Pokud bydlíte v nájmu, možná si právě pokládáte otázku, kdo platí pojištění bytu – nájemce, anebo pronajímatel bytu? Společně se podíváme na to, jaký je rozdíl mezi pojištěním nemovitosti a pojištěním domácnosti a samozřejmě vám také zodpovíme otázku, kdo by měl pojištění platit.

Pojištění nemovitosti vs. pojištění domácnosti

V souvislosti s pronájmem bytu, případně s pronájmem domu, se setkáte jednak s pojištěním domácnosti a jednak s pojištěním nemovitosti. Jaké jsou mezi těmito pojistnými produkty rozdíly?

  • Pojištění nemovitosti: Pojištění nemovitosti chrání samotnou stavbu, součástí pojištění je všechno, co je s domem nebo bytem neoddělitelně spojené. Konkrétně se jedná například o stropy, stěny a podlahy, střechu, dveře nebo okna.
  • Pojištění domácnosti: Pojištění domácnosti se týká vybavení domu nebo bytu. Jednoduše je možné říci, že toto pojištění zahrnuje vše, co byste mohli odvézt z bytu nebo domu pryč. Příkladem je nábytek, spotřebiče, elektronika, sportovní vybavení, osobní předměty apod.
pojištění bytu v nájmu

Kdo platí pojištění bytu? Nájemce, nebo pronajímatel?

Odborníci doporučují, aby měli všichni pronajímatelé sjednané pojištění nemovitosti, které pokryje škody například v případě požáru nebo zaplavení vodou. Pojištění nemovitosti by tedy měl mít sjednané pronajímatel.

A kdo platí pojištění domácnosti?

Pojištění domácnosti může sjednat jak pronajímatel, tak i nájemník. Pokud má však pojistku sjednanou pronajímatel, vztahuje se jen na věci, které v bytě či domě zanechal, tedy například na elektrospotřebiče nebo na nábytek.

Pojištění domácnosti sjednané pronajímatelem se tedy nevztahuje na věci, které si pořídil nájemník, například televizi, vlastní nábytek apod.
pojištění domácnosti
Tip! Jste čerstvě přestěhovaní? Nezapomeňte na pojištění domácnosti. To vám pomůže ušetřit peníze na opravách nebo nákupu nového vybavení. Pojištění domácnosti vám také nabídne řadu dalších služeb, jako jsou asistenční služba nebo právní pomoc.

Jaké jsou výhody pojištění domácnosti v nájmu?

Proč se rozhodnout pro pojištění domácnosti, i když nebydlíte ve vlastním? Důvodů je více. Pojištění domácnosti oceníte v případě, že vám někdo ukradne věci, vaše věci poničí voda nebo oheň, zabouchnete si dveře a budete muset přivolat zámečníka anebo zkratuje elektřina a zničí vám elektrické přístroje, které mohou mít hodnotu tisíců korun.

nájemní byt a pojištění

Mohou pronajímatelé po nájemníkovi požadovat pojištění domácnosti?

Není výjimkou, že někteří pronajímatelé po nájemnících požadují, aby měli sjednané pojištění domácnosti, a tuto podmínku často dávají do nájemních smluv. Mají na to pronajímatelé právo?

💡
Podle odborníků ano, nejedná se totiž o nepřiměřenou povinnost, i vzhledem k tomu, že sjednání tohoto typu pojištění je i v zájmu samotného nájemce.

Pojištění odpovědnosti nájemce bytu

V případě pojištění nájemního bytu se můžete kromě pojištění domácnosti a pojištění nemovitosti setkat i s pojištěním odpovědnosti, kterému se lidově říká „pojistka na blbost".

Pojištění odpovědnosti se vztahuje na škody, které způsobíte někomu jinému při běžných činnostech. V případě pronájmu bytu se můžete jednat například o to, že vytopíte sousedy nebo rozbijete majiteli bytu vybavení apod.
Venkovní kamery na dům – neporušujete zákon? | Klik.cz
Jak svůj dům, chatu či chalupu co nejlépe zabezpečit před zloději? Jednou z možností jsou venkovní kamery na dům.

Jak si sjednat pojištění nemovitosti v nájmu?

V současné době můžete pojištění sjednat jednoduše z pohodlí domova, stačí jen znát základní parametry bytu nebo domu, který chcete pojistit. Zpravidla po vás budou pojišťovny požadovat následující údaje:

  • přesná adresa,
  • typ a umístění domácnosti,
  • výměra bytu nebo domu,
  • typy rizik,
  • zabezpečení,
  • pojistná částka odpovídající vybavení nemovitosti.

Platí pojištění bytu nájemce, nebo pronajímatel? To záleží na tom, o jaký typ pojištění se jedná. Pojištění nemovitosti by měl mít sjednané pronajímatel. Pojištění domácnosti by měl mít ideálně sjednané jak pronajímatel, tak i nájemník. Nájemníkům se také vyplatí mít uzavřené pojištění odpovědnosti.