Výměna oleje patří k pravidelným součástem údržby vozidla. Motorový a převodový olej má v autě nezastupitelnou funkci a prodlužuje jeho životnost. Kolik stojí výměna oleje a kdy přichází její čas?

Motorový olej se používá k mazání a chlazení pohyblivých částí motoru. Hlavní funkcí je snižování tření opotřebení. Zabraňuje také přehřívání odvodem tepla, čímž přispívá k delší životnosti a lepšímu fungování motoru.

Výměna oleje a filtru – kdy nastává jejich čas?

Případů, kdy vás čeká výměna je několik. Důležité je jedno – určitě s ní neotálejte. Moderní vozy s pokročilými řídícími jednotkami vám ji připomenou. Datum poslední výměny a aktuální počet najetých kilometrů si ale pro jistotu poznamenejte stranou.

výměna oleje cena
  • Počet najetých kilometrů – nájezd vozidla patří k ukazatelům, kterými se řidiči řídí nejčastěji. Mazadlo během provozu degraduje a snižuje viskozitu. Výrobci doporučují výměnu každých 30.000 kilometrů. To ale platí u nových vozů. Řídíte-li starší ojetinu, měňte ho po 15.000 až 20.000 kilometrech.
  • Doba od poslední výměny – olej nedegraduje pouze při provozu. Působí na něj i další vlivy. I kdybyste za celý rok nenajeli ani kilometr, mazací kapalina ztrácí svoje vlastnosti. Při provozu se navíc zanáší sazemi a nespáleným palivem, které rozvádí po motoru. Pokud váš roční nájezd nečiní zmiňovaných 20.000 kilometrů, měňte každých 12 až 18 měsíců.
Jaká brzdová kapalina je nejlepší pro vaše auto? | Klik.cz
Brzdová kapalina: Jedná se o klíčový prvek pro bezpečnost vašeho vozidla. Na trhu se můžete setkat s různými značkami a typy brzdových kapalin.
  • Znečištění – výrobci doporučují pravidelnou vizuální kontrolu oleje. Tu provedete měrkou. Vytáhněte ji a zkontrolujte kvalitu. Čistý a kvalitní kapalina má jantarovou barvu a je lehce průhledná. Pokud se v mazadle nacházejí částice z motoru a má tmavou až černou barvu, nastal čas jeho výměnu.
  • Zápach uvnitř vozidla – jestliže při jízdě cítíte v kabině vozidla zápach oleje, někde dochází k jeho úniku. Hrozí přitom přehřátí, zadření nebo dokonce vznícení vozidla. Stav neprodleně řešte v autoservisu, kde odhalí závadu. Po její opravě vás pravděpodobně čeká výměna oleje.
  • Svítí oranžová kontrolka mazání – svítící dioda na palubní desce signalizuje nízkou hladinu. To nemusí nutně znamenat čas na výměnu. Únik jakékoliv kapaliny nicméně upozorňuje na jiné závady. Při rozsvícení kontrolky dolijte mazací kapalinu do patřičné hladiny a olej zkontrolujte.
Jestliže se na víčku nádrže objevila emulze, nebo je mazadlo znečištěné, olej vyměňte.
povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si povinné ručení během chvilky. Zjistěte, kde ho mají nejlevnější a jaké asistenční služby zahrnuje. Zdarma, nezávazně, online.

Výměna motorového oleje – jak na to?

S výměnou si zkušení šoféři poradí sami. Stačí dodržovat zásady bezpečné manipulace s vozidlem a pracovat postupně, v klidu a s rozvahou. Pokud si ale nejste jistí, navštivte autoservis. Výměna v některých případech probíhá na počkání.

Jak na výměnu oleje?

  • Nejprve auto na pár minut nastartujte. Olej se zahřeje a sníží svoji viskozitu.
  • Najeďte s vozidlem na nájezdy, nebo ho zvedněte heverem do potřebné výšky.
  • Najděte výpustní šroub a umístěte pod něj sběrnou nádobu.
  • Povolte šroub a nechte olej vytéct. Nikam nespěchejte, kapalina se musí dostat ze všech částí motoru.
  • Vyměňte olejový filtr.
  • Zašroubujte výpustní šroub.
  • Sjeďte z nájezdů, nebo sundejte auto z heveru.
  • Nalijte nový olej. Průběžně kontrolujte hladinu, aby nedošlo k přeplnění.
  • Nastartujte auto a nechte běžet motor na volnoběh.
Jak v Čechách (ne)budujeme silnice pro motorová vozidla? | Klik.cz
Silnice pro motorová vozidla jsou základním prvkem rychlé komunikace. Co stojí za jejich opravou?

Vidíte? Není na tom nic složitého. Nezapomeňte na to, že výměna oleje a filtru jdou ruku v ruce. 

Olejový filtr zachycuje nečistoty v mazací kapalině a prodlužuje její životnost. Obvykle ho najdete na boku bloku motoru, přesnou pozici prozradí servisní knížka.

Jak vybrat správný motorový olej?

I v tomto případě pomůže servisní knížka. Mezi nejpoužívanější typy patří 5W-30, 5W-40, 10W-40 a 15W-40. Značku necháme na vás, vyhněte se ovšem těm nejlevnějším.

Kolik stojí výměna oleje?

Cena výměny oleje se pohybuje od 1.000 Kč do 4.000 Kč v závislosti na kvalitě autoservisu. Ceny v autorizovaném servisu se pohybují od 2.000 do 4.000 Kč. Očekávejte ale profesionální přístup, výměnu na počkání a vysokou odbornost mechaniků.

💡
Olej vám vymění také v neautorizovaném servisu. Ceny vycházejí přibližně o polovinu levněji. Je ale možné, že vás nevezmou hned, nebo nebudou mít na skladě potřebný olej a filtr.

Pokud se rozhodnete k domácí výměně, vyhnete se nákladům za práci a čas strávený výměnou. 5 litrů oleje 5W-40 s filtrem stojí přibližně 1.000 Kč. Samotná výměna laikovi zabere přibližně hodinu práce.

Výměna oleje v automatické převodovce

Motor není jediné místo, které vyžaduje výměnu mazací kapaliny. Ačkoliv si spousta řidičů myslí, že olej v automatické převodovce vydrží napořád, opak je pravdou.

Stejně jako v motorovém prostoru, i zde mazadlo časem degraduje a ztrácí svoje vlastnosti.

Výměna oleje v automatu probíhá v autoservisu. Spolu s ní provede servis odborný proplach převodovky, který zbaví její prostor nečistot.

výměna oleje automat

Jak poznáte čas na výměnu oleje v automatické převodovce?

  • Vozidlo opožděně řadí.
  • Tvrdé a nečekané řazení.
  • Vibrace vozidla při zatížení.
  • Trhaná a neplynulá jízda.

Interval výměny oleje v automatu je různý. První výměna probíhá vždy při vyšším nájezdu než následující. Jako u běžné výměny platí, že počet kilometrů se snižuje se stářím vozidla a záleží také na stylu jízdy.

Po kolika kilometrech měnit olej v automatické převodovce?

Výměna oleje patří k základním procesům údržby vozidla. Pravidelná výměna prodlouží životnost motoru a zlepšuje jízdní vlastnosti, a proto ji nepodceňujte. V dlouhodobém hledisku vám ušetří peníze za nákladné opravy porouchaného motoru.