Možná se to někdy stalo i vám – auto vám z ničeho nic přestalo jet a vy jste uvízli uprostřed ničeho, anebo jste si zabouchli dveře od bytu či domu, a nemohli jste se dostat dovnitř. V těchto i v dalších případech jsou nedocenitelné asistenční služby, které pomáhají právě při krizových situacích. Co to přesně asistenční služba je a jak funguje?

Co si představit pod pojmem asistenční služby?

Asistenční službu si můžete představit jako balíček právní, technické nebo administrativní pomoci při pojistné události, například právě v podobě zabouchnutí dveří u bytu, úrazu nebo poruchy auta.

💡
Základní asistenční služba bývá součástí povinného ručení nebo havarijního pojištění téměř všech českých pojišťoven, v případě, že není, je ji možné získat jako připojištění.

Pokud budete chtít využívat více služeb s vyššími limity, budete si zpravidla muset připlatit za nadstandardní asistenci.

odemčení dveří kódem
Ztratili jste někdy klíče nebo se nemohli dostat do vašeho bytu či domu?

K čemu se hodí asistenční služby při pojištění domácnosti?

Asistenční služby při pojištění domácnosti jsou užitečné pro poskytování pomoci a podpory v případě různých nečekaných událostí, jako jsou například havárie, krádeže, požáry, ztráta klíčů a další podobné situace. Tyto služby mohou pomoci zajistit, že budete mít přístup k potřebné pomoci a zdrojům pro rychlé a efektivní řešení problémů.

Asistenční služby mohou zahrnovat například:

  • Ochranné služby: pomáhají s výměnou ztracených nebo ukradených klíčů, poskytují odblokování dveří nebo zajišťují dočasné ubytování v případě, že je domov neobyvatelný.

  • Zdravotní asistence: pomáhají s hledáním a naváděním na zdravotnická zařízení, například při úrazech, otravách nebo náhlých zdravotních komplikacích.

  • Asistence v domácnosti: zajišťují náhradní služby v případě, že hlavní péče o domácnost je narušena, například v případě, že musíte jet na zdravotní ošetření.

  • Pomoc v případě poškození majetku: pomáhají s organizací opravy poškozeného majetku, například v případě požáru, záplav, povodní a dalších podobných událostí.

pojištění domácnosti
Tip! Nejen pro tyto případy je dobré mít uzavřené pojištění domácnosti. Na štěstí raději nespoléhejte. Porovnejte se nabídky pojišťoven jedním klikem.
asistenční služby
Zjistěte si, zda vaše pojistka zahrnuje také asistenční služby.

Na co máte v rámci asistenční služby nárok?

Rozsah asistenčních služeb se u každé pojišťovny liší, takže je dobré přečíst si smluvní podmínky, a zjistit na co máte nárok, a to včetně limitu plnění jednotlivých služeb (oprava na místě může mít limit například do 5.000 Kč, odtah může být limitovaný počtem kilometrů apod.).

Součástí základní asistence je zpravidla příjezd technika na místo havárie, nebo poruchy vozidla a oprava vozidla na místě, nebo odtah vozu do nejbližší opravny, v případě, že není možné opravu provést na místě. A co dalšího může být součástí nadstandardních asistenčních služeb?

  • náhradní ubytování
  • zapůjčení náhradního vozu
  • služby advokáta a tlumočníka
  • uschování nepojízdného vozidla
  • řešení potíží s klíči (zabouchnutí dveří, ztráta klíčů, porucha)
  • vyproštění a manipulace s vozidlem apod.
💡
Pozor! V případě, že byste využili služby nad limit sjednaného pojištění, pojišťovna by vám tyto služby účtovala.
povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si povinné ručení během chvilky. Zjistěte, kde ho mají nejlevnější a jaké asistenční služby zahrnuje. Zdarma, nezávazně, online.

Asistenční služba v zahraničí

Základní asistenční služby, které bývají součástí povinného ručení, vám i vzhledem k tomu, že bývají limitované kilometry, v zahraničí moc neposlouží. V případě, že byste například potřebovali odtáhnout vůz z dovolené v Chorvatsku, zaplatili byste velmi vysokou částku.

Pokud se tedy chystáte od zahraničí, doporučujeme připlatit si, klidně i dočasně, za nadstandardní asistenční služby. Ty mohou v zahraničí zahrnovat například mimo jiné překladatelské služby, a vás tak nezaskočí jazyková bariéra. V některých případech bývají asistenční služby součástí cestovního pojištění.

nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás
Tip! Stačí zadat do kalkulačky pro cestovní pojištění cíl cesty, od kdy do kdy tam budete a pár dalších údajů a během minutky máte jasno.

Jak asistenční služba funguje?

Asistenční služba je k dispozici řidičům sedm dnů v týdnu, 24 hodin denně. V případě, že tedy budete potřebovat její pomoc, stačí zavolat na číslo asistenční služby, které najdete na Zelené kartě.

Na lince se s operátorem domluvíte na dalším postupu v dané situaci. Řekněme, že byste měli nehodu bez zranění a nemohli auto nastartovat. Asistenční služba by zajistila odtah, odvezla vůz do servisu, a pokud byste měli rozšířenou asistenci, zapůjčila by vám náhradní vozidlo.
 co to jsou asistenční služby poskytované z cestovního pojištění
Co to jsou asistenční služby poskytované z cestovního pojištění? Na co si dát pozor?

Na co si dát v případě asistenční služby pozor?

Výše už jsme nastínili, že rozsah asistenčních služeb může být u každé pojišťovny jiný a lišit se mohou i podmínky a pojistné limity. Vždy je proto dobré zjistit si, jaké jsou limity plnění, na co všechno se asistence vztahuje, do kolika kilometrů při odtahu pojišťovna vozidlo dopraví nebo kam v případě poruchy vozidlo dopraví.

💡
Vzhledem k tomu, že jedna porucha či nehoda může být mnohonásobně vyšší než cena nadstandardních asistenčních služeb, rozhodně se nevyplatí na asistenční službě šetřit.

Asistenční služby vám v případě poruchy nebo třeba zabouchnutí dveří můžou ušetřit nemalé starosti a peníze. Pokud máte sjednané asistenční služby, v případě nehody nebo poruchy neváhejte tyto služby využít. Často se totiž stává, že řidiči na existenci asistenční služby v krizové situaci zapomenou.