Na první pohled to vypadá jako vysněná dovolená. Koupíte si, nebo si půjčíte obytný vůz a vyrazíte do přírody. Vše je ale složitější, než se na první pohled zdá. Obytný vůz mnohdy představuje závazek na celý život a vše začíná jeho nákupem…

Jak vybrat obytný vůz?

Pokud se rozhlížíte po novém karavanu nebo obytňáku, zaujme vás obrovský výběr. To s sebou ale přináší velkou odpovědnost. Jak vybrat obytný vůz tak, aby skutečně sloužil svému účelu a po první sezoně se nestal koulí na noze, které se rychle zbavíte?

srovnání povinného ručení
Tip! Chystáte se na dovolenou po vlastní ose? Vyberte si nejlevnější pojištění karavanu, které ochrání nejen váš "bydlík", ale i vnitřní vybavení.

Velikost obytného vozu je zásadní

Existují malé campervany pro dva i velké obytňáky až pro sedm osob plus řidič. Velikost obytného vozu ovlivní vaše cestovatelské zážitky stejně jako výběr vhodné velikosti hotelového pokoje. Prodejci rozlišují čtyři typy obytných vozů podle velikosti:

Dodávka s vestavbou

Nejjednodušší model obytného vozu s vestavbou v nákladovém prostoru. Standardně se do něj vejdou dva lidi a základní výbava. Prostor pro řidiče je od toho pro posádku pevně oddělený.

Polointegrovaný obytný vůz

Kabina vychází z platformy pro dodávku, se zavazadlovým prostorem ji ale spojuje malý průchod. Do polointegrovaného obytňáku se pohodlně vejde dva až pět dospělých lidí.

Integrovaný obytný vůz

Vyspí se v něm stejné množství osob jako v polointegrovaném voze, kabina je ale s prostorem posádky pevně spojena. Posádka má tak při jízdě mnohem větší pohodlí a bezpečný přístup do obytné části.

Obytný vůz s alkovnou 

Speciální prostor za řidičem nemá nic společného alkoholem, posádka se sem naopak chodí z kocoviny vyspat, vejdou se do ní totiž dva další lidé. Jedná se o největší typ obytných vozů, který pojme až sedm lidí.

karavanová hantýrka

Velikost ovlivňují i preference posádky. Rodina s dětmi potřebuje pravděpodobně více prostoru a úložného místa než čtyři dospěláci. I toto reflektujte ve svém rozhodnutí, jaký obytný vůz si pořídíte.

zařízení obytného vozu

Kam a kdy pojedu? Cestování v létě i v zimě

Obytné vozy vyrážejí hlavně v letní sezóně. Pokud ale plánujete spaní v horských oblastech, počítejte s většími nároky na zateplení. Slunečný den v Alpách se rychle změní v noc, kdy teploty klesají nebezpečně blízko k bodu mrazu. Rozdíl spočívá také v tom, zda preferujete zastávky v přírodě nebo kempování. 

💡
Pokud jezdíte po kempech, nepotřebujete tolik věcí – leccos vyřešíte v místě zastávky. Pobyt v přírodě představuje větší nároky na výbavu včetně WC, odpadu, elektřiny, plynu a potřeb na vaření.
10 nejlepších autodoplňků pro rok 2024 | Klik.cz
Ať už vyrážíte na dlouhou cestu do zahraničí či jedete k babičce, významným pomocníkem jsou autodoplňky, které dělají dlouhou cestu pohodlnější.

Jízdní vlastnosti a řidičské schopnosti

Čím větší obytný vůz, tím hůře se řídí. Obytňák s alkovnou je super, ční ale do výšky až 3 metry. To s sebou nese vyšší nároky na plánování cesty, kdy se vyhýbáte nízkým mostům a úzkým serpentinám. Menší vůz je agilnější a snadněji s ním zvládnete horší cesty.

Na co si troufáte jako řidič? Moderní obytné vozy jsou vybavené asistenčními systémy, stále ale počítejte s tím, že řídíte velké auto. To vás může nepříjemně vytrestat při parkování a průjezdy obydlenými částmi měst.

Při cestě s obytným vozem počítejte také s pojištěním. Při cestách po České republice vám stačí povinné ručení. Jestliže vyrážíte do zahraničí, zvažte pojištění s rozšířenými asistenčními službami a havarijní pojištění.

s karavanem poprvé

Obytný vůz a jeho pravidelná údržba

Cestování s obytným vozem není jenom zábava a působivá panoramata. Množství komponent a výbavy s sebou nese nutnost pravidelné údržby. Nechcete přece, aby vás obytný vůz nechal v půli cesty na dovolenou.

Karoserie

Zařiďte, aby se váš obytný vůz stal ozdobou kempu. Pravidelně ho myjte a odstraňujte nečistoty. To platí zejména u solárních panelů. Jejich znečištěním se snižuje efektivita, a proto vyrábí méně proudu. Nezapomínejte ani na čelní sklo, které vytváří důležité prvek aktivní bezpečnosti.

Vodovodní systém

V trubkách vzniká šlem a drobné řasy, které znečišťují pitnou vodu. Nádrž proto pravidelně dezinfikujte a vodu pravidelně měňte. Před zazimováním ji vypusťte a odstraňte tlakem vzduchu každou kapku. Zamezíte tím promrzání a poškození potrubí.

Odpadní nádrž a WC

Také odpadní systém vyžaduje péči. Zápach z WC není nic příjemného. Používejte na to výrobcem doporučené prostředky. Minimum je alespoň jednou ročně, s ohledem na hygienu ale doporučujeme častější dezinfekci.

Plyn a elektřina

Pokud využíváte plyn, udržujte nádrže v perfektním stavu. Na zimu je uzavřete a ponechte ve vozidle. Na konci sezóny vyndejte i autobaterii a umístěte do sucha a tepla. Jestliže vlastníte nabíječku, za zimu ji alespoň dvakrát dobijte, čímž snížíte opotřebení.

Pneumatiky

Samozřejmostí je kvalitní vzorek. Pozor si ale dejte zejména na vnitřní část pneumatik. Ty při jízdě vzhledem k nerovnoměrnému zatížení trpí nejvíce. Při cestách v horských serpentinách platí, že větší vzorek znamená lepší jízdní vlastnosti.

obytný vůz u moře

Obytným vozem do zahraničí: Co si zjistit?

Jak vypadá cesta obytným vozem do zahraničí? Jednak si zajistěte všechny potřebné doklady. Řidičák vám na obytný vůz stačí většinou skupiny B. Pokud cestujete s větším přívěsem, potřebujete rozšíření na B96 a u obytňáků nad 3,5 tuny dokonce skupinu C.

Samozřejmostí je povinné ručení a havarijní pojištění. Nepojištěný vůz vás v případě nehody přijde draho.

Cestovatelé řeší také možnosti parkování. I to si zajistěte předem. Některé státy umožňují zcela volné parkování kdekoliv v přírodě, jiné jako Německo či Chorvatsko, parkování v přírodě hlídají a tvrdě pokutují.

Cesta s obytným vozem na dovolenou je zábava. Vyžaduje ale dostatečnou přípravu, správný výběr a obytný vůz v perfektním stavu. Jedině tak si užijete skvělou rodinou dovolenou, během které procestujete i několik států.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: