Odborníci se shodují, že prvních několik vteřin po dopravní nehodě je rozhodujících. Důležité je rychlé jednání, rozvaha a bezpečnost. Jak podáte první pomoc po dopravní nehodě? Na to vám odpovíme v dnešním článku.

Dříve nebo později to potká každého z nás. Ať už se jedná o drobný ťukanec nebo vážnou nehodu, je třeba ji neodkladně řešit. Rychlé jednání totiž zachraňuje životy.

Důležité je nepanikařit a zachovat chladnou hlavu. Jenže to se lépe řekne, než udělá.

Zastavte v ideální vzdálenosti od nehody

Pokud jste účastníkem dopravní nehody, neprodleně zastavte. Odborníci z BESIPu uvádějí, že ideální vzdálenost zastavení od dopravní nehody je přibližně 50 metrů.

Důležitou roli hraje vaše vlastní bezpečnost. Auto nezastavujte v nepřehledné zatáčce nebo za horizontem. Zastavte co nejvíce za krajnicí a zapněte výstražná světla. Tím okolní řidiče upozorníte na možné riziko a zabráníte dalšímu neštěstí.

havarijní pojištění
Tip! I když jsou dopravní nehody nepříjemnou, mnohdy i smutnou událostí, myslete na zadní kolečka. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění. I menší oprava vozidla může být finančně nákladná, proto je dobré předvídat a nebýt na úhradu ceny sami.

Buďte vidět

Ještě než vystoupíte z auta, oblečte si reflexní vestu. Její použití vám určuje silniční zákon a každý řidič ji musí mít v povinné výbavě. Podobu vesty udává norma ČSN EN 471. Důležité ale je, aby vás ostatní řidiči viděli.

Do ruky si vezměte skutečně jen to nejdůležitější. Do běžné výbavy k dopravní nehodě patří výstražný trojúhelník, lékárnička a případně hasicí přístroj. Ten sice nepatří do povinné výbavy, oceníte ho ale v případě požáru havarovaného vozidla.

výstražný trojúhelník
50 metrů je jen orientační údaj, pokud jste v zatáčce, postavte ho dál.

Začněte s trojúhelníkem

Ještě před ohledáním místa nehody umístěte výstražný trojúhelník. Ten postavte co nejblíže k pravému okraji vozovky, aby nebránil provozu a neohrožoval jeho účastníky. Trojúhelník položte 50 metrů od nehody na běžných komunikacích a 100 metrů na dálnici.

💡
Při jeho stavění zhodnoťte dopravní situaci. Pokud vám 50 metrů vychází v horizontu nebo nepřehledné zatáčce, klidně ho postavte dál. Účelem trojúhelníku je upozornění ostatních řidičů na překážku, a tak se zde na metry příliš nehraje.

Odborníci na dopravu upozorňují, že řada zranění dalších účastníků vzniká právě při stavění výstražného trojúhelníku. Proto při pohybu v ostrém provozu dbejte zvýšené opatrnosti a nevstupujte zbytečně do silniční komunikace.

povinné ručení cena
Tip! U dopravní nehody se hodí i asistenční služby, které vám pomohou třeba s nepojízdným vozem. Srovnejte si pojištění automobilu během chvilky podle ceny i dalších parametrů. Zdarma a nezávazně.

Poskytnutí první pomoci

Po přistoupení k bouranému vozidlu navažte komunikaci s řidičem. Jestliže komunikuje, dostaňte z něj co nejvíce informací o jeho zdravotním stavu. Žádná informace v tomto případě není zbytečná.

Pokud řidič nekomunikuje, volejte záchrannou službu. Spousta řidičů si ve stresu nevybaví telefonní čísla na záchranné složky. Odborníci doporučují telefonní číslo záchranné služby 155. Na sluchátko dostanete dispečera, který na místo zavolá zdravotníky a vám po telefonu pomůže s ošetřením.

Důležitá telefonní čísla při dopravní nehodě
Hasiči 150
Záchranná služba 155
Policie 158
Univerzální tísňová linka (funguje i bez SIM) 112
autolékárnička
Novela zákona z roku 2018 zrušila expiraci autolékárničky.

Největší kamarádka – lékárnička

Poskytnutí první pomoci zraněnému řidiči patří k nočním můrám mnohých řidičů. Spousta z nich má strach, že zraněnému spíše ublíží. Nezapomeňte ale na to, že máte na telefonu dispečera, který vás ošetřením provede.

Spíše než vlastní neznalost vás zradí nedostatek pomůcek. Povinnost lékárničky udává zákon novelizovaný v roce 2018 – v ní byla mimo jiné zrušena expirace. Novela dále stanovila povinný obsah lékárničky:

  • 3 × obvaz hotový s 1 polštářkem,
  • 3 × obvaz hotový se 2 polštářky,
  • 1 × cívka hladké náplasti,
  • 1 × pryžové škrticí obinadlo,
  • 1 × latexové rukavice,
  • 1 × nůžky,
  • 1 × isotermická fólie.
💡
Odborníci ze zdravotníci doplňují, že by v lékárničce neměl chybět trojcípý šátek, náplasti s polštářkem a plastová rouška.

Důležitá je kvalita jednotlivých komponent v lékárničce. Vzhledem k jejich kvalitě v univerzálních sadách odborníci doporučují sestavení vlastní. Kvalitní výbava vám při nehodě ušetří spoustu času a nervů.

Nejčastější zranění a jejich ošetření

Při ošetření zranění se dostanete do styku s tělními tekutinami zraněných. Proto dbejte na vlastní bezpečnost. Oblečte si padnoucí rukavice a po ruce mějte i náhradní pár pro případ protržení. Rychlý přístup k ošetřovanému zajistí ostré nůžky a řezač pásů.

Krvácení

Otevřené krvácení patří k těm na pohled nejméně příjemným zraněním. Jeho ošetření je ale poměrně jednoduché. Z lékárničky použijte obvaz nebo obinadlo a ránu zaškrťte. Jestliže je nenajdete nebo nemáte, stačí kus čisté látky. U tepenných krvácení si ale ani s nimi nevystačíte a krvácení bude třeba zastavit tlačením prstů

Zraněný nedýchá

Nejprve odstraňte překážky v ústní dutině  a obličej očistěte od krve. Pokud je to třeba, vytáhněte zapadený jazyk. Prostupnost dýchacích ověřte i při sebemenší nejistotě – nejste školení odborníci, a tak udělejte spíše více. Lepší průchodnost dutiny ústní zajistíte zakloněním hlavy zraněného.

Vyproštění z vozidla

Ošemetná situace, se kterou si řada řidičů neví rady. K vyproštění z vozidla přikročte pouze v případě, že zraněnému hrozí nebezpečí dalšího zranění – například při požáru vozidla. Po vyproštění zraněného položte na deku a zakloňte mu hlavu. Doporučuje se i zabalení do isotermické fólie, čímž zabráníte úniku tepla.

Resuscitace

K resuscitaci ve formě nepřímé masáže srdce přistupte pokud nenahmatáte puls, pacient nedýchá a nejeví další známky života. Klekněte si vedle zraněného a dlaň ruky položte na hrudní kost. Do ní propleťte druhou a začněte s masáží. Optimální frekvence tlaků je 100 až 110 za minutu do hloubky přibližně pěti centimetrů.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: