Estetické, technické a jízdní úpravy vozu lákají nejen mladé řidiče. Tuning auta ale ne vždy dopadne podle představ. Proces, při němž řidiči mění a upravují různé části vozidla, ale nadšence do motorismu stále láká. Jak na tuning auta, aby vše dobře dopadlo?

Čeští řidiči tuning auta objevili na začátku 21. století. Do kin vtrhl film Rychle a zběsile a majitelé ojetin se snažili přiblížit filmovým hrdinům – na vozy instalovali obří body kity a montovali spoilery s levnými doplňky a samolepkami. Podoba tuningu se od té doby naštěstí změnila…

Co je tuning auta?

Pro ty, kteří o tuningu slyší poprvé, otevíráme krátké teoretické okénko.

Jako tuning auta se označují „modifikace vozidla s cílem zvýšení výkonu, estetických úprav a změny jízdních vlastností. Tak zní definice od Wikipedie. Ve skutečnosti je to ale mnohem více.
Pro některé řidiče představuje tuning auta životní styl.

Majitelé vozů se předhánějí v tom, kdo na vůz osadí výkonnější řídící jednotku, lépe vyladí motor a více sníží podvozek. Ano, jejich snahy leckdy nedopadnou dobře. Víra v jejich snažení je ale neotřesitelná.

Tuningové úpravy nejčastěji zahrnují:

  • úpravy motoru,
  • úpravy podvozku,
  • změny karoserie,
  • úpravy interiéru,
  • instalaci výkonnější motoru.

Ne každý zásah do vozidla se ovšem označuje jako tuning. Cílem je zlepšení výkonu a jízdních vlastností, případně změna vzhledu. Jednoduše řečeno – sériové vozy představují pro tunery noční můru.

tuning auta výhody

Co tuneři ladí a jak zlepšují výkon?

Tuning auta se v kostce rozděluje na dva druhy – designové úpravy a změna jízdních vlastností.

Estetické změny jsou levnější a na první pohled viditelné. Právě zde ale najdeme nejvíce odfláknutých modifikací, které dělají svému oboru spíše ostudu.

Změny jízdních vlastností nejsou na první pohled vidět. Poznáme je až při samotné jízdě. Řadí se sem snižování podvozku, instalace vzduchového podvozku, výměna nápravy a úprava motorového soustrojí.

💡
Tyto úpravy obvykle vyžadují pokročilé technické znalosti a nezřídka končí výměnou celého motoru.
havarijní pojištění elektroaut
Tip! Tuning auta může být vášnivým koníčkem, který vašemu vozu dodá osobitý charakter a výkon. Ale s každým vylepšením roste i potřeba kvalitního havarijního pojištění. S naším srovnávačem najdete pojištění, které je stejně dokonalé jako váš upravený vůz.

Jak na nejlepší tuning?

Jak vlastně vypadá opravdu efektivní úprava vozidla? Názory tunerů na tuto otázku se liší napříč celou komunitou. Přesto v jejich odpovědích najdeme společného jmenovatele.

Kvalitní úpravy jsou efektivní a účelné.
Jestliže řidiči sníží podvozek na takovou hodnotu, která zamezuje jízdě, je účelnost této úpravy na pováženou. To samé platí o drastických estetických úpravách, která více než modely z Need For Speed připomínají pouťové atrakce.

Nejlepší tuning auta je dlouhodobá koncepce s dobře plánovanými a promyšlenými úpravami. Majitelé vozidel citlivě zasahují do technických, jízdních i designových parametrů, přesto ale zachovávají původní ráz vozidla.

Fólie na auto: Jak na její správnou instalaci? | Klik.cz
Chcete lak svého automobilu chránit před poškrábáním anebo chcete jen změnit barvu svého vozu? Odpovědí na obě tato přání je fólie na auto.

Pro skutečné mistry tuning je známka úspěchu kvalita, nikoliv kvantita. Podomácku vytištěné samolepky možná tak zakryjí rezavá místa, v očích úspěšných je ale mnohem účelnější kvalitní oprava laku než jeho polepení samolepkou.

tuning auta zivotni styl

Nejlepší auta pro tuning

Některé vozy se pro tuningové úpravy hodí více než jiné. Masivní Dodge Charger R/T z roku 1970 je sice v rukách Doma Torreta mocnou zbraní, na běžný tuning se ale příliš nehodí. Přesto ale existují auta, se kterými si poradí i průměrný mechanik.

Peugeot 205 GTi

Oblíbený a rychlý hot-hatch Peugeot disponuje kompaktnímu rozměry a nízkou hmotností. Kultovní dvěstěpětka dlouhou dobu panovala na předních příčkách rallye, dnes si ji pořizují milovníci rychlých vozů. Je cenově dostupná, kvůli rychlosti se ale nehodí pro mladé řidiče.

Toyota Supra Mk. III

Hráli jste video hru Need For Speed a máte rádi Rychle a Zběsile? Tak to milujete také auto Toyota Supra. Za cenu do 50.000 Kč získáte třílitrový motor s přeplňováním i bez. Ve verzi Turbo je pak Supra výkonný vůz se silou 235 koní a slušným zrychlením.

Honda CRX

Další z kultovních retro vozů si pořizují řidiči, kteří to s tuningem myslí vážně. Díky tomu najdete v bazarech modely v dobrém stavu. Motorizace 1.6i-VT má 150 koní s 16 ventily a v kombinaci s nízkou hmotností a dole položeným těžištěm představuje skvělé auto na performance tuning.

BMW E30

Vozy BMW budí v řadách modifikátorů spíše pousmání – tedy až na jeden model. Klasická trojková řada s náhonem na zadní kola je driftovací legenda. BMW E30 se hodí k instalaci nového podvozku, odlehčení a tlumičů a dosažení vozidel na okruhy i driftování.

Škoda 120

A myslíme to smrtelně vážně! Legendární šáde je první kontakt s tuningem pro mladé nadšence. Pozor si dejte při nákupu – podezřele levné nabídky varují před nekalou činností. Technologicky jednoduchý vůz snese designové i technické úpravy a je ozdobou tuningových srazů.

💡
Mrkněte i na naše video o tuningu na Instagramu: "Jak na tuning, za který vám nikdo nedá pokutu?"

Tuning auta a zákon

České zákony zakazují jakoukoliv neschválenou úpravu vozidla.

Nezáleží přitom, zda se jedná o spoiler, přečipovaný motor nebo mechanická vylepšení. Přestavbu vozidel lze ovšem vyřešit legální cestou.

Více než cokoliv je v tomto případě důležitý citlivý přístup. Změny a úpravy podstatných částí schvalují obce s rozšířenou působností na základě písemné žádosti.

💡
U ní je potřebná podrobná dokumentace úprav a schválení stanicí technické kontroly. V opačném případě řidiči riskují tučnou pokutu a odstavení vozu.

Tuning auta je více než bastlení a hromadění nových a blýskavějších dílů. Kvalitní tuningové počiny zaujmou oko diváka a potěší milovníky rychlé jízdy. Upravená auta představují jedinečnou kombinaci vznosného designu a kvalitních jízdních vlastností.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: