Podle statistik v průběhu roku 2022 v Česku jezdilo bez technické kontroly 1,6 milionu aut. Jízda bez STK ale rozhodně není dobrým nápadem. I když pokuta za jízdu automobilem bez technické kontroly není nijak závratně vysoká, hrozí vám podstatně větší problémy. Jaké? A jak vlastně technická kontrola probíhá?

Jak zjistíte platnost STK?

Měsíc a rok, do kterého STK platí, zjistíte jednoduše díky štítku na zadní SPZ vašeho auta. Konkrétní datum však vyčtete až z velkého technického průkazu.

Zpravidla není STK platná do konce daného měsíce, ale přesně dva roky od poslední kontroly.
jízda bez stk pokuta

Jak probíhá technická kontrola?

Poté, co přijedete na stanici technické kontroly, vyhledejte recepci a předložte potřebné dokumenty. Jako první obvykle probíhá měření emisí. Následuje samotná kontrola vozidla, která většinou probíhá v jiné dílně než měření emisí.

povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si ceny povinného ručení během chvilky a zbytečně nepřeplácejte na pojistném. Zdarma, nezávazně, online.

Poté, co dojde ke kontrole vozu, obdržíte protokol o technické kontrole, který obsahuje výčet závad ve třech kategoriích:

  • Lehké závady: V případě lehkých závad, které nebrání bezpečnému provozu, technickou kontrolou projdete.
  • Vážné závady: Pokud protokol obsahuje vážné závady, technickou dostanete pouze na 30 dní. Během této doby musíte závady opravit a kontrolu opakovat.
  • Nebezpečné závady: Největší komplikace pochopitelně souvisí s nebezpečnými závadami, kdy nesmíte s vozem ani odjet a musíte zajistit jeho odtah a opravu.
Na STK se doporučujeme předem objednat, abyste nemuseli dlouho čekat.

Jízda bez STK: Co vám hrozí?

Jízda autem bez platné technické kontroly je hazardem hned z několika důvodů:

  • Ohrožení vašeho života i ostatních účastníků silničního provozu

Technická kontrola dokáže odhalit nebezpečné závady, které byste jinak nemuseli vůbec zaznamenat. Jízda automobilem se závadami by mohla vést až k život ohrožující nehodě.

  • Pokuta za jízdu s propadlou STK

Za jízdu s propadlou STK samozřejmě hrozí pokuta, a to ve výši 1.500 až 2.500 Kč. Tuto relativně nízkou pokutu však dostanete pouze v případě, že je vozidlo technicky v pořádku a je způsobilé k provozu na pozemních komunikacích.

Jaký autoservis zvolit pro opravu svého auta? | Klik.cz
Návštěva autoservisu patří k běžným záležitostem spojeným s provozem auta. Věčné téma zní – vyplatí se značkový autoservis nebo ten nezávislý?
  • Jízda s vozidlem, které není technicky způsobilé

V případě, že budete mít propadlou STK a zároveň vaše auto vykazuje nebezpečné závady, může se pokuta vyšplhat na 5.000 až 10.000 Kč. To však není jediné riziko, jízda s technicky nezpůsobilým vozem může vést i k zákazu řízení od 6 do 12 měsíců.

  • Odmítnutí úhrady škody ze strany pojišťovny

V krajním případě vás může stát jízda bez STK i statisíce korun. Jak je to možné? Pokud způsobíte nehodu s autem bez platné technické kontroly, může vám pojišťovna odmítnout uhradit škodu. Jedná se totiž o porušení smluvních podmínek.

jizda bez stk pojisteni

Co dělat, pokud máte propadlou STK?

Možná jste právě podobně jako řada dalších majitelů aut zjistili, že máte propadlou STK. Co v takovémto případě dělat? Většina řidičů autem bez STK na technickou kontrolu dojede. To se ale nemusí vyplatit a cestou vás může zastavit policie a v horším případě můžete způsobit nehodu.

Správně byste tedy měli nechat vozidlo odtáhnout na nejbližší stanici technické kontroly.

Jaká je cena technické kontroly?

Cena technické kontroly není pevně stanovená. Obecně je ale možné říci, že se pohybuje mezi 1.000 až 2.000 Kč. Kromě částky za samotnou technickou kontrolu ale počítejte i s částkou za kontrolu emisí, která se zpravidla pohybuje mezi 1.000 Kč až 1.400 Kč.

💡
Pokud byste museli absolvovat opakovanou kontrolu, počítejte, že za ni zaplatíte kolem 500 Kč.

Jízda bez STK může mít poměrně vážné následky. Nejenže vám hrozí pokuta až 10.000 Kč, ale také zákaz řízení na dobu 6 až 12 měsíců. V případě, že byste s vozem bez STK způsobili nehodu, mohla by vám pojišťovna odmítnout uhradit způsobenou škodu.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: