Dobře nabitá autobaterie je zárukou klidné jízdy. Všichni ale známe ten moment, kdy sedneme za volant, otočíme klíčkem a… nic se nestane.

S vybitým akumulátorem se dříve nebo později setká každý řidič. Co dělat, když se baterka vybije a jaké faktory ovlivňují její životnost?

Jak funguje autobaterie?

Baterie ve vozidle obsahuje dvě složky – elektrolyt a olověné elektrody vyrobené z různých materiálů. Elektrody mají odlišné polarizace, čímž je zajištěno uzavření elektrického obvodu.

K tomu dojde v momentě připojení spotřebiče. Při nastartování jsou to světla, kontrolky, rádio a především startér, který uvede motor do pohybu. Baterie začne s dodáváním energie do motoru a auto nastartuje.

💡
Akumulátor ve voze funguje na principu opakovaného vybíjení a nabíjení. Při startování nebo provozu bez nastartovaného motoru dochází k vybíjení a ke snížení rozdílu mezi elektrodami. Tento proces se nazývá oxidace a způsobuje snížení dodávek elektrického napětí do motoru.
V autoškole nás ale učili, že baterie se při provozu také dobíjí. Jak je to možné? Může za to alternátor, ve kterém se nachází rotor vytvářející magnetické pole prolínající cívky statoru. Tím vzniká střídavé napětí, které měnič převádí na stejnosměrný proud.

A je to právě stejnosměrný proud z alternátoru, který dobíjí autobaterii. Mimo to ale alternátor při jízdě pohání další elektroniku ve vozidle:

  • světla,
  • rádio a hudební aparatura,
  • vytápění,
  • klimatizace,
  • infotainment systémy.
povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si ceny povinného ručení během chvilky a zbytečně nepřeplácejte na pojistném. Zdarma, nezávazně, online.
startovací kabely

Jak prodloužit životnost autobaterie?

Teorii máme za sebou, vrhněme se na praxi. Průměrná životnost autobaterie je kolem pěti let. Vše ale závisí na řadě aspektů:

  • Konstrukce a kvalita výroby ovlivňuje životnost nejvíce. Řidiči je ale příliš neovlivní. Obecně nedoporučujeme nákup výrazně levných autobaterií od neznámých výrobců.
  • Kvalita dobíjecí soustavy vozidla a nám dobře známého alternátoru.
  • Životnost ovlivňuje také umístění baterie ve vozidle. Vysoká teplota u motoru bateriím nesvědčí.
  • Dostatečně vysoká kapacita baterie pro daný vůz.
  • Provozní aspekty jako četnost startů, charakter jízdy a množství studených startů. Řadí se sem také údržba autobaterie.
💡
Životnost závisí také na nezávislých elektrických spotřebičích. Nezávislé topení, naviják a hudební aparatura se zapojují přímo na autobaterii a nepohání je alternátor. Jejich provoz je proto pro akumulátor vozu náročnější.

Dosluhující baterii poznáte podle nízké kapacity. Autobaterie vydrží jen pár týdnů, v zimě dokonce jenom dní. První známkou toho, že se něco děje, je již zmiňované škytání vozu na parkovišti. Připojení na multimetr prozradí napětí baterie. U osobních vozů je poměr napětí a kapacity baterie.

Úroveň nabití 100 % 70 %50 %25 %
Napětí baterie Více jak 12,6 V 12,4–12,54 V12,24–12,4 V11,88–12,18 V

Pozor na rok výroby!

Autobaterie je spotřební zboží a někteří řidiči její nákup podceňují. Vedle již uvedených aspektů je tu ale ještě jeden, který ovlivňuje životnost a to stáří a způsob skladování.

Při nákupu nové baterky se ptejte na rok výroby. Při delším skladování v obchodě se baterie musí pravidelně dobíjet. V opačném případě dochází k sulfataci – procesu, při které reaguje kyselina sírová a olověné desky a články baterie pokryje vrstva olověného sulfátu.

Při nákupu baterky do auta si proto ověřte datum výroby a ideálně se ptejte na způsob uskladnění. V případě akumulátoru staršího data si u prodejce nechte ukázat jeho kapacitu.

Správná údržba autobaterie

Jak se starat o autobaterii, aby vydržela co nejdéle? Údržbu provádějte dvakrát ročně. Běžně stačí při na jaře a v létě na přelomu letního a zimního přelomu.

U baterie, která to umožňuje, zkontrolujte elektrolyt přes zátky na horním krytu. Hladina musí být alespoň 10 mm nad jednotlivými články. Pokud je to třeba, dolijte elektrolyt destilovanou vodou.

Při práci postupujte opatrně – hrozí poleptání kyselinou.

Při kontrole baterie očistěte kontakty i svorky drátěným kartáčem. Jakékoliv znečištění snižuje tok elektrického proudu a výkonnost akumulátoru. Nakonec kontakty ošetřete elektrovodivou vazelínou.

💡
Poctivá údržba autobaterie prodlouží její životnost. Důležitý je nejen elektrolyt, ale také celkový stav baterky. Baterii proto vždy očistěte ji kartáčem nebo hadrem. Zkontrolujte také kvalitu kabelů a svorek.
vybitá autobaterie

Co nedělat při vybití autobaterie?

I přes nejlepší péči se baterka do auta občas vybije. V takovém případě zachovejte chladnou hlavu. Nejde o neřešitelný problém. Zavolejte do práce, že se o chvíli zpozdíte a postupujte podle našich rad.

Nejjednodušší je startování pomocí kabelů. Zazvoňte na souseda a připojte vybitou baterku k jeho pomocí návodu. Nastartujte pomocné vozidlo a zvyšte otáčky. Po chvíli vyzkoušejte startováním stav vaší baterie. Pokud auto chytne, odpojte baterii a auto nechte nastartované.

Jsou ale věci, které při vybití baterie nedělejte:

  • roztlačování nebo tahání na laně – auto sice nastartujte, riskujete ale poškození motoru a katalyzátoru,
  • nenabíjejte zamrzlý akumulátor,
  • v noci si nesviťte na autobaterii zapalovačem, hrozí výbuch,
  • neotáčejte autobaterii vzhůru nohama.

Vybitá autobaterie pro zkušeného řidiče nepředstavuje problém. Pokud ale patříte mezi útlocitnější šoféry, zachovejte rozvahu. Stejně jako jinde platí i to, že prevence má obrovský význam. Pravidelná údržba a kontrola autobaterie zamezí nechtěným výpadkům.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: