Z průzkumů vychází, že každoročně zimní dovolenou na horách plánuje zhruba 50 % Čechů. Patříte k nim i vy a chystáte se pokořit rakouské hory nebo třeba plánujete návštěvu vídeňských vánočních trhů? Pokud se chystáte do Rakouska autem, vybavte ho vším potřebným. Jaká je povinná výbava auta do Rakouska?

Povinná výbava auta v ČR pro rok 2024

Nejdříve se pojďme podívat na povinnou výbavu auta v České republice pro rok 2024. V roce 2024 oproti roku 2023 nedochází k žádným změnám a povinná výbava se skládá z reflexní vesty, která by měla odpovídat normě ČSN EN 471 nebo EN ISO 20471:2013, výstražného trojúhelníku a autolékárničky.

💡
Novinkou spojenou s autolékárničkami je to, že je nemusíte vyhazovat po datu expirace. Součástí povinné výbavy je i náhradní kolo, ale jen za předpokladu, že auto neumožňuje nouzové dojetí na takzvaných nouzových pneumatikách.

Povinná výbava auta: Rakousko

Povinná výbava auta se může v jednotlivých zemích mírně lišit, v Rakousku je však pro rok 2024 výbava prakticky stejná jako u nás (nezahrnuje náhradní kolo). Skládá se tedy z následujícího:

  • Reflexní vesta: pro řidiče je povinná a pro spolucestující doporučená
  • Výstražný trojúhelník
  • Autolékárnička: nesmí být nijak porušená a musí být v originálním obalu, její obsah není zákonem definovaný

V Rakousku jsou podobně jako u nás povinné zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 15. dubna, pokud panují zimní podmínky. Mnoho lidí se domnívá, že je součástí rakouské povinné výbavy hasicí přístroj, ale není tomu tak.

Cesta do Rakouska na hory: Praktické informace | Klik.cz
Rozhodli jste se, že si letos nenecháte ujít skvělé lyžování a čeká vás cesta do Rakouska na hory?

Rakouská dálniční známka pro rok 2024

V Rakousku jsou zpoplatněné rychlostní silnice a dálnice, dálniční známku si můžete koupit na rok, dva měsíce, deset dní a nově i na jeden den. Kde? Buď v klasické podobně na benzínových pumpách, nebo elektronicky na webu asfinag.at. A cena rakouských dálničních známek?

  • Roční rakouská dálniční známka: 96,40 eur
  • Dvouměsíční rakouská dálniční známka: 28,90 eur
  • Desetidenní rakouská dálniční známka: 11,50 eur
  • Denní dálniční známka: 8,60 eur
havarijní pojištění
Tip! Na silnici vás může překvapit ledacos. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě značné. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění.
Rakousko a povinná výbava auta

Dopravní předpisy v Rakousku

Maximální povolená rychlost osobních aut je v Rakousku v obci 50 km/h, mimo obec 100 km/h a na dálnicích 130 km/h.

Při jízdě po rakouských silnicích a dálnicích můžete narazit na takzvané IG-L úseky, na kterých je kvůli ochraně životního prostředí snížená rychlost na 100 nebo 80 km/h. V těchto zónách jsou pokuty za překročení rychlosti ještě vyšší než jinde. Policie vám navíc může odebrat klíčky od auta nebo i auto zadržet.

Jaké pokuty vám hrozí na rakouských silnicích?

Pokuty v Rakousku jsou velmi vysoké. Na místě vám policie může udělit pokutu až ve výši 90 eur. Například za alkohol za volantem hrozí pokuta ve výši od 300 do 5.900 eur (tolerance alkoholu za volantem je v případě řidičů s praxí kratší než 2 roky a profesionálních řidičů 0,099 ‰ a u řidičů motorových vozidel 0,49 ‰).

Při překročení rychlosti v obci do 40 km/h počítejte s pokutou od 30 do 70 eur.

Ceny pohonných hmot v Rakousku

Vyplatí se vám tankovat v České republice? Anebo natankovat až v Rakousku? Cena za litr nafty byla v Rakousku ke konci roku 2023 1,53 eur a benzínu (Natural 95) 1,56 eur. Pro srovnání ve stejném období byla cena benzínu v ČR v přepočtu na eura 1,56 eur a nafty 1,36 eur. Ceny pohonných hmot jsou tedy u nás o něco nižší.

Rakouské Alpy: 10 tipů na lyžařská střediska | Klik.cz
Rakouské Alpy patří k nejnavštěvovanějším destinacím lyžařů.

Jedete do Rakouska? Nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění

Před každou cestou do zahraničí byste si měli sjednat cestovní pojištění, které můžete jednoduše vyřídit i online. Jak zjistit, která pojišťovna nabízí nejvýhodnější pojištění? Srovnejte jednotlivé nabídky pomocí internetového srovnávače.

Povinná výbava auta v Rakousku je velmi podobná jako u nás, v České republice však navíc v případě řady vozidel zahrnuje náhradní kolo. Na rakouských silnicích je třeba myslet na to, že za dopravní přestupky hrozí vysoké pokuty.