Po třech hladových letech se trh s ojetinami postupně vrací do normálu. Na bazary se vrací česká auta, která se v roce 2023 prodávala v průměru za 289.000 Kč. Nákup a prodej ojetiny s sebou nese i administrativní povinnosti – jak přepsat auto a na co si dát pozor?

Úspěšný nákup a prodej vozidla vyžaduje pečlivou přípravu a správný postup. Věnovali jste čas výběru té nejlepší ojetiny na trhu – na pozornosti ale nepolevujte. S podpisem kupní smlouvy na vás čeká nepříliš oblíbené kolečko na úřadech.

povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si povinné ručení během chvilky. Zjistěte, kde ho mají nejlevnější a jaké asistenční služby zahrnuje. Zdarma, nezávazně, online.

Jak přepsat auto na úřadě?

Přepis vozidla se řídí zákonem č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu na pozemních komunikacích. V digitální době jde o relativně snadný proces. Odhlášení i přihlášení vozidla provedete společně na obecním úřadě s rozšířenou působností.

Proces toho, jak přepsat auto, se skládá ze tří fází.
  • Vyplňte žádost o změnu vlastníka vozidla.
  • Doložte potřebné doklady.
  • Zaplaťte správní poplatek.

A tím všechno končí. Jakkoliv se zdá být přepis jednoduchý, nezkušené majitele auta potrápí. Přepis dnes obvykle zařizuje nový vlastník vozidla, který má plnou moc k převodu od bývalého majitele. Některé bazary ovšem nabízejí převod vozidla novým vlastníkům jako službu navíc.

přepis auta rychle

Žádost o změnu vlastníka vozidla

Snadný a rychlý přepis vozidla vyžaduje přípravu. Žádost o změnu vlastníka vozidla si stáhněte, vytiskněte a vyplňte dopředu doma. Ušetříte čas strávený na úřadě při vyplňování. S čím si doma nevíte rady, vám poradí přímo na obecním úřadě s rozšířenou působností.

V žádosti vyplníte základní údaje k přepisu vozidla. Najdete zde identifikační údaje o obou kupních stranách, identifikaci vozidla a identifikaci dokladů potřebných k provozu vozidla.

Doklady potřebné k přepisu vozidla

Jaké doklady potřebujete k přepisu vozidla? Na úřad se vydejte s občanským průkazem a oběma technickými průkazy. Pokud nevíte, jak přepsat auto beze stresu, vezměte dokladů raději více. Vyhnete se zamítnutí žádosti a opětovnému čekání ve frontě.

  • Malý a velký technický průkaz (budou postupně nahrazovány dokladem novým)
  • Doklad totožnosti
  • Zelená karta
  • Kupní smlouva
💡
Od března 2023 přepis vozidla nevyžaduje protokol o evidenční kontrole – ten si úředníci dohledají v databázi. Přesto se jí nevyhnete. K úspěšnému přepisu je třeba absolvování evidenční kontroly nejdéle rok před přepisem.

Pokud se na úřad nevydáte i s protistranou, potřebujete ověřenou plnou moc. Tento dokument dokládá souhlas protistrany s administrativní manipulací a přepisem vozidla.

Jak dlouho platí evidenční kontrola? | Klik.cz
Evidenční kontrola, přepis vozidla a vše okolo provozu auta.

Přepis auta bez kupní smlouvy

Způsobů jak přepsat auto je několik. Mimo klasický převod existuje i přepis auta bez kupní smlouvy, který zvedá obočí některým obchodníkům. Jak funguje přepis auta bez kupní smlouvy a co k němu potřebujete?

České zákony umožňují přepis auta bez kupní smlouvy na základě ústní a telefonické dohody, případě na základě podání ruky.

Přepis auta bez kupní smlouvy s sebou nese jistá rizika. Jak se říká – co je psáno, to je dáno. Kupní smlouvu nepotřebujete, přesto tento způsob nákupu nedoporučujeme. Na druhou stranu je třeba podotknout, že ústní dohoda zavazuje obě strany k dodržení všech částí smlouvy.

jak rychle přepsat auto

Poplatek za přepis vozidla

Kolik stojí přepis vozidla? Základní správní poplatek činí 800 Kč. Tím ale náklady za převod vozidla nekončí.

Ještě před přepisem zaplatíte za evidenční kontrolu. Ta vychází na 500–700 Kč.

Další náklady vás čekají při ověření plné moci. Úřední ověření podpisu stojí 30 Kč za jeden a provedete ho na poštách se službami CzechPoint.

Ekologická daň

Další poplatek, které se nově nabytých vozidel týká, je tzv. ekodaň. Ta se platí v případě, že ojetina nesplňuje požadovanou emisní normu. V tuto chvíli jsou to normy EURO 2 a nižší. Do budoucna se ale plánuje navýšení na normy EURO 3 a 4.

Ekologická daň se platí ve dvou případech. Po její úhradě úřad do velkého technického průkazu zapíše její úhradu do sekce Úřední záznamy. Majitelé vozidla ji hradí pouze jednou, při dalším převodu se znovu neplatí.

Kdy se platí ekologická daň?

  • První registrace vozidla v ČR při dovozu ze zahraničí
  • První převod vozidla z prvního na nového majitele

Ekologickou daň hradí nový majitel vozidla, pokud se obě strany nedomluví jinak. Platí se při převodu vozidla spolu se správním poplatkem na obecním úřadě s rozšířenou působností. Cena ekologické daně se odvíjí od emisní třídy vozidla.

Lhůty přepisu vozidla

Na přepis vozidla mají obě prodávající strany 10 dní od podpisu kupní smlouvy (případně ústního ujednání prodeje). V případě nedodržení termínu hrozí 10.000 Kč pokuta bývalému majiteli. Z toho důvodu je třeba pečlivá kontrola, zda nový majitel převedl vozidlo.

Před přepisem je nutné sjednání povinného ručení a evidenční kontrola. Bez nich na úřadě žádost o převod vozidla na nového majitele zamítnou. Výběr povinného ručení vám usnadní srovnávače pojištění vozidel.

Kdo platí přepis auta? Kdo je finančně zodpovědný? | Klik.cz
Jaké povinnosti jsou s koupí nebo prodejem auta spojené.? Jedním z důležitých kroků je samozřejmě přepis auta. Kdo platí přepis auta?

Nezapomeňte na to, že na evidenční kontrolu vás pravděpodobně neobjednají hned v den podpisu kupní smlouvy. To samé platí o povinném ručení – nejlepší výběr vyžaduje čas. Proto s oběma záležitostmi neotálejte a řešte je co nejdříve.

Jak přepsat auto beze stresu? Sami vidíte, že na tom nic není. Za poslední dobu ušly úřady dlouhou cestu a z dlouhého papírování se stala záležitost na pár minut. Stačí vědět, jaké úkony před tím provést a co si s sebou vzít za doklady.