Plánujete stavbu rodinného domu nebo už jste v procesu stavby a chcete dům chránit před živelnými škodami nebo třeba před krádeží stavebního materiálu ve fázi výstavby domu?

V tom případě jste si pravděpodobně položili otázku, jestli lze pojistit rozestavěný dům před jeho dokončením. V tomto článku na tuto otázku najdete odpověď.

Lze pojistit rozestavěný rodinný dům před jeho dokončením?

Hned v úvodu si pojďme zodpovědět výše zmíněnou otázku, a sice zda lze pojistit rozestavěný dům před jeho dokončením. Odpověď na tuto otázku je kladná. Rozestavěný rodinný dům je možné pojistit díky pojištění rozestavěné stavby, jež nabízí většina velkých pojišťoven.

Na co se pojistka rozestavěné stavby obvykle vztahuje?

Rizika, která pojistka pokrývá, a pojistné podmínky pojistky rozestavěné stavby se mohou mírně lišit na základě toho, u jaké pojišťovny pojistku uzavřete. Obvykle se však pojistka vztahuje jak na živelní pohromy, tak i na poškození stavby a jejich částí vandalismem a na odcizení věcí, které nejsou pevně spojené se zemí nebo se stavbou.

💡
Pojistka rozestavěné stavby může zahrnovat i pojištění stavebního materiálu a zařízení staveniště.
stavba rodinného domu

Kdy rozestavěný rodinný dům pojistit?

Pojištění rozestavěné stavby si ideálně sjednejte ještě před tím, než se zahájí stavební práce na pozemku. Abyste měli jistotu, že vám v případě škody pojišťovna vyplatí peníze, dobře si pročtěte smluvní podmínky, které zahrnují to, jak staveniště správným způsobem zajistit.

Na jakou částku stavbu pojistit?

Odborníci doporučují rozestavěný dům pojistit na budoucí hodnotu domu. Při výstavbě domu totiž neustále dochází k zvyšování hodnoty nemovitosti a ve chvíli, kdy si nastavíte konečnou hodnotu domu, nebudete muset pojistnou částku neustále upravovat.

pojištění nemovitosti
Tip! Pojištění nemovitosti vás ochrání před škodami způsobenými živly, zloději, vandalismem nebo jinými riziky. Sjednejte si pojištění nemovitosti online a získejte tu nejlepší cenovou nabídku. Pojištění nemovitosti je rozumná investice do vašeho majetku.

Kolik stojí pojistka rozestavěné stavby?

Pojištění rozestavěné stavby bývá o desítky procent levnější než pojištění nemovitosti, mnohé pojišťovny navíc nabízejí velmi výhodné akce při sjednání pojištění online nebo při sjednání pojistky, která po stavbě domu přejde do běžného pojištění nemovitosti.

Obvykle se cena za pojištění pohybuje v řádu několika tisíc a výše částky se odvíjí od těchto faktorů:

  • rizika, na která se pojištění sjednává,
  • výše pojistného plnění,
  • velikosti zastavěné plochy domu a počet podlaží,
  • částce, na kterou se pojištění sjednává,
  • výše spoluúčasti.

Po dokončení domu nezapomeňte sjednat pojištění nemovitosti

Pokud chcete svůj majetek chránit i po dokončení stavby, poté, co bude stavba hotová, sjednejte si pojištění nemovitosti neboli pojištění stavby. Mezi obvyklá rizika, která tato pojištění zahrnuje, patří živelní pohromy, požár, problém s rozvody vody a problémy s rozvody elektřiny a z nich vyplývající rizika, poškození části stavby zvířetem a vandalismus.

novostavba před kolaudací

Uvažujte i nad sjednáním pojištění domácnosti

Další pojistkou, která ochrání váš majetek, je pojištění domácnosti. Tento typ pojištění chrání proti ztrátě či poškození vybavení domu nebo bytu a zahrnuje zejména rizika poškození, odcizení nebo poničení nábytku, domácích spotřebičů, dekorativních předmětů a dalších.

pojištění domácnosti
Tip! Na štěstí raději nespoléhejte a sjednejte si pojištění domácnosti. Porovnejte se nabídky pojišťoven jedním klikem.

Jak vybrat nejvýhodnější pojistku na trhu?

Jak pojištění rozestavěné stavby, tak i pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti nabízí celá řada pojišťoven. Jak tedy najít nejvýhodnější nabídku na trhu?

Doporučujeme nabídky jednotlivých pojišťoven jednoduše srovnat pomocí online srovnávače pojištění, který provede průzkum trhu za vás.

Lze pojistit rozestavěný rodinný dům před jeho dokončením? Ano, lze. Stačí si sjednat pojištění rozestavěné stavby. To je vhodné pro všechny, kteří mají obavy z krádeže stavebních materiálů nebo živelních pohrom, jež mohou stavbu poškodit a výrazně prodražit výslednou částku za stavbu domu.

Tip! Přečtěte si více článků o domácnosti: