Víte, jak správně ukončit povinné ručení? Pojišťovny s tímto pro ně nepříjemným momentem často dělají cavyky. Častým důvodem je neakceptování způsobu ukončení smlouvy. Proto je dobré mít po ruce výpověď pojistné smlouvy vzor.

Jak vypovědět povinné ručení?

Přesné podmínky výpovědi povinného ručení ovšem nedefinuje pojistná smlouva. Velmi exaktně je popisuje zákon o povinném ručení č. 168/1999 Sb., který stanovuje situace, kdy lze pojištění odpovědnosti vypovědět:

  • změna vlastníka vozidla,
  • vyřazení vozidla z evidence,
  • odcizení vozidla,
  • dohoda,
  • uplynutí doby určité.
Každý způsob výpovědi povinného ručení má vlastní zákonitosti. Klientovy povinnosti vyplývající ze smlouvy jsou často důvodem toho, proč pojišťovna výpověď nepřijme.

Způsoby výpovědi povinného ručení

Zákon definuje možné příležitosti k výpovědi. My se na každou z nich podíváme podrobněji. A na konci pro vás máme jedno překvapení – dostanete od nás platnou žádost o zrušení pojistné smlouvy vzor zdarma.

výpověď povinného ručení

Výpověď ke konci pojistného období

Ačkoliv se povinné ručení uzavírá na dobu neurčitou, má svůj výroční den, ke kterému se váže roční platba. Tento den umožňuje i zrušení povinného ručení. Bez udání důvodu ho lze zrušit 6 týdnů před výročím smlouvy – po tomto termínu pojišťovny nemusí výpověď akceptovat.

Výpověď do dvou měsíců od sjednání smlouvy

Zákon myslí i na pojištěnce, kteří si sjednání pojištění rozmyslí. Mají na to dvouměsíční lhůtu. Pokud během této doby doručí výpověď povinného ručení, pojišťovna vyhoví a vrátí přeplatek. Pojišťovna vyžaduje vrácení zelené karty.

Výpověď z důvodu změny vlastníka pojištěného vozidla nebo prodej vozidla

Logickým důvodem pro zrušení povinného ručení je prodej vozidla nebo změna jeho vlastníka. Změny oznamte co nejdříve pojišťovně společně s kupní smlouvou nebo velkým technickým průkazem se záznamem o převodu. Přeplatek vrátí pojišťovna na účet a na oplátku vyžaduje vrácení zelené karty.

Plná moc k přepisu vozidla – vzor ke stažení | Klik.cz
Kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo a čeká vás přepis? Kdy je nutná plná moc k přepisu vozidla a kde si ji můžete nechat úředně ověřit.

Výpověď do 3 měsíců ode dne oznámení vzniku pojistné události

S negativními stránkami pojišťovny se klienti často setkají až po vzniku pojistné události. Pokud patříte mezi ně, od vzniku pojistné události máte 3 měsíce na výpověď pojistné smlouvy. Stejně jako v ostatních případech vám pojišťovna vrátí přeplatek pojistného.

Výpověď z důvodu dočasného nebo trvalého odhlášení z registru vozidel

Vyřazení vozidla z evidence je další důvod pro zrušení smlouvy. Platí to i v případě uložení auta do depozitu. V takovém případě doručte pojišťovně potvrzení o likvidaci nebo technický průkaz se záznamem o dočasném vyřazení z registru vozidel.

Výpověď z důvodu nesouhlasu se změnou pojistného

Pojišťovny mají povinnost oznámit změny nejdéle 2 měsíce před výročím smlouvy. Klientům tím vzniká právo na odstoupení od smlouvy v případě nesouhlasu s těmito změnami. Situace se nejčastěji týkají navýšení ceny pojištění. Pokud oznámíte zrušení smlouvy do 30 dnů od oznámení změn, pojišťovna má povinnost vyhovět.

Výpověď z důvodu odcizení vozidla

Poslední možnost je odstoupení z důvodu odcizení vozidla. Pojišťovna si v tomto případě vyžádá protokol o krádeži sepsaný Policií České republiky. Jako v ostatních případech pojišťovna vrací přeplatek na účet pojištěnce nebo složenkou.

srovnávač povinného ručení
Tip! Při změně pojistky na auto nezapomeňte tu starou zrušit dle podmínek pojišťovny. Než si ale sjednáte nové povinné ručení, využijte srovnávač, abyste našli tu nejlepší nabídku pro vaše potřeby. Ušetřete čas i peníze a získejte jistotu, že je vaše pojistka cenově výhodná.
výpověď pojistné smlouvy dohodou

Zánik pojištění dohodou

Co když se vás netýká ani jeden z výše uvedených důvodů, přesto ale chcete zrušit smlouvu? Ještě je tu jedna možnost – dohoda s pojišťovnou. V tomto případě je třeba určit datum zániku pojištění a dohodnout způsob vypořádání závazků. Na klienty nezřídka čeká i pokuta za předčasné odstoupení od smlouvy.

Výpověď pojistné smlouvy – vzor zdarma

Nevyznáte se v právních kličkách a máte strach, že vám pojišťovna neuzná výpověď povinného ručení? Máme pro vás řešení. Nástroj od srovnávače pojištění KLIK totiž výpověď pojistné smlouvy zdarma vytvoří za vás.

Vyžádá si od vás základní údaje o pojistné smlouvě:

  • jméno pojišťovny,
  • číslo pojistky,
  • důvod výpovědi,
  • typ osoby (fyzická nebo právnická),
  • jméno a příjmení,
  • bydliště pojištěnce,
  • rodné číslo.
💡
Nakonec stisknete tlačítko "vygeneruj" a nástroj pro vás vytvoří žádost o zrušení pojistné smlouvy vzor. Ten vytiskněte, podepište a zašlete na adresu vaší pojišťovny. Některé pojišťovny přijímají žádosti o zrušení pojištění naskenované a zaslané emailem.

Vzor výpovědi povinného ručení obsahuje všechny potřebné údaje včetně adresy pojišťovny, kam je třeba dokument doručit. Pokud splníte všechny ostatní zákonné podmínky, pojišťovna vaší žádosti bez problému vyhoví.

Proces po výpovědi povinného ručení

Na vyřízení žádosti výpovědi povinného ručení mají pojišťovny 30 dní. Pokud výpověď zašlete emailem, obvykle prostřednictvím automatické odpovědi potvrdí přijetí zprávy. V případě písemné žádosti je třeba čekat, případně si její doručení ověřit na infolince pojišťovny.

Infolinky českých pojišťoven

Axa 272 099 990
Česká podnikatelská pojišťovna 957 444 555
ČSOB Pojišťovna 466 100 777
ERGO pojišťovna 221 585 111
Generali Česká pojišťovna 241 114 114
Komerční pojišťovna 800 106 610
Kooperativa 975 105 105
MAXIMA pojišťovna 273 190 400
Slavia 255 790 111
Direct 221 221 221
Uniqa 488 125 125
Wüstenrot 224 446 335
HVP 222 119 119
Pillow pojišťovna 295 562 333
VZP 952 222 222

Připravit výpověď pojistné smlouvy není složitá věc. Chce to mít po ruce jen správný vzor. Klik.cz vzor žádosti vytvoří zdarma. Kromě toho pro vás srovná povinné ručení, havarijní pojištění i pojištění nemovitosti.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: