Co se vám jako první vybaví, když se řekne Jižní Amerika? Státy Brazílie, Peru, Venezuela, Argentina a Kolumbie, které jsou hojně navštěvované turisty z celého světa?

Tyto i další státy, jež jsou součástí Jižní Ameriky, opravdu stojí za vidění. Uchvacují totiž svou krajinou i nezaměnitelnou atmosférou. Jaká místa v Jižní Americe vidět?

Základní informace o Jižní Americe

Jižní Amerika se nachází na jižní části amerického kontinentu. Celé toto území se rozprostírá na západní polokouli a kontinentem prochází rovník a obratník Kozoroha. Rozloha Jižní Ameriky je neuvěřitelných 17.840.000 km2 a počet obyvatel přesahuje 422 milionů.

jižní amerika mapa
Víte, které státy patří k Jižní Americe?

Znáte všechny státy Jižní Ameriky?

Kde končí a kde začíná Jižní Amerika? Mapa amerického kontinentu vám v tomto směru mnohé napoví, protože je Jižní Amerika poměrně jasně od Severní Ameriky oddělena úzkou Panamskou šíjí, která se nazývá jako Střední Amerika. Součástí Jižní Ameriky je hned dvanáct států a tři závislá území. Jedná se o tyto:

Machu Picchu Peru
Machu Picchu je starobylé incké město vysoko v peruánských Andách.

Jižní Amerika: 10 míst, která byste měli vidět

Je vaší destinací snů Jižní Amerika? Země a oblasti, které se v Jižní Americe nacházejí, vás nenechají na pochybách o tom, že se jedná o lokalitu, kterou by měl každý zapálený cestovatel vidět alespoň jednou za život. Vybrali jsme 10 míst, jež se můžou pochlubit přízviskem nezapomenutelná.

nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás
Tip! Než se vydáte na dobrodružství do kouzelné Jižní Ameriky, ujistěte se, že jste připraveni na všechny možné scénáře. S naším srovnávačem cestovního pojištění najdete nejlepší pokrytí pro vaše potřeby a můžete cestovat s klidem na duši. Protože správná příprava je klíčem k bezstarostnému objevování světa.

1.) Mramorové jeskyně v Chile

V chilské Patagonii se nacházejí Cavernas de Marmol neboli Mramorové jeskyně, které se vyznačují dechberoucím modrým zbarvením.

2.) Machu Picchu v Peru

Pokud chcete vidět jeden ze sedmi nových divů světa, rozhodně nezapomeňte navštívit Machu Picchu – posvátné město, které bylo postaveno v 15. století Inky.

3.) Solné pláně Uyuni v Bolívii

Solná pláň Salar de Uyuni je díky své rozloze přes 10.400 km2 největší solnou plání světa a je jedním z nejnavštěvovanějších míst v americkém státě Bolívie.

4.) Červené jezero v Bolívii

V Bolívii se můžete kromě pohledu na bělostnou solnou pláň těšit i na nezapomenutelný pohled na bolivijské solné jezero Laguna Roja, které se díky červeným řasám a mikroorganismům vyznačuje červenou barvou.

5.) Národní park Tayrona v Kolumbii

Jedním z nejpopulárnějších míst v Kolumbii je národní park Tayrona, který láká na spojení karibských pláží, nádherných výhledů a džungle.

6.) Vodopád Angel Falls ve Venezuele

Proč vidět vodopád Angel Falls ve Venezuele? Protože se jedná o největší nepřerušovaný vodopád na světě, který je 15krát větší než slavné Niagarské vodopády.

7.) Město Buenos Aires v Argentině

Bohatý kulturní život i nezaměnitelná kosmopolitní atmosféra dělá z argentinského města Buenos Aires jedno z nejnavštěvovanějších měst Jižní Ameriky.

8.) Ledovec Perito Moreno v Argentině

V Argentině rozhodně stojí za vidění i jezero Argentino, jehož součástí je stále rostoucí ledovec Perito Moreno.

9.) Město Rio de Janeiro v Brazílii

Dalším slavným městem Jižní Ameriky je brazilské Rio de Janeiro, jehož nejznámějším bodem je socha Krista Spasitele, která se nachází na kopci Corcovado.

10.) Měsíční údolí v Brazílii

Chcete mít pocit, jako byste se dívali na povrch Měsíce? Pak navštivte oblast Vale da Lua v překladu Měsíční údolí, která díky svým skalním útvarům připomíná povrch Měsíce.

karneval v Rio de Janeiro
Karneval v Rio de Janeiro je světově proslulá událost plná barev, hudby a tance.

Proč bývá Jižní Amerika označovaná jako Latinská Amerika?

Když se mluví o Jižní Americe, často se používá označení Latinská Amerika. Tento název odkazuje na románský původ jazyků, které do těchto států přinesli kolonizátoři. Za Latinskou Ameriku jsou tak označované země, ve kterých se mluví některým z románských jazyků, ať už se jedná o francouzštinu, španělštinu nebo portugalštinu.

Ať už se rozhodnete pro návštěvu jakéhokoliv výše uvedeného místa v Jižní Americe, zaručeně nebudete zklamaní. Jižní Amerika totiž patří k neuvěřitelně pestrým destinacím, které potěší jak milovníky rušných velkoměst, tak i ty, kteří nedají dopustit na zázraky přírody.

Tip! Přečtěte si více cestovatelských článků: