Věděli jste, že je Česko považované za motorkářskou velmoc? Dokazují to nejen silnice, které jsou v létě plné motorek, ale také vysoká čísla. V roce 2022 bylo v České republice registrovaných neuvěřitelných jeden a čtvrt milionu motorek. Ať už si také plánujete koupit motorku, nebo ji prodáváte, základem úspěšného prodeje je správně sepsaná kupní smlouva.

Kupní smlouva na motorku: Základní informace

Kupní smlouvu mezi sebou uzavírá prodávající a budoucí majitel motocyklu. Na jejím znění se musí shodnout obě strany. Podle českého práva může mít kupní smlouva na motorku i ústní podobu, abyste však předešli možným komplikacím, vždy doporučujeme smlouvu uzavřít písemně a dobře se s ní seznámit.

Jednoduchá kupní smlouva na motorku: Kde ji najdete?

Dobrou zprávou pro všechny kupující i prodávající je, že na internetu najdete nespočet vzorů kupní smlouvy na motocykl pro rok 2024, které obsahují veškeré právní náležitosti. Do vzorové smlouvy tedy stačí doplnit potřebné údaje a podepsat ji. Pokud chcete mít stoprocentní jistotu, že bude znění smlouvy správné, oslovte právníka.

kupní smlouva motocykl

Co musí kupní smlouva na motorku obsahovat?

Kupní smlouva na motocykl se v mnoha ohledech shoduje s kupní smlouvou na automobil. Její součástí musí být následující:

  • identifikace obou smluvních stran (jména a příjmení, adresy, rodná čísla, IČ/DIČ),
  • technická specifikace prodávané motorky (značka a model motocyklu, VIN kód a další údaje z technického průkazu),
  • stav motocyklu,
  • cena motocyklu a způsob platby,
  • prohlášení prodávajícího, že je motocykl jeho majetkem,
  • podpisy obou stran a datum uzavření kupní smlouvy.
povinné ručení cena
Tip! I přes aktuální stav českých vozovek musíte mít platné povinné ručení. Nezáleží na tom, jestli máte auto nebo motorku. Srovnejte si ceny povinného ručení a neplaťte ani korunu navíc.

Na co si dát u kupní smlouvy pozor?

V první řadě si zkontrolujte, že kupní smlouva obsahuje všechno potřebné a nezapomeňte ji podepsat. Ve smlouvě by měla být popsaná všechna známá poškození a vady na motorce.

Pokud by závady ve smlouvě uvedeny nebyly, mohl by kupující od smlouvy odstoupit.

Po podpisu kupní smlouvy následuje přepis motocyklu

Jakmile podepíšete kupní smlouvu, měl by následovat přepis motorky. Převod musíte uskutečnit do 10 dnů od podpisu kupní smlouvy. Myslete na to, že za přepis motorky vždy odpovídá prodávající.

Kde přepis provést? Na dopravním inspektorátu jakéhokoliv obecního úřadu obce s rozšířenou působností. Na úřad se mohou dostavit obě strany nebo se může jedna ze stran, případně obě strany, nechat zastoupit prostřednictvím úředně ověřené plné moci.
Bezstarostná jízda: Motorka nemusí mít dálniční známku!
Evropa se chlubí udržovaným systémem dálnic a rychlostních silnic. Mají v tomto ohledu motorkáři výhodu? Kolik stojí dálniční známka na motorku?

Evidenční kontrola a povinné ručení na motorku

Aby byl přepis motocyklu na úřadě úspěšný, ještě předtím, než se na úřad vydáte, je potřeba zajet s motorkou na STK kvůli evidenční kontrole. Na motorku si také musí nový majitel sjednat povinné ručení. V dnešní době povinné ručení jednoduše sjednáte online několika kliknutími.

Co budete potřebovat k přepisu motocyklu?

Před tím, než se vypravíte na úřad, připravte si všechny potřebné dokumenty:

  • vyplněnou Žádost o zápis změny vlastníka nebo provozovatele silničního vozidla,
  • doklady totožnosti kupujícího a prodávajícího,
  • protokol o evidenční kontrole,
  • zelenou kartu,
  • technický průkaz,
  • kupní smlouvu na motocykl,
  • úředně ověřenou plná moc (pokud se na úřad nedostavíte osobně).
motorka na silnici

Na co si dát při koupi ojeté motorky pozor?

Plánujete koupit bazarovou motorku? Připravili jsme si výčet toho, na co se při koupi zaměřit, abyste nenaletěli. Mnohé vám samozřejmě napoví samotný vzhled motorky (škrábance, praskliny apod.).

Důkladně si prohlédněte všechny části motorky a zaměřte se na případné stopy po svařování, opravách a maskování defektů. Zkontrolujte, jestli z motorky neunikají kapaliny a při jízdě si otestujte funkčnost brzd. Zaměřte se také na stav pneumatik a podvozku.

Vždy si udělejte dostatek času na zkušební jízdu, která vám pomůže odhalit případné nedostatky.

Jak vybrat nejlepší havarijní pojištění motocyklu? | Klik.cz
Havarijní pojištění na motorku spousta řidičů přehlíží. Kdy se řidičům vyplatí havarijní pojištění motocyklu?

Kupní smlouva na motorku je základním předpokladem každého úspěšného prodeje motocyklu. Vždy doporučujeme, aby měla smlouva písemnou podobu. Po podpisu smlouvy je třeba navštívit úřad a provést přepis motocyklu.