Bouračka auta nebo bouračka motorky je pochopitelně situací, kterou nechce zažít žádný řidič. Ne vždy je ale bohužel možné se nehodě na silnici vyhnout. Co tedy dělat, pokud dojde k dopravní nehodě, ať už jste účastník nehody nebo svědek a jak získat přehled o dopravních nehodách na českých silnicích?

Co dělat bezprostředně po bouračce auta?

Dopravní nehoda je jednou z nejvíce stresujících situací vůbec, odborníci však doporučují zachovat klid a rozvahu a nejednat zbrkle. Správný postup při dopravní nehodě by měl být následující:

  1. Bezpečně zastavte vozidlo, oblékněte si reflexní vestu a zajistěte místo nehody (výstražný trojúhelník, výstražná světla).
  2. Zjistěte stav všech účastníků nehody. V případě, že jsou zranění, poskytněte jim první pomoc a zároveň volejte složky integrovaného záchranného systému.
  3. V případě, že se jedná o vážnější nehodu, přivolejte policii České republiky.
  4. Pokud není nutné k nehodě volat policii, pečlivě zdokumentujte nehodu a poškozené vozy.
  5. Přímo na místě nehody vyplňte formulář o hlášení škody pro pojišťovnu.
  6. Nahlaste nehodu pojišťovně.
povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si pojištění auta během chvilky. Zjistěte, kde ho mají nejlevnější a jaké asistenční služby zahrnuje. Zdarma, nezávazně, online.

Jak pojišťovně nahlásit pojistnou událost?

Každá pojišťovna má vlastní postup, jak jí nahlásit pojistnou událost. Většina pojišťoven však umožňuje nahlásit událost jednoduše prostřednictvím online formuláře. Každá pojišťovna má navíc svou infolinku, na které vám poradí, jak správně postupovat.

Pojistnou událost byste měli nahlásit co nejdříve po nehodě.
bouračka odtah vozidla

Co dělat, když jste účastníky bouračky jako svědci?

Na českých silnicích se denně odehrávají stovky dopravních nehod. Existuje tak poměrně vysoká pravděpodobnost, že budete i vy svědky nehody. Jak se v tomto případě zachovat?

co dělat při bouračce
  1. Odstavte auto na dobře viditelném místě tak, aby byl zachovaný přístup pro záchrannou službu.
  2. Rozsviťte výstražná světla, oblečte si reflexní vestu a označte místo nehody výstražným trojúhelníkem.
  3. Co nejdříve zavolejte na tísňovou linku a postupujte podle pokynů operátora.
Kdy volat k dopravní nehodě policii, záchranku a hasiče?
Říká se, že nehody nechodí po horách, ale po lidech a ty dopravní velmi rády chodí po českých silnicích. Kdy volat policii k nehodě?
bouračka co dělat

Kde sledovat dopravní info o nehodách?

Nehody nebo kolony na silnicích dokážou značně znepříjemnit a také zpomalit dojetí do cíle. Existuje však několik užitečných webů a aplikací, díky kterým získáte přehled o dopravní situaci a budete se moci vyhnout místům, která by vaši jízdu mohla zpomalit. Pojďme se na ně podívat:

  • Navigace Waze: Jednou z nejpopulárnějších navigací je navigace Waze, která je spojena s aktuálními informacemi o dopravní situaci. Dokáže vás varovat nejen před nehodami a kolonami, ale také například policejními hlídkami.
  • Mapy od Seznamu a od Googlu: Údaje o dopravním provozu na vás čekají i ve zmíněných mapách.
  • JSDI: Aktuální informace o dopravní situaci v České republice zjistíte také díky jednotnému systému dopravních informací (JSDI), který spravuje Národní dopravní informační centrum.
havarijní pojištění
Tip! Na silnici vás může překvapit ledacos. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě značné. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění.

Kde jsou dopravní nehody nejčastější?

K dopravním nehodám dochází napříč celou Českou republikou, existují však určitá místa, kde je riziko dopravní nehody větší než jinde. Obecně se jedná o úseky s hustým provozem, nepřehledné úseky a komplikované křižovatky.

K největšímu počtu nehod dochází v Praze a v jejím okolí.
Nabourané auto na dovolené v zahraničí | Klik.cz
Nabourané auto řeší řidiči neradi. O to více, pokud se dopravní nehoda stane v zahraničí. Odložte emoce a k řešení přistupte s chladnou hlavou.

Jak ve zkratce postupovat, pokud vás potká bouračka? Zkuste zachovat klid, zajistěte místo nehody, zkontrolujte stav všech účastníků a zhodnoťte, jestli je potřeba k nehodě volat policii, nebo se obejdete bez ní. Pokud není třeba policii volat, vyplňte formulář o hlášení škody, a co nejdříve pojistnou událost nahlaste pojišťovně. Pojistnou událost musí pojišťovně nahlásit všichni účastníci nehody, tedy jak viník, tak i poškozený.