Věděli jste, že podle nejnovějších zpráv z roku 2023 je v České republice nejvíce vloupání za posledních sedm let? Není proto divu, že Češi hledají způsob, jak svůj dům nebo chatu či chalupu co nejlépe před zloději zabezpečit. Jednou z možností jsou venkovní kamery na dům, přičemž existuje hned několik typů bezpečnostních kamer.

Je však dobré vědět, že v některých případech můžete instalací venkovní kamery porušit zákon. V jakých?

Venkovní kamery na dům: Co o nich říká zákon?

Kamera je bezesporu účinným řešením, jak chránit svůj majetek. V některých případech ale můžete tím, že kamery na dům nainstalujete, porušit právo na soukromí chráněné občanským zákonem.

Podle zákona nesmíte zasahovat do soukromí druhých v případě, že k tomu nemáte zákonný důvod. K použití kamery musíte mít oprávněný důvod a kamery nesmí snímat více, než je skutečně potřeba.

To ale samozřejmě neznamená, že kamerami nemůžete chránit svůj majetek. Je však třeba při instalaci kamery dodržet několik zásad. Jakých?

  • Venkovní kamery by měly vždy snímat pouze dům nebo pozemek. Kamera nesmí narušovat soukromí vašich sousedů, nesmí tedy snímat pozemek sousedů nebo být například namířená do oken sousedů.
  • Kamera na domě také nesmí nepřiměřeně zabírat veřejný prostor. Může zabírat vchod do domu, ale ne třeba šíři chodníku. Výjimka by mohla platit pouze v případě, že byste opakovaně řešili například ničení fasády vandaly.
  • V případě, že pořídíte kamerou záznam kolemjdoucího, nesmíte ho nikde šířit, výjimka se vztahuje pouze na využití důkazu, pokud by došlo ke krádeži nebo k vandalství.
  • Pořízené záznamy musíte chránit před zneužitím cizími osobami a lhůta pro uchování záznamů by neměla přesáhnout několik dnů.
  • Pokud všechny zásady dodržíte a budete snímat kamerou jen svůj majetek, nemusíte v souvislosti s kamerovým systémem nijak řešit GDPR.
pojištění nemovitosti
Tip! U pojištění nemovitosti mohou být u pojišťoven velké rozdíly, jak v ceně, tak i v pojistných podmínkách. Zjistěte si, zda máte sjednanou dobrou pojistku na dům či byt.
 venkovní kamery s nočním viděním
Venkovní kamery s nočním viděním, se záznamem nebo bezdrátové? Čtěte dál...

Levné venkovní kamery do začátku

V roce 2022 policisté řešili více než 33.700 případů vloupání, což bylo zhruba o 3.000 případů více než v roce 2021. Možná i vy uvažujete nad tím, že je dobré svůj dům chránit, ale nechcete za kamery utrácet příliš mnoho peněz.

💡
Dobrou zprávou je, že dnes pořídíte i levné venkovní kamery, jejichž cena začíná už na několika stovkách korun, cena dražších kamer, které jsou mimo jiné vybaveny například nočním viděním, se pohybuje okolo 1.500 Kč. Ještě levnější variantou jsou pak makety a atrapy kamer, z nichž některé pořídíte dokonce pod 200 Kč.

Jaké jsou typy venkovních kamer?

Při výběru venkovních kamer můžete narazit hned na několik typů, které se liší svými funkcemi.

Venkovní kamery s nočním viděním

Vzhledem k tomu, že se zloději často vloupávají do opuštěných domů a rekreačních objektů v noci, vyplatí se investice do venkovní kamery s nočním viděním, která dokáže pořídit kvalitní záznam i v naprosté tmě.

Venkovní kamery se záznamem

Výhodou venkovních kamer se záznamem je, že dochází k uložení záznamu a ty máte kdykoliv k dispozici.

Venkovní kamery bezdrátové

Bezdrátové venkovní kamery nejsou závislé na elektrické síti, takže je můžete umístit kamkoliv bez natahování kabelů, například na přístřešek, pokud chcete snímat automobil.

pojištění domácnosti
Tip! I když máte venkovní kamery na domě, je dobré mít uzavřené pojištění domácnosti. Například pro případ krádeže či vandalismu. Porovnejte si nabídky pojišťoven jedním klikem.
venkovní bezpečnostní kamery se záznamem
Kamery se záznamem vám umožní si přehrát zpětně pohyb kolem domu.

Jak venkovní kameru správně vybrat?

Pokud víte, že instalací kamery nebudete nijak porušovat zákon, můžete si kameru bez obav nainstalovat i na svůj dům.

Na základě čeho ji vybírat? Jednak podle jejich funkcí (kamera s mikrofonem, kamera s detekcí pohybu, rozpoznávání osob a vozidel apod.) a také na základě maximálního rozlišení a maximálního dosvitu, který udává, jak daleko kamera dosáhne. Vybírat můžete i podle rozměrů, ceny a také dle toho, zda je možné kameru propojit se smartphonem nebo ji ovládat hlasem.

Venkovní kamery na dům jsou skvělým pomocníkem, který přispívá k vyšší bezpečnosti a může v případě záznamu z kamery urychlit vyřízení škody u vaší pojišťovny. Pokud dodržíte všechny výše uvedené zásady, můžete venkovní kameru používat, aniž by vám hrozil postih.