K dlouhodobě nejoblíbenějším destinacím českých turistů patří Řecko, Egypt, Bulharsko a Chorvatsko. Nejedná se však o jediné země, které mají turistům co nabídnout. Pokud uvažujete o méně tradiční dovolené v zemi, jež dýchá exotikou, doporučujeme Omán.

Kde se Omán nachází, s jakým počasím je spojený a jaká místa v Ománu navštívit?

Základní turistické informace o Ománu

V první řadě si pojďme zodpovědět otázku, kde je Omán. Omán, oficiálním názvem Sultanát Omán, je jedním z arabských států, který se nachází v jihovýchodní části Arabského poloostrova a je omývaný Arabským mořem a Ománským zálivem. Omán sousedí se Spojenými arabskými emiráty, Jemenem a Saudskou Arábií.

  • Jazyk: úředním jazykem je arabština, hojně se však používá i angličtina
  • Měna: hlavní a zároveň jedinou měnou je Ománský riál (OMR), jeden Ománský riál se rovná zhruba 57 korunám, směnárny jsou v Ománu takřka na každém rohu
  • Ceny: ceny v Ománu jsou zhruba srovnatelné jako u nás, poměrně drahé je ubytování, na druhou stranu je v Ománu velmi levný benzín, jehož cena se pohybuje jen okolo 10 Kč za litr
  • Smlouvání: na trhu je možné smlouvat, neočekávejte však příliš velké slevy
  • Doklady: nutný je cestovní doklad platný minimálně 6 měsíců ode dne vstupu a také platné vízum
cestovní pojištění na míru
Tip! Omán je skvělý, ale jak víme, cestování může přinést i nějaké to překvapení. Ať už se jedná o náhlou nemoc, úraz nebo ztrátu zavazadel, dobré cestovní pojištění může být záchranou. S naším srovnávačem najdete tu nejlepší variantu pro vaše potřeby.
panorama v Ománu

Omán: Dovolená s chutí a vůní exotiky

Omán je zemí, která umožňuje poznat autentickou Arábii tak, jak vypadala před mnoha lety. I když se tato země neustále modernizuje, nepostrádá historického ducha a samozřejmě i značnou dávku exotiky.

Na rozdíl od nedaleké Dubaje totiž není Omán spojený s všudypřítomnými mrakodrapy, spolehnout se ale můžete na prémiové služby i nesčetné možnosti turistického vyžití. Za zmínku rozhodně stojí i skvělá kuchyně, která vychází z arabské kuchyně plné koření a bylinek.

Omán: Tipy na místa, která navštívit

Omán nabízí takřka vše – pouštní krajinu, vysoké hory, palmové háje, písčité pláže a čisté moře, kde žijí delfíni, velryby a želvy, i typicky arabské prvky, které se promítají jak do bohatě zdobené architektury, tak i do každodenního života místních obyvatel.

Díky tomu, že Omán disponuje velkým množstvím ropy, investoval nemalé peníze do hotelů i turistických služeb, takže uspokojí představy i těch nejnáročnějších cestovatelů. Připravili jsme si pro vás tipy na pět míst, která vám v Ománu vyrazí dech.

1) Údolí Wadi Bani Khalid

Údolí Wadi Bani Khalid, jež se proslavilo krásnými koupacími jezírky s čistou vodou, je považované za nejkrásnější údolí v Ománu.

2) Poušť Wahiba Sands

Pokud vás láká návštěva pouště, jednoznačně doporučujeme písčitou poušť Wahiba Sands, která se pyšní dumami s výškou okolo 100 metrů.

3) Hlavní město Maskat

Za návštěvu rozhodně stojí i hlavní město Sultanátu Omán Maskat, které má přes 1,3 milionů obyvatel. V tomto městě byste rozhodně měli navštívit Velkou mešitu, která se vyznačuje překrásnou orientální výzdobou, budovu Opery, palác Al Alam nebo největší krytou tržnici na Arabském poloostrově, kde můžete nakoupit suvenýry.

4) Hrad Nakhal

Jedním z turisticky nejnavštěvovanějších míst v Ománu je hrad Nakhal, ve kterém je hned několik historicky zařízených komnat.

5) Ománská přehrada Wadi Dayqah Dam

Dalším z divů Ománu je přehrada Wadi Dayqah Dam, která se nachází v údolí Wadi Dayqah a nabízí opravdu nezapomenutelný pohled.

velbloudi v Ománu na pobřeží

Omán: Počasí během celého roku

Omán charakterizují vysoké teploty, velká intenzita slunečního záření a také celoročně vysoká vlhkost vzduchu. Severní část země se nachází ve středomořském klimatickém pásmu a jih Ománu v tropickém a suchém pásmu, proto se také klimatické podmínky v jednotlivých částech země mírně liší.

💡
Nejvyhledávanějšími měsíci pro návštěvu Ománu jsou měsíce od října do dubna, které jsou spojené se slunečnými dny a teplotami okolo 35 °C přes den a zhruba 18 °C přes noc. Turistům se naopak příliš nedoporučuje návštěva Ománu v průběhu července a srpna, kdy jsou teploty extrémně vysoké.

Rozmanitá krajina, nespočet možností vyžití, příjemné teploty, pohostinnost místních lidí i příznivé ceny. To jsou některé z důvodů, proč navštívit Omán, který se řadí k nejbezpečnějším arabským zemím. Ideálními měsíci pro návštěvu této jedinečné země je období od října do dubna. Věříme, že si i vy Omán zamilujete s první návštěvou.

Tip! Přečtěte si více cestovatelských článků: