starého auta

Co budete k likvidaci auta potřebovat?

Co všechno si připravit, pokud vás čeká likvidace vozidla?

  • doklad totožnosti (občanský průkaz)
  • technický průkaz vozidla v případě, že byl vydaný
  • osvědčení o registraci vozidla, pokud nebyl vydaný technický průkaz
  • ověřenou kopii živnostenského oprávnění nebo výpis z obchodního rejstříku v případě firem

Kolik stojí likvidace auta?

Pokud vás čeká likvidace auta, pak vás pravděpodobně zajímá, kolik za ni vlastně zaplatíte. Dobrou zprávou je, že podle zákona nemusíte za ekologickou likvidaci nic platit. Některé firmy dokonce nabízejí odvoz vozidla zdarma, vyřazení vozu z evidence vozidel a zrušení povinného ručení. Možná vás teď napadá, proč by to dělaly. Firmy jsou jednak dotované státem a jednak získávají finance z druhotných surovin z vašeho vraku.

Dopravní nehoda: Jak se jí v zimě vyhnout? | Klik.cz
Dopravní nehoda je jedním z největších strašáků řidičů.

Kdy budete za ekologickou likvidaci platit?

Bezplatnou likvidaci autovraky nabízejí většinou pouze v případě, že jim dodáte kompletní vůz společně s technickým průkazem, registračními značkami a vyplněnou plnou mocí. Co se rozumí kompletním vozem? Vůz s:

  • identifikačním číslem vozidla
  • dveřmi
  • blatníky
  • kapotami
  • baterií
  • hnacím a převodovým mechanismem
  • katalyzátorem
  • nápravou s koly
  • motorem vybaveným identifikačním číslem
  • elektroinstalací včetně ovládacích prvků, bezpečnostních prvků a řídící jednotky
havarijní pojištění
Tip! Nečekejte, až vás auto zradí uprostřed cesty. Investujte do klidné mysli a bezpečné jízdy. Vyzkoušejte srovnání havarijního pojištění jednoduše online.

V případě, že automobil není kompletní, pro firmu to může znamenat, že nedosáhne takových výnosů při prodeji druhotných surovin. Bude proto finanční náhradu požadovat po vás.

Výše náhrady není stanovená zákonem a je závislá na dohodě mezi zpracovatelem a majitelem auta.

Jak zlikvidovat auto? Jedinou legální cestou je ekologická likvidace na autovrakovišti s autorizací pro likvidaci vozidel. Na autovrakovišti vám vystaví Protokol o ekologické likvidaci. Pokud byste automobil zlikvidovali bez něj, nebylo by možné trvalé vyřazení vozidla a museli byste nadále platit povinné ručení.