Stále více žen preferuje auto s automatickou převodovkou kvůli pohodlnějšímu a intuitivnějšímu řízení. Chcete vědět, jaké jsou výhody a nevýhody automatických převodovek a jak s nimi řídit? Přečtěte si náš článek a získejte užitečné tipy pro bezpečnou jízdu.

Automatická převodovka byla poprvé použita v automobilech již v roce 1939. Přišel s ní koncern GM a nesla označení Hydra-Matic. Dnes je auto s automatickou převodovkou standardem po celém světě.

Specialita evropských řidičů

Auta s automatickou převodovkou dnes nabízejí všechny světové automobilky. V Evropě si na ni řidiči ale dlouho zvykali. Může za to vztah Evropanů k řízení.

💡
Evropané vykazují specifické chování. Ve společnosti se dodnes nosí, že být dobrým řidičem je společensky výhodné a lidé bez řidičského oprávnění v některých komunitách opomíjeni. Evropané kladou vysoké nároky na svoje vozy, ale také na vlastní řidičské schopnosti.

Automatickou převodovku proto dlouho považovali za jistý druh podvádění. Zatímco v USA, Japonsku nebo Číně dnes potkáte téměř výhradně auta s automatickou převodovkou, Evropa je stále jediný trh, kde se masově využívají manuály.

srovnání povinného ručení
Tip! Bez platného povinného ručení nesmíte usednout za volant, ať už máte manuál nebo automat. Nechte si poradit a vyberte si nejlevnější pojištění automobilu pro váš vůz. Porovnejte si nabídky jedním klikem.
automatická převodovka
Automatická převodovka se snadněji ovládá, i když si na ni budete muset zvyknout.

Výhody automatických převodovek

Auto s automatickou převodovkou se snáze ovládá. Tím ale výhody automatických převodovek nekončí. Pojďme si je představit.

  • Snadnější ovládání – a připomeneme to ještě jednou. V porovnání s manuální převodovkou se automaty snáze ovládají. Ruku nechte pohodlně na volantu, protože o řazení se stará automatický systém.
  • Nižší riziko únavy řidiče – častější řazení znamená více pohybu. Při delších cestách řidiče ruční řazení probere, při jízdě v koloně ale trpí levá noha.
  • Komfortní zážitek z jízdy – sednout a jet. Řízení samo o sobě představuje slušný multitasking, při kterém si hlídáte okolní provoz, značky a ještě ovládáte vůz. Automatická převodovka vám jízdu výrazně usnadní.

Mezi další výhody patří delší životnost. Zatímco auto s manuální převodovkou trpí nepřesným řazením, při kterém dochází k nechvalně známému počítání zubů, u automatů je tento neblahý vliv eliminovaný. Převodovka tak vydrží o dost déle.

💡
Auto s automatickou převodovkou se snáze ovládá začátečníkům. Dnes dokonce existuje speciální typ řidičského oprávnění B-Automat zaměřené výlučně na řízení vozidel s automatickou převodovkou. Začátečníkům se automaty zkrátka řídí snáze.

Sporným tématem je nižší spotřeba. To platí zejména u novějších modelů automatických převodovek, jejichž ústrojí se stará o plynulé řazení a plynulou jízdu. Starší automaty neumí plně vyřadit na neutrál, a proto je nižší spotřeba vozidel sporná.

havarijní pojištění
Tip! Kromě povinného ručení si můžete porovnat ceny i u havarijního pojištění. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě se mohou vyšplhat až do statisíců korun, zvláště u aut s automatickou převodovkou.
nejlevnější nové auto s automatickou převodovkou
Nové auto s automatickou převodovkou? Např. Škoda Citigo nebo Toyota Aygo.

Nevýhody automatických převodovek

Mohlo by se zdát, že automatické převodovky představují budoucnost motorismu. Možná ano, možná ne. Je ovšem více než jasné, že automatické převodovky mají svoje minusy.

  • Vyšší cena – vozy s automatickou převodovkou jsou dražší. Pořídíte sice levné vozy s automatem jako Škoda Citigo nebo Toyota Aygo, ceny jsou ale oproti srovnatelnému manuálu vždy vyšší.
  • Kontrola nad vozem – někteří řidiči chtějí mít zkrátka řízení plně pod kontrolou a to platí zejména o řazení jednotlivých převodových stupňů. Tento zážitek automatická převodovka nezprostředkuje.
  • Požitek z jízdy – patříte ke krotitelům benzínových koní, kteří ladí otáčky a hlídají správnou setinu, kdy zařadit vyšší převodový stupeň? U automatu máte smůlu.
  • Nižší účinnost – ačkoliv dnešní automatické převodovky svojí účinností už dohánějí manuály, v minulosti byly automaty pomalejší, línější a akcelerovaly pomaleji.

Jak funguje auto s automatickou převodovkou?

Automatické převodové ústrojí samo vyhledává správný stupeň. Pro řidiče to v praxi vypadá, že se nestarají o řazení a vozidlu chybí spojkový pedál. Samotný princip automatické převodovky záleží na jednotlivém typu ústrojí.

Odlišná je také řadicí páka. Ta má na sobě na rozdíl od klasického háčka několik písmen:

  • D – Drive – jízda vpřed
  • R – Reverse – zpátečka
  • N – Neutrál – vyřazení převodovky z činnosti, umožňuje zatažení ruční brzdy, využívá se například při odtahu vozidla
  • P – Parkování – parkovací brzda

Typy automatických převodovek

V praxi nejčastěji potkáte dva typy automatických převodovek:

  • Planetová převodovka s hydrodynamickým měničem, který nahrazuje klasickou spojku. Čerpadlo a turbína měniče jsou umístěny v olejové skříni na klikové hřídeli. Převodovka pracuje s neomezeným prokluzem a rozjezdy i popojíždění v kolonách jsou plynulé.
  • Jako levná alternativa se používá robotická převodovka. Jedná se o klasický manuál, u něhož se o rozpojování spojky a řazení stará elektromechanický systém, který nezasahuje do kabiny řidiče. Robotické převodovky jsou typické cukavými rozjezdy a dlouhým řazením.
auto automat
Vozy s automatickou převodovkou mají své výhody i nevýhody.

Zážitek z komfortní jízdy

Přechodu na automatické převodovky se bojí nejen ženy – často představuje problém i pro zkušené řidiče z povolání. Už po prvních pár kilometrech si ale rychle zvyknete a na auto s automatickou převodovkou nedáte dopustit.

Vozy s automatickou převodovkou mají svoje pro i proti. Jestli patříte k milovníkům řazení a vychutnáváte si každý šroub, na chuť jim nejspíše nepřijdete. Pro řidiče, kteří ale k vozu přistupují pouze jako k dopravnímu prostředku, se jedná o skvělou variantu a usnadnění řízení.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: