Cesta kolem světa nemusí být luxusem dostupným jen těm, kdo finance vůbec neřeší. Pro ty, kdo se chtějí vydat za dobrodružstvím s omezeným rozpočtem, existuje řada strategií a tipů, jak maximalizovat zážitky a minimalizovat náklady. Přečtěte si naše tipy a rady, které využijete už od samotného plánování cesty.

Backpacking jako levná alternativa pro cestu kolem světa

Backpacking není jen způsob cestování, je to životní styl. S batohem na zádech můžete objevovat svět bez závazků a luxusních hotelů. Vydejte se mimo zaběhnuté turistické stezky a zažijte autentická setkání s různými kulturami. Potkejte zajímavé lidi a získejte přátelství na celý život.

Omezený rozpočet a neomezené možnosti cestování

Než se vydáte na cestu, důkladně si stanovte rozpočet. Zjistěte, kolik máte k dispozici, a vytvořte si plán nákladů. Berte v úvahu vše od letenek a ubytování po jídlo a volnočasové aktivity.

Co nesmí do odbaveného zavazadla? 12 předmětů | Klik.cz
Co nesmí do odbaveného zavazadla? Jaká jsou bezpečnostní pravidla a omezení? Co patří mezi zakázané předměty? Porušení může mít vážné následky.
cesta kolem světa s omezeným rozpočtem

Finanční úspory při plánování cesty kolem světa

Využití nabídek a slev

Sledujte webové stránky nabízející slevy na letenky a ubytování. Flexibilita ve vašich plánech vám může ušetřit nemalé peníze.

Levné hotely a hostely

Hostely nejsou jen pro mladé cestovatele. Mnohé z nich nabízejí pohodlné a cenově dostupné ubytování pro lidi všech věkových kategorií.

nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás
Tip! Než vyrazíte za dobrodružstvím, investujte chvíli do porovnání cestovního pojištění. Vyberte si to pravé, které vám zaručí asistenci při potížích s doklady i nečekaných zdravotních peripetiích, a užijte si cestu bez zbytečných obav.

Alternativní formy ubytování

Airbnb a podobné platformy mohou poskytnout unikátní a levné možnosti ubytování. Nebo se ubytujte u místních „na gauči" a zažijte danou destinaci z jiné perspektivy.

Doprava s nízkými náklady

Plánování levné dopravy je klíčové pro úspěšnou cestu kolem světa. Srovnávejte ceny letenek, zkoumejte autobusové a vlakové možnosti a nezapomeňte na alternativy, jako je autostop, který může být nejen levným, ale i skvělým způsobem, jak poznat místní.

U autostopu je ale dobré poptat se místních, zda je to v dané lokalitě obvyklé a bezpečné.
Nezapomeňte na pojištění půjčení auta v zahraničí | Klik.cz
Půjčení auta v zahraničí má různé výhody. Zkrátí se přejezdy, vyhneme se plánování hromadné dopravy a užíváme si cestování v klimatizovaném voze.
cesta kolem světa backpacking

Cesta kolem světa: Které destinace vybrat?

Asie: Kde najít skvělé zážitky za rozumnou cenu?

Asie láká cenově dostupnými možnostmi a bohatou kulturou. Země jako Vietnam nebo Kambodža mohou nabídnout úžasné zážitky bez velkého dopadu na váš rozpočet.

Jižní Amerika: Bezpečné a cenově dostupné možnosti

Jižní Amerika láká svou exotikou a cenově dostupnými možnostmi. Zvažte destinace jako Peru nebo Bolívie, kde můžete objevovat tajemství And a Amazonského pralesa za rozumné peníze.

Jižní Amerika: 10 nejúžasnějších míst k vidění | Klik.cz
Prozkoumejte kouzlo Jižní Ameriky - od Brazílie po Kolumbii. Objevte nezaměnitelnou atmosféru a krajinu, které láká turisty z celého světa.

Na cestě kolem světa nevynechejte Indii: Poklad backpackerů

Cestování s batohem neboli "backpacking" v Indii nabízí fascinující dobrodružství. Můžete poznávat tento subkontinent plný bohaté historie a kultury, ale i nádherné přírody.

💡
Od rušného tržiště v Novém Dillí, přes architektonický skvost v Agře – Taj Mahal, po spirituální zážitek ve svatém městě Váransí. Můžete se projít majestátnými Himálajemi anebo spočinout na plážích Goa.

Backpacking v Indii poskytuje jedinečnou možnost setkat se s pestrým mixem kultur, náboženství a tradic. Každý krok vás zavede do světa, kde se mísí starověká mystika s moderním životem.

Thajsko a jeho kouzelné pláže

Cestujete-li do Thajska, pravděpodobně se napřed seznámíte s rušnými ulicemi Bangkoku. Pulzujícího města, kde se mísí tradiční chrámy s moderní architekturou. Kde životní tempo je stejně rychlé jako záplavy chutí a vůní. A kde poprvé potkáte usměvavé Thajce.

Bangkok, známý jako "Město andělů", nabízí backpackerům nekonečné možnosti. Návštěvu slavného Grand Palace, tichou meditaci v chrámu Wat Arun, či ochutnávku pouličního jídla na tradičních trzích. Noční život v oblasti Khao San Road přitahuje zase mladé cestovatele, kteří hledají zábavu.

Thajské ostrovy a jejich nekonečné pláže

Pokud jde o thajské ostrovy, najdete zde pestrý výběr destinací, od rušných pláží na Phi Phi až po odlehlé ráje na ostrově Koh Tao. Každý ostrov má svůj jedinečný charakter. Můžete zde rovněž objevovat podvodní krásy během potápění, užít si noční plavbu s ohňostrojem nebo jednoduše odpočívat na bílých písečných plážích s koktejlem v ruce.

Thajsko je opravdovým rájem a řadí se k cenově dostupným destinacím. Doporučujeme jej tedy začlenit do vašeho itineráře na cestě kolem světa.

Co ještě vyřešit při cestě kolem světa?

Před odjezdem na dlouhou cestu kolem světa se pečlivě připravte na všechny eventuality. Jedním z klíčových kroků je uzavření kvalitního zdravotního pojištění. Poskytne vám to klid a ochranu v případě nemoci či úrazu.

Současně také zajistěte své záležitosti doma. Nastavte si pravidelné platby, zabezpečte nebo pronajměte svůj majetek. Nebudete se tak muset obávat o bezpečnost svého domova ani o finanční stabilitu.
Budete si moci užít svobodu a bezstarostnost, které s sebou cestování přináší.

Bezpečnost a komunikace s místními

Při plánování cesty kolem světa je klíčové věnovat zvýšenou pozornost bezpečnosti. Před odjezdem je vhodné důkladně prověřit aktuální situaci v daných oblastech pomocí oficiálních zpravodajských zdrojů.

💡
Ověřené informace získáte také od konzulárních úřadů, nebo na ministerstvu zahraničí. Kombinace dostatečné informovanosti, respektu vůči místním zvyklostem a schopnosti efektivně komunikovat může výrazně přispět k bezpečnému a příjemnému cestování v zahraničí.

Cestování kolem světa s omezeným rozpočtem může být skvělým dobrodružstvím plným nových zážitků a poznání. S pečlivým plánováním a jistou dávkou flexibility můžete zažít to nejlepší, co svět nabízí, aniž by to zatížilo váš bankovní účet.

Tip! Přečtěte si více cestovatelských článků: