Jak si zpříjemnit jízdu, pokud často řídíte na dálnicích nebo trávíte za volantem několik hodin denně? Odpovědí je tempomat. V následujících řádcích se společně podíváme na to, co to vlastně je, jak funguje a v jakých případech se vám ho vyplatí používat.

Co je to tempomat?

Hned v úvodu si pojďme objasnit, co je to tempomat. Je to systém pro regulaci rychlosti a praktické zařízení, jež automaticky udržuje nastavenou rychlost automobilu. Tempomat má vlastní ovladač a je tvořený řídící jednotkou, mechanickým nebo elektronickým regulátorem a třemi snímači polohy.

Jak tempomat funguje?

V dnešní době narazíte zejména na automobily s elektronickými tempomaty s vlastní řídící jednotkou. V tomto případě udržuje nastavenou rychlost servomotor. Čím dál tím častěji se můžete setkat s takzvaným adaptivním tempomatem.

Jak už z jeho názvu vyplývá, adaptivní tempomat je schopen se adaptovat na okolní podmínky, tedy automobily, které jednou před vozidlem. Dává elektronice auta informace o vozech před ním, čímž umí zpomalit a udržovat stejnou rychlost s vozem.
V kombinaci s automatickou převodovkou dokáže adaptivní tempomat dokonce v koloně auto rozjet nebo zastavit.
tempomat v praxi

Jak tempomat používat?

Ve chvíli, kdy dosáhnete požadované rychlosti, zapněte tempomat a sundejte nohu z plynového pedálu. Následně bude udržovat rychlost, při které jste sundali nohu z plynu. Nespoléhejte se však jen na tempomat a neustále sledujte vozovku.

Ani moderní adaptivní tempomat negarantuje 100% bezpečnost.
Statistiky: Jaké důsledky má srážka se zvěří? | Klik.cz
Věděli jste, že je dle statistik srážka se zvěří druhou nejčastější dopravní nehodou na českých silnicích? Jak postupovat, pokud dojde ke střetu?

Hlavní rozdíly mezi klasickým a adaptivním tempomatem

Jak už jsme nastínili výše, v automobilech se můžete setkat s klasickými tempomaty nebo těmi modernějšími adaptivními. Adaptivní tempomat je inteligentnější a dokáže dobře reagovat na provozní podmínky v reálném čase, je také bezpečnější a snižuje riziko nehod. Kromě toho je pro řidiče pohodlnější.

💡
Jeho nevýhodou oproti klasickému tempomatu je vyšší cena. Klasické adaptéry se běžně nacházejí v základních modelech aut, adaptivní tempomaty jsou ale obvykle součástí pouze vyšších výbavových verzí nebo volitelného příslušenství.
havarijní pojištění
Tip! Na silnici vás může překvapit ledacos. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě značné. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění auta.

Zajímavá historie tempomatu

Víte, kdy poprvé tempomat spatřil světlo světa? Jeho příběh se datuje až do roku 1948, kdy ho vynalezl Ralph Rowe Teetor, který byl od pěti let slepý. Co ho k vynálezu vedlo? Vždy, když jel v autě se svým právníkem, vadilo mu, že kdykoliv jeho právník mluvil, zpomalil a jakmile ztichl, zrychlil automobil.

Poprvé našel tempomat využití v autě v roce 1958, konkrétně ve voze Chrysler Imperial. U parních motorů se však tato technologie objevila mnohem dříve, a sice již v roce 1788.
tempomat historie

Kdy je efektivní používat tempomat?

Tempomaty si nemůže velké procento řidičů vynachválit, zvyšují totiž, zejména během delších cest, komfort. Kromě pohodlnějšího cestování po dálnicích přináší i další výhody. Jaké?

  • Tempomat je možné využít v úsecích s omezenou maximální rychlostí, abyste předešli případným pokutám.
  • Pomáhá snižovat únavu řidičů na delších cestách.
  • Vzhledem k tomu, že při použití tempomatu pracuje motor při konstantních otáčkách, snižuje spotřebu vozidla.

Kdy tempomat nepoužívat?

Tempomaty přinášejí řadu výhod, bohužel jsou však spojené i s nevýhodami. U některých řidičů totiž jejich používání vede ke snížení pozornosti, což může vést k dopravní nehodě.

💡
Tempomaty byste podle odborníků neměli používat během hustého provozu, na úsecích s velkým počtem zatáček a také na zasněžené nebo zledovatělé vozovce.

Motorky s tempomaty

Možnost automatického udržování rychlosti je spojená nejen s automobily, ale také s motorkami. U většiny moderních motorek je tempomat samozřejmostí. Ani majitelé starších modelů motocyklů však nemusejí zoufat, mohou si totiž dokoupit ruční tempomat na motorku, který je chytrou alternativou ke klasickému tempomatu.

Tempomat je pro řadu řidičů velmi cenným pomocníkem, obzvláště během cest na delší vzdálenosti. Nejenže vám zpříjemní cestu na dálnicích nebo během delších úseků, ale také snižuje spotřebu paliva a může vám pomoci předejít pokutám na silnicích s omezenou maximální rychlostí.