Novoroční oslavy jsou nerozlučně spojené s ohňostroji, zábavou, dobrým jídlem a pitím. Bohužel však bouřlivé oslavy každoročně provází také nehody, které vedou ke škodám na majetku i újmám na zdraví.

Největší riziko představují ohňostroj, petardy a vandalismus. Díky jakým typům pojištění můžete předejít starostem?

Novoroční ohňostroj představuje velké riziko požáru

Podobně jako v předchozích letech i v loňském roce vyjížděli hasiči během Nového roku k desítkám požárů napříč Českou republikou. Konkrétně si loňské novoroční oslavy vyžádaly výjezd ke 286 požárům, což bylo takřka o pětinu více požárů než v roce 2021.

Nejčastěji hořelo kvůli zábavní pyrotechnice.

Nejčastější úrazy během povánočního období

Jak už jsme nastínili v úvodu, ve vánočním a povánočním čase hrozí nejen riziko škody na majetku, ale také zvýšené riziko úrazů, nejčastěji se jedná o úrazy způsobené rachejtlemi nebo vzniklé v souvislosti s požitím alkoholu. Výjimkou nejsou ani pády na namrzlém chodníku nebo pokousání psem, který je vystresovaný z hluku.

Nebezpečí je spojeno i s ohlušujícími výbuchy pyrotechniky, které mohou vést k trvalému poškození sluchu.
nový rok je za dveřmi a s ním šampaňské a ohňostroje

Jaká pojištění vám během novoročních oslav přijdou vhod?

Finančním problémům souvisejícím s úrazy nebo poškozením majetku během novoročních oslav je možné předejít díky několika typům pojištění. Jakým?

Pojištění nemovitosti a domácnosti

Není výjimkou, že pyrotechnika na Silvestra způsobí požár v domě nebo v bytě. Požár v domácnosti pochopitelně nemusí během povánočního období zavinit pouze pyrotechnika, ale také například svíčky nebo světýlka na vánočním stromku.

Vánoční světla a bezpečnost: Pozor na požáry! | Klik.cz
Vánoční světla jsou nepochybně nádhernou dekorací, bohužel jsou však spojena s rizikem požáru. Jak svůj domov chránit před nehodou?
Riziko požárů bývá již v základní variantě pojištění nemovitosti a domácnosti.

Tato pojištění oceníte také například v případě, že vám někdo během oslav Nového roku rozbije okno nebo vykrade domácnost, zatímco budete na silvestrovském večírku.

pojištění domácnosti
Tip! Nejen pro tyto případy je dobré mít uzavřené pojištění bytu. Na štěstí raději nespoléhejte. Porovnejte se nabídky pojišťoven jedním klikem jednoduše online.

Pojištění odpovědnosti

V jakých případech na Silvestra oceníte pojištění odpovědnosti? Například pokud během povánočních nákupů poškodíte zboží vystavené v obchodech nebo způsobíte jiným lidem škodu na zdraví či majetku zábavní pyrotechnikou.

Pojištění odpovědnosti za pár korun měsíčně | Klik.cz
Pojištění odpovědnosti vás chrání před náklady za škodu.

Havarijní pojištění

Myslete na to, že v případě, že by došlo k poškození vašeho auta výbuchem petardy nebo požárem způsobeným pyrotechnikou, povinné ručení by škody na autě nepokrylo. Existuje však pojištění, díky kterému byste opravy nemuseli platit ze svého, a sice havarijní pojištění.

havarijní pojištění
Tip! Nenechávejte nic náhodě a buďte předvídaví. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění.

Úrazové a životní pojištění

Po celý rok samozřejmě existuje riziko, i přesto, že budete velmi opatrní, že se vám stane úraz. Riziko úrazu je kvůli manipulaci s pyrotechnikou během novoročních oslav ještě vyšší než v jiných obdobích roku. Těžké úrazy mohou vést k několikaměsíčnímu výpadku příjmu, který by vám mohl způsobit finančním problémy. Těm můžete předejít, pokud si sjednáte úrazové či životní pojištění.

Cestovní pojištění

Plánujete slavit Silvestra v zahraničí? V tom případě si rozhodně nezapomeňte sjednat cestovní pojištění, které by mělo být podle odborníků povinnou výbavou každého cestovatele.

novoroční oslavy a ohňostroje

Jak vybrat nejvýhodnější pojištění?

Na pojištění můžete ušetřit i několik tisíc korun, pokud srovnáte nabídky jednotlivých poskytovatelů pojištění a zvolíte tu, která pro vás bude nejvýhodnější. Jak na to? Nabídky během několika kliknutí porovnáte prostřednictvím internetového srovnávače Klik.cz.

Ohňostroj, petardy, náledí, alkohol i hluk. To je výčet věcí, které mohou vést během novoročních oslav ke škodám na majetku nebo k úrazům. Nejlepším způsobem, jak se nejen v tomto období, ale během celého roku, chránit, je vhodně zvolené pojištění.

Tip! Přečtěte si více článků o domácnosti: